Курляндські руїни під Києвом

Jun 12, 2018 19:44

Немішаєве - невелике містечко Бородянського району, яке тягне навіть не на тур, а скоріше на годину вихідного дня (у мене його неспішний огляд зайняв 66 хвилин з урахуванням простою в черзі в магазині за водою). Найскладнішим же було знайти потрібну маршрутку в лабіринтах Академмістечка.

Щоб побачити основну пам’ятку селища - палац, точніше, його рештки, треба виходити на зупинці перед в’їздом в Немішаєве, на повороті на село Мироцьке, і пройти один кілометр направо від траси.



Якщо найбільша палацова спадщина України залишилась від поляків, то тут маємо справу з курляндським родом Остен-Сакенів. Курляндія - історична територія сучасної Латвії, яка довгий час була васалом Російської імперії, і деякі її сім’ї добряче розкидало на безмежних імперських просторах. Навіть під Київ.


Конкретно графський рід Остен-Сакен засвітився ще й у Польщі, Швеції та Данії. Маєтність, що включає нинішнє селище, була подарована родині у 1805 році, де згодом вони звели одноповерховий палац. Втім, володіли ним не довго, продавши у 1873 році. До 1917 тут було ще кілька хазяїв.


В радянські часи палац виконував роль клубу при біохімічному заводі. У 2000 році сталась пожежа, яка знищила всі інтер’єри та меблі. З тих пір пам’ятка тільки продовжує руйнуватись, а йобані селюки ще й розтягують її на цеглу.


Колись перед входом були колони.


Фактично збереглись лише фасад, одна з бічних стін та вежа. Усе інше - фрагментами:




Так зараз виглядає «інтер’єр». Ні даху, ні перекриттів.






Вежа зсередини:


Загалом ця сторона селища залишає вкрай убоге враження. Навколо якась промзона, заброшки, біля яких терлись купки алкашів.






Звиклим жити у лайні палаци непотрібні.


Ніколи б не подумав, що у нинішньому стані палац може бути комусь цікавим. Але коли я вже уходив в парк, до нього підкотила повна легковушка туристів з картами, фотоапаратами і іншою серйозною хурмою.

Навколо традиційно був закладений парк-сад. Дощового осіннього дня він виглядав вкрай готично, навіюючи у мене асоціації чомусь із Шотландією.






Озерце-болото:


З півночі парк закінчується ставками на річці Топірець.





Ближче до центру розташовується велика територія агротехнічного коледжу. Серед його корпусів є пару цікавих.




Пам’ятник плугу:


Загалом благоустроєм займались якісь наркомани.




Коледж - ціле містечко у містечку. У них на території навіть власний танк є і капличка.




Південна сторона Немішаєвого забудована переважно багатоповерхівками, які надають йому міського вигляду і нагадують про близькість столиці.




палаци, Київська область

Previous post Next post
Up