Теплий Теплик

Dec 27, 2018 19:43

Теплик - найсхідніший районний центр Вінницької області. Знаходиться трохи осторонь траси на Умань, тому випадково ви в нього не заїдете. До того ж, містечко нетуристичне і загадкове для пересічного громадянина.



Ну а раз вже потрапив аж сюди, хотів подивитись хоч ще щось поруч, а конкретно дерев’яну церкву у найближчому селі Залужжя. З неї і почнемо. На виїзді з Теплика - мотивуюча реклама:


Від автостанції до церкви чалапати усього 2 кілометри. Дорога погана, але місцеві шумахери носяться нею так, ніби безсмертні.


Нас вітають:


Свято-Миколаївський храм 1895-97 року, типового для центральної України єпархіального стилю, невеликий і вишуканий. Традиційно він також синій: уже вицвів, але якраз перефарбовували наново.




Навіть пощастило заглянути всередину.




Наступна церква зустрічає уже в Теплику, на в’їзді зі сторони Залужжя.


Золотими куполами уже нікого не здивуєш, а от щоб, ем… райдужні?


Архітектурну непоказність церкви компенсує буйний цвіт у дворі:


Серцевиною селища є став на однойменній річці. Узагалі Теплик досить маленький райцентр, трохи більше 6 тис. населення. Забудова в основному одноповерхова, а найвищим хмарочосом є елеватор.




Має статус смт, хоча самі мешканці сприймають його як село:


Трохи пройшовся у східному напрямку, де на Вікімапії хтось позначив синагогу. По ідеї ось цей будинок; не знаю, чи її взагалі тут давно нема, чи це вона і є, тільки вдягнена у сайдинг:


І не тільки вона, ось і над радянським будинком культури познущались. Звісно, це не пам’ятка архітектури, але все одно, за що з ним так?


Також Теплик нагадав Оратів - іще один маленький райцентр на сході області. Такий же малолюдний, на березі великого ставку, із тінистою пішохідною зоною в центрі. Як і в Оратові, тут головною пам’яткою є масштабний і красивий старовинний костьол.


1867 року, святого Станіслава.


У дворі під парканом пофотографував місцеве мі-мі-мі, поки їх мамця десь завіялась:




Іще один симпатичний песик, уже несправжній, під ветаптекою.


Декомунізація пройшла… успішно:


Окрім костьолу, у Теплику є три церкви, але всі новобудовані і не надто цікаві. Друга у центрі:


Третя у великому закинутому парку на півночі селища. Найменш приваблива з-поміж усіх.


По дорозі із центра до парку:




А так Теплик виглядає із траси на Гайсин через Кіблич:


Вінницька область, храми

Previous post Next post
Up