Ібіца ви конем. Частина перша

Dec 18, 2019 20:21

Острів Ібіца відомий на весь світ як чи не найперший центр нічного та клубного життя, усієї можливої тусні, дискотек і просто свободи поглядів за межами будь-якої моралі та здорового глузду. Словом, місце, яке пасує мені, як слон до посудної лавки (та і взагалі я в Іспанію поки й близько не збирався). А побував там завдяки роботі (принагідно можна й роботу похвалити, яка не тільки забирає по 40 годин життя на тиждень, але іноді й щось таке дарує).

Звісно, клубів і дискотек на моїх фото не буде, бо зовсім не моя тема, а от сама Ібіца - то будь ласка. За межами тусовочної частини це дуже фотогенічне місто з добре збереженим історичним центром та великою фортецею, а навколишні морські береги - суцільно прекрасні скелі.

Почну з урбаністичної частини. І так, насправді це все мало місце ще у травні, але я спеціально залишив розгрібання теплих фоток на зараз, коли надворі мерзенний дубак.



Ібіца - найбільше місто (50 тис.) та столиця однойменного острова (третього за величиною серед Балеар, після Мальорки та Менорки). Офіційних мов дві, при чому написання назви в них суттєво відрізняється: Ibiza іспанською, Eivissa каталонською, а вимовляється правильно «Івіса» з наголосом на другий склад.

Місто дуже древнє, його заснували фінікійські колоністи в 654 р. до нашої ери. І якось так у них ще тоді спрацювала чуйка, що назвали його на честь бога Біса, покровителя всякої гульні…

Ну а ми вийдемо з готелю і побредемо помалу в сторону центру.


Аеропорт знаходиться західніше міста, і рух тут дуже жвавий, літаки ганяють майже постійно.


Плавучого транспорту також немало.


І живність якась попадається.


На південь від середмістя береги моря пологі, майже суцільно пляжна смуга. В травні море холодне, пляжі ще ніхто не розчищав від водоростей та іншого сміття, тому виглядають вони не дуже. Але в принципі бухти симпатичні.




Над центром домінує фортеця:


Пересічні будинки також нічогенькі, як на мене. Цікаво побачити місто, яке не мало в своїй історії архітектурного совка.






Справжні кам’яні джунглі:


Абориген.


Дорога до цитаделі проходить повз кладовище, на якому поховання почались з моменту заснування міста; належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.




А там пройдемо нарешті і в фортецю (це безкоштовно, до речі).


Десятки й сотні тисяч ніг за століття відшліфували її підлогу майже до стану дзеркала.


Фортеця величезна, в тому чи іншому виді існує тут з 12 ст. Більшість внутрішніх споруд зараз застосовуються як кафе та музеї, але в деяких досі живуть люди.


По мірі підйому нагору з’являються файні види.




Що за вежі осторонь західних стін, точно не знаю.


Стародавній некрополь:


Яка ж фортеця без гармат?


Передати фотогенічність Ібіци дуже важко. Рідко коли мені так хотілося просто ксерокопіювати реальність, покласти десь в темному куточку мозку та діставати милуватись у холодні часи.

Панорами міста дуже гарно поєднуються з фортечними мурами:






І самі по собі.


Вдалині видно аеропорт:


Скелі-острівці, на одній із яких маяк:


Фортечні стіни:




Зі сходу над цитаделлю домінує кафедральний собор св. Марії.


Його закінчили будувати в 17 ст., але стверджується, що це місце зайняте церквами вже 2 тисячі років. Спочатку тут стояв храм Меркурія, потім мечеть.




Один з бастіонів та марина Ібіци:




Із цитаделі спустимось у старе місто. Воно відносно невелике і добре зберігає атмосферу середньовіччя на своїх вузьких покручених вуличках.




Це уже більше схоже на північну Африку, ніж на південну Європу:




Місцевий променад, де Вара де Рей.




Архітектуру аж руки чешуться назвати колоніальною, хоч і не впевнений, що це вірно.




Цілком логічний пам’ятник моряку. До середини 20 ст. Ібіца була стандартним піратським та рибацьким острівцем.


Заставлена яхтами марина з видом на уже знайому фортецю, тільки з іншої сторони.




А так вона виглядає вночі:


І ще кілька кадрів місцевого колориту. В іспанській мові дуже багато веселих слів. «Муй дебіл» - усього-то «дуже слабкий».


Не знаю, що за заклад, але концепція подобається:


Нормальні сувеніри за свої гроші:


А ще там розкішні кактуси. Далі буде.


фортеці, Іспанія, Ібіца, море

Previous post Next post
Up