Красичин

Dec 09, 2018 21:01

Усього за 10 кілометрів від Перемишля (а отже, зовсім близько до кордону із Україною) знаходиться село Красичин. Село як село, невелике та непримітне, але є у ньому замок, який самі поляки називають одним із найгарніших у своїй країні.



Варто зауважити, що оборонною одиницею він перестав бути ще в першій половині 17 ст., коли його власник Марцин Красицький задумав перебудувати у стилі палаців італійського ренесансу. Тоді ж бійниці перетворились на вікна, бастіони - на чотири тематичні вежі, засипали замковий рів, а стіни вкрились розкішними розписами.


Іще одне відновлення чекало на замок-палац після великої пожежі 1852 року, і останнє масштабне - з 1963 року. Дісталося йому добряче в обох світових війнах, а радянські визволителі у 1939 ще й провели ревізію коштовного майна.


Навколо палацу знаходиться великий ландшафтний парк з озерами. Вхід до парку:


Із замкових атрибутів на вході залишились гармати.




Із дивини того дня варто відзначити цілі натовпи дітей у чорних мантіях, що снували і по парку, і по селу. Чи відкрили у Красичині філіал Хогвартса не скажу, бо з їх щебетання хрін що зрозумієш.




Усередині ж самого замку готувались до весілля, тому на огляд двору було півгодини від сили.




Однією з фішок споруди є графічний декор, який вкриває 7 тисяч(!) квадратних метрів його мурів як ззовні, так і зсередини.






Найбільше мені сподобались оці дикі танці:




На п’яту (вхідну або Годинникову) вежу можна піднятись. Колишнім чотирьом бастіонам надали всім різні форми, які символізували 4 віхи влади.

Вежі Королівська (зліва) і Дворянська:


Вежа Господня:


І Папська:


Звідти також видно костьол, збудований Потоцькими у 1760 році, який гармонійно доповнює картину замку.




(забігаючи наперед) А от зблизька заважають дроти.


(вертаючись назад нагору) Та і взагалі з висоти усе гарніше.






У дворі тривали приготування. Пізніше, коли його вже закрили, підглянув крізь ворота: дивне якесь у них весілля, сидять за столиками і спілкуються, а де мордобій, шансон і тамада з жартами за триста?


Устиг вскочити і в підземелля. Колись, певно, тут було не надто приємно знаходитись, а нині їх оформили в антуражі кімнати жахів зі звуковими та світловими ефектами.








Через портал Годинникової вежі виходимо в парк.




Місток над ставком на диво чудесний.




Погляд збоку:


Парк доглянутий і гарний, з різноманітними насадженнями. Якщо дуже довго дивитись на дуб, можна помітити вашого покірного слугу, котрий його обіймає.


Само собою, у парку присутні озерця та водоплавне птаство.




А от найдальші кутки мають атмосферу занедбану та таємничу.




І пару слів про транспорт. Із Перемишля до Красичина можна добратись автобусом із зупинки «вулиця Ягеллонська» (десь раз на годину чи рідше), або з автовокзалу прохідними маршрутами. Назад також по обставинах, відзначу, що ввечері у вихідні уїхати так чи інакше реально.


Польща, палаци, парки, замки

Previous post Next post
Up