Гродно сонячне

Jan 21, 2018 19:57

Примхлива історія поставилась досить лояльно до колишнього королівського міста, особливо у жорстокому 20 столітті. У 1941 році радянські, а в 1944 - нацистські війська полишали його майже без бою, і у Гродно зберігся чудовий історичний центр. Наді мною ж змилостивилась погода: по обіді дощ скінчився, а іноді й проглядало сонце.

Отже, друга частина прогулянки Гродно буде присвячена центру і, на закуску, панорамам. Але почну я з кінця, а саме з наймилішого пам’ятника у світі, який я ледве не пропустив (чого потім би собі не пробачив). Ось воно, моє тотемне створіння:)



«Жабка-падарожніца» знаходиться на вулиці Ожешко, що з’єднує залізничний вокзал і центр. По вулиці можна надибати ще трохи цікавого, наприклад, музей історії міста, який привертає увагу своєю будівлею - це колись поширений тип ремісничих будиночків, який дійшов до нас аж з другої половини 18 ст.


Свято-Покровський собор-корабель, 1905-15 рр.




Будинок-музей власне Елізи Ожешко, білоруської польськомовної письменниці, яка прожила у ньому майже 40 років.




Утопаючий у винограді університетський корпус.


Свято наближається…


Стріт-арт в одному із підземних переходів.


Перед площею Леніна (бачите характерну коробку міськвиконкому на горизонті?) є великий парк ім. Жилібера, доглянутий та мальовничий.


Особливо мені сподобалась його південна частина, що являє собою окультурену долину струмка.




По той бік міськради - іще один парк зі струмком, Швейцарська долина. Незважаючи на претензійну назву, виглядає він менш ефектно.


Позіхашки.




За парком крізь зачинені ворота можна позаглядати на архієрейський двір, що складається з палацу Валицьких 18 ст., флігелю та домової церкви. Останню звели у 2007 році на місці іншого флігеля, незважаючи на протести містян, чим порушили композиційну цілісність садиби.

Палац.


Церква-новобуд.


Купідончик.


Пішохідна вулиця у центрі - Савецкая.


Совкова топоніміка, як на мене, особливо ріже вуха по відношенню до красивого європейського міста. Правда, у Гродно на початку минулого року був цілий прорив (як для Білорусі), для деяких вулиць продублювали історичні назви. Тим більше який вибір хоча б для цієї - Віленська, Домініканська, Соборна.




Герб міста.


Радянська вулиця закінчується Радянською таки ж площею, яка симпатична і сама по собі, і архітектурою, серед якої виділяється фарний костьол Святого Франциска Ксаверія.


Бароковий храм був закладений єзуїтами ще у 1678 році. Одну з веж прикрашає годинник, що перекочував на неї із гродненської ратуші, зруйнованої у 18 ст. Механізм годинника діє з 15 ст.




Коло входу трошки була реставрація.


Ще однією особливістю міста є велика тюрма просто в центрі. Вона займає колишні келії монастиря при костьолі ще з 19 ст.

Поруч з костьолом втулилась класична аптека-музей.




З тильної сторони храму знаходиться гродненська римо-католицька єпархія з навдивовижу затишним двориком.




Якщо продовжувати рухатись у тому ж напрямку, знайдемо іще один костел, колишнього монастиря бригіток. Він старіший, 1634-42 років, оточений масивними монастирськими стінами.






Навколо повно дореволюційних будинків.


Але повернемось на площу і дійдемо до третього костьолу - також барокового, також від колишнього монастиря (бернардинців), і найстарішого із трьох - 1595-1618 років.






Через дорогу - драматичний театр, одна із найбільш виразних будівель середмістя. Чудовисько ще те, як на мене. Скульптурна композиція перед фасадом також упорота.


Будиночок колишнього річкового вокзалу, нині кафе-бар.


Ну а тепер пора через міст, за обіцяними видами і панорамами.


Із дерев’яної хатинки зробили рятувальну станцію.


Якщо повернутись лицем до центру, по праву руку буде залізничний міст і храми на старому кладовищі.


Свято-Марфинська церква, із якої я вранці почав огляд міста.


І католицька капличка, до якої так і не дійшов.


По ліву руку буде черговий парк, традиційно чистий і мальовничий, ще й з джерельцем.


Від парку краще видно обидва замки. Старий і Новий, в одному кадрі й роздільно.






Від переходу між замками до води ведуть східці.


На максимальному зумі виглядів ще й шось таке. Виявилось, то тура - збільшена копія середньовічної шахової фігурки, знайденої при розкопках на Замковій горі.


Піднімемось на шляхопровід над магістраллю, звідки найкраще видно центр.






І наостанок, все разом в одній панорамі.


Білорусь, парки, храми, Гродно

Previous post Next post
Up