Бобринець

Jul 29, 2019 20:18

За 53 км на південь від Кропивницького причаїлось одне з найцікавіших міст Кіровоградської області. Цілісно збережена історична архітектура Бобринця здатна переносити в минуле, а над долиною Сугоклії, яка перетинає місто навпіл, є на що помилуватися любителям панорамних видів.

Доїхати до Бобринця просто, він знаходиться на трасі убік Миколаєва. За містом є і залізнична станція, але пасажирський рух на ній представлений усього двома парами приміських поїздів.



Зійшов на автостанції, спочатку трохи побродив навмання. Є в Бобринці старовинне…


і радянське


і сучасне




і мистецьке.


Цікаво, що чи не найбільш цілісний комплекс старої архітектури у місті - це… базар. Ринковий квартал ледь не суцільно оточений торговими і житловими будиночками другої половини 19 ст.


Фоткати базар важко. Багато дротів, машин, вивісок. І натовпи народу, які дивляться на тебе як на дивну людину.








Один з найгарніших будинків Ринкової площі погорів. До речі, від початку належав Давиду Бронштейну (батьку Льва Троцького).


Відстрілявшись на базарі, з полегшенням іду далі. За його межами Бобринець малолюдний, милий та затишний. Головна вулиця Миколаївська, колишня Леніна.

Гімназія, від початку повітове училище:


Аристократичність деяких будинків не сховаєш навіть під плиткою-«кабанчиком».


Ось цей - колишня ратуша. В ньому ж свого часу працювали стовпи вітчизняного театрального мистецтва, Кропивницький та Тобілевіч. Марко Лукич взагалі у Бобринці куди довше жив, ніж у місті імені себе.




Бобринець настільки культурний, що будинків культури поруч аж два. Один в споруді 1895 р.:




Інший радянський:


Районний суд:


Центр дитячої та юнацької творчості:


На периферійній вулиці Шевченка звертає на себе увагу банно-пральний комбінат (і таке буває), що найімовірніше спочатку виконував роль синагоги, однієї з декількох у місті.


Від нього видно Миколаївську церкву 1884 р., та й не тільки від нього. Храми в Бобринці поставлені так вдало, що проглядаються звідусіль. Церква масштабна, на фото із двору не влазить.


Поруч із нею мирно уживалася синагога, чи не найгарніша в місті.




Потім перетворилась на будинок піонерів, ДАІ… Зараз стоїть порожня і потроху розвалюється.




За синагогою вулиця стрімко пірнає у долину Сугоклії.


Береги річки кам’янисті і дуже мальовничі.






Із протилежного берега найкращий вид на центральну частину міста. За Миколаївською церквою проглядає Вознесенський собор.


І по мірі зміни кута огляду вони все далі й далі одне від одного. Як іти уздовж русла річки проти течії, ледь не кожна перпендикулярна вулиця-спуск відкриває гарну панораму.


Крупним планом:




А в такому ракурсі нагадало Балту. Там теж є великий біло-блакитний собор, здалеку прикритий багатоповерхівкою.


Взагалі-то я йшов побачити будівлю школи №4 1903 року, чи не єдину пам’ятку правого берега. Ну а краєвиди, то як бонус для тих, хто не поліниться сюди пертись.


Пішохідним містком вертаюсь на лівий берег.




Тут не оминути будинок контори хлібзаводу. Весь її вигляд свідчить, що це знову-таки синагога, але точної інформації я не знайшов.




Поліцейський відділок:


Колгоспна лабораторія (а між нею та відділком вмостилась спортивна школа і за сумісництвом четверта колишня синагога. Але сфоткати її я завтикав…):


Військкомат:


Свято-Вознесенський собор залишив наостанок, хоча й чисто номінально. Його так добре видно з протилежного берега, та і просто з суміжних вулиць, що поки дійшов близько, кадрів і так назбиралось достатньо.




Як і Миколаївською церквою, із-за дерев та розміру ним краще милуватися на відстані.




А вцілому ж Бобринець запам’ятається мені теплим та весняним.


ратуші, храми, Кіровоградська область, Бобринець

Previous post Next post
Up