Херсон, ч. 1. Столиця півдня

Aug 27, 2020 19:44

У наш час виглядає цілком неочевидним, що відносно невеликий Херсон не так давно був центром куди більшої території, ніж його нинішня область. У пікових розмірах Херсонська губернія мала втричі більшу площу, а «під» її столицею знаходились на правах повітових міст Одеса, Миколаїв та Кривий Ріг, що нині відчутно переважають Херсон за населенням, а ще Кропивницький, Тирасполь та багато інших… І хоча ті часи назавжди відійшли в минуле, у нині невеликому обласному центрі, загубленому в південних степах, залишилось чимало пам’яток тих ситих та перспективних для міста часів.

1. Дивитись там дійсно є на що, тому всього про Херсон буде три частини, перша повністю присвячена старому місту. І звідки ж її почати, як не з міської думи, символічно головної будівлі в ті часи і однієї з найкрасивіших зараз. Так і чешеться язик назвати її ратушою.



2. Куточок, де вона знаходиться, цілком музейний. У самій колишній думі музей художній, через дорогу - краєзнавчий у будівлі окружного суду (1893).


3. Ряд представницьких будинків продовжує готель «Європейський» (1915), прикрашений по периметру даху путті, де одиночними, де по двоє.


4.


5. Не всі вони там, звісно, грандіозні, є невеликі одноповерхові, але якість ліпнини говорить сама за себе. Зверніть увагу на якорі, вся історія міста сильно зав’язана на великій воді, а саме воно цілком інтуїтивно відчувається морським, хоча не є таким насправді.


6. Будинок товариства взаємного кредиту:


7. Цей просто житловий:


8. На вулиці Соборній - таки собор, Успенський кафедральний (1798).


9. Костьолик також історичний (1855), тільки після десятиліть у ролі майстерні та кінотеатру мало схожий на себе початкового.


10. Конфесійне розмаїття доповнює синагога, на відміну від церков, колишня, а нині це планетарій.


11. З неї плавно починаємо огляд вулиці Суворова, місцевої пішохідної зони та головного міського променаду. У архітектурному плані вона рихла і не надто цікава, хоча старовина все ж зустрічається.


12. У одному з перших будинків кінця 18 ст. Суворов зупинявся особисто. Ну і вже, думаю, стала помітна ще одна риса Херсону - запустіння. Особливо характерна на основній туристичній вулиці.


13. Є там, звісно, всякі цікаві деталі, історичні й сучасні.


14.


15. Панянка теж новенька, як мені здається.


16. Бічні вулички також привабливі. Принагідно можу порадити паб, що вскочив у кадр, а взагалі з пивом і м’ясом у місті все більш ніж добре.


17. Будинок з атлантами примітний тим, що тут знаходиться турагенція ХерсON, послугами якої я двічі успішно скористався, і буду тепер нахвалювати і всім радити. Та про неї згодом.


18. А ці атланти, більш бутафорські, підтримують ТРЦ «Суворовський», що займає цілий квартал. Здавалось би, типовий для наших міст ТРЦ, а як зайти, там біля входу кав’ярня і пару ледь живих магазинів, а вцілому він темний, порожній і недобудований. І це теж опосередковано говорить про стан речей у місті.


19. Шикарна брама:


20. Ну і власне Суворов, що відкриває вулицю імені себе зі сторони проспекту Ушакова.


21. Але про проспект іншим разом, а зараз продовжимо бродити старим містом, переважно у північному напрямку. За ТРЦ-привидом - характерний театр 1936 року:


22. Губернська гімназія, нині банк:


23. Тут же скверик із зовсім молодим Потьомкіним.


24. Осмисленого путівника середмістям у мене так чи інакше не вийде, надто вже все тут хаотично, а обходив я його ще більш хаотично та невеликими уривками, то по пам’яті шлях уже не зможу відтворити. Тому просто покажу найгарніше, на свою думку.


25.


26.


27. Цей особняк з орлом та левами взагалі у якомусь глухому тупику надибав:


28.


29. Модерну чимало, але знову ж таки, з оглядкою на стан.


30. Друга синагога (і єдина діюча із колись цілої маси). Належить одній із найбільш ортодоксальних хасидських течій.


31. Старе місто Херсона - це не завжди центр у сучасному розумінні, а саме Старе місто, колоритне, заплутане й облізле.


32.


33. Узагалі пам’яток архітектури тут більше сотні, зрозуміло, що не буду тут намагатись показати всі. Не скрізь дійшов, не скрізь із різних причин фотографував. Та все ж:


34.


35. У деталях:


36.


37. Ця хатинка особливо запала завдяки його котєйшеству.


38.


39. Всі, хто був у місті, дуже хвалять дім на розі Старообрядницької та Торгової, і я не стану винятком. Декор - бомба. Мені щось із культури майя навіює.


40.


41. Сусідній дім:


42. РАЦС:


43. Ще одна гарна брама:


44. Також у Херсоні багато суто південних арок і проходів. А за ними дворики - то окрема пісня, та якось їх не знімав.


45. Але трапляються і нехарактерні для цього регіону сюжети.


46. Варто відзначити пару історичних церков. Святодухівський кафедральний собор (1804-35).


47. Греко-Софійська церква 1780 року - найстаріший храм Херсону. Ну і як же без грецького сліду у південному торговому місті.


48. Але то далеко не все, бродити там можна годинами.


49.


50.


51. Цікаво дивитись, як ужились поруч між собою грандіозні і скромні будинки, як мітки то періоду губернської пишності, то скромної повітової стагнації.


52.


53.


54. Одних деталей можна було наробити сотні знімків, та треба знати міру. Тож на сьогодні все, далі буде.


55.


Херсонська область, Херсон

Previous post Next post
Up