Скандал на филфаке УжНУ, резонанс высветил целый ряд новых проблем

Jan 10, 2016 19:20

Cостоялось заседания Президии Сетевого Русинского Движения (СРД), на котором обсудили предложение закарпатских предпринимателей озвученных 9 января в Мукачево на своем заседании: на котором отметили девятину, после смерти классика русинской литературы Ивана Юрьевича  Петровция, обсудили реакцию на резонансный материал " СБУ разжигает межнациональную рознь в Закарпатье", а также результаты соцопросов за неделю.
1.
2. Русинское движение поддерживает позицию закарпатских предпринимателей по реакции на резонансный материал " СБУ разжигает межнациональную рознь в Закарпатье". Уже пошла многоплановая реакция на задетые в комментариях проблемы. В частности в "" Мой ответ критикам и доброхотам -Я руськый, пишу на русском!" и " Против использования русинами "великорусского" во все времена выступали те же, что и против русинов!". Основная дискуссия проходит в Фейсбуке на странице уважаемого русина Юрия Шиповича. Кроме того и на других русинских страницах ФБ.
По ходу комментариев вскрылось целый ряд важных вопросов, которые почему то раньше из-за ложной толерантности и отсутствия реальной площадки обходили стороной. Условно вкратце комментарии можно разбить на несколько блоков.
1. Образовательный блок
- русинские учебные заведения;
- почему русины защищают русских в Закарпатье
- Почему русины "наехали" на декана филфака УжГУ
2. Правовая защита
- чтобы к списку защищаемых языков был включен и русинский
- не дискриминировать русинов из соседних стран, которые  говорят на румынском (Румыния),  на сербском, на чешском, на польском, на английском (США).
3. Пути решения проблем.
4. Маргиналы-провокаторы под личиной русинов

САМИ КОММЕНТАРИИ:

КОТРОГО ФРАСА НАВЕРЛИ СЯ НА ГАЛИНУ ШУМИЦЬКУ? У НІРЕДЬГАЗІ ЗА НЕХВАТКОВ СТУДЕНТУВ ТРИ РОКЫ ТОМУ ЗАКРЫВАЛИ РУСИНІСТИКУ, АЙБО НИТКО НЕ ВИНИВ МАДЯР У РУСИНОФОБИІ. У ИНТЕРВЬЮ ДЕКАНШІ, Я ПОВТОРЮВУ СЯ, НЕ Є И ЦЯТКЫ РУСОФОБИІ. ТРЕБА ОТКРЫВАТИ ВІДДІЛЕНЯ РУСИНІСТИКЫ НА ПОДКАРПАТЮ, СЕ М ХОТІВ ВПОВІСТИ И НАРАЗІ, А КУДА ЗАКРЕТАЛА НАША ДИСКУСИЯ?
Я НИГДА И НИГДЕ НЕ ЧУВ, ЖЕБЫ САЛТИКОВ ЦИ БОРОДІНА ЗАСТАВАЛА ЗА РУСИНУВ?
МЫ БУДЕМЕ ЛЕМ ТОВДЫ СИЛЬНІ, КОЛИ СЕБЕ БУДЕМЕ САМІ ЧЕСТОВАТИ И ПИСАТИ, ГОВОРИТИ, ДУМАТИ ПО-РУСИНСЬКЫ...

***
Жебы не было дискримінациі - та долучте до списку тых, котрых статусы по польскы, словацкы, сербскы, мадярскы, анґлицкы і украіньскы. Товды може і мі бы ся любил Юрию твій впис. Петровцій нагварял писати - по русиньскы! От і вшытко. Про введіня вчыня русинчского языка як обовязкового во вшыткых державных школах на Підкарпатскій Руси і на університеті. Хоснуваня го в церквах як літурґичного, урядах як урядового і во вшыткых інчых функциях, товды не буде медже нами розділу.

***
Сь те праві: чом по польскі украинськи й словацькі слобідно, а російські "зась".
Тым більш што не зі своєї вини не знаєме правильно по русинськи висловлювати.
Ай тым чи іньшим (карпаторуським) варіантом великорусської русины пользовали од часів Бачинського добровільно (бо так ся ім нравило і од нас нысь на зависит 200 літ історії скасоваты, і уладиты нову русинську історію, як то комунішты звыкли чиниты. Отців-просвітителів шануєме і їх наслідіє приймуєме, лем їх русофільство в тій їх формі нись не актуальноє. Інструмент не бульш..)
ЛЕМ ЮРІЙ ЗА ІНШОЄ КАЖЕ:
ЧОМ РУСИНАМ НЕ ХИБЫТЬ ЖЕ РУСІНИСТИКЫ ФАКУЛЬТЫ НЕ Є!!!
А як не хибыть же не є, то й вопрос ся зьявлят, чом так часто по великоруськы, а й так мало по подкарпаторуськы бесідувуть?
Мож не бировати писати, але мож і не хотіты писаты по русинськи.
Вопрос Юрія :
Што русинам треба русинську чи російську філологію?
(Дакотрі вже правда доповілы у Європарламент, же русинська вже є на УЖНУ, а й у вшиткых школах, але то вже четвертый варіант "русинів", за них туй часу не стане писаты.)
1. Хто клав "Великоруське" ярмо на наших Отців-основателюв-просветителюв?
Хто?
На кого з просветителюв?
2. Хто з великих русинув сам добровільно взявся за "великоУкраїнську"?
Хто?
Коли?
(Вы, або сь'те дуже необразованый, або троль-провокатор, (што ся ховать за русинськов бесідов, ай хоругвом.)
PS. Дуже бым мав дяку, маты (видіты) основанія вибачитися перед Вами за свої останні слова.

***
а што з польском, анґлицком, словацком, чешском, мадярском, ооо... румуньском!! Єст член "Світовой Рады Русинів" з Румуніі, котрий од поколінь, по русиньскы - ани бе, ани ме, ани кукурыку. Але чествуваний інчыма найбільше, бо іщы фурт держыт касу. Віталий не буд зафіксуваний лем на азбучных языках, як на найбільшым злу, а толеруєш іґноранцкы вписы Украінця з Лігниці, а не порадиш му, жебы пішол на курс русиньского языка на ул. З. Коссак 6 до пана Лукы Вожняка, а азбуку си наінстальовал зо сайту ЛЕМ.фм.

***
ВІТАЛІЙ МИ СЯ ЛЮБИТЬ СВОЙОВ БЕЗКОМПРОМІСНОСТЬВ И ПРЯМОТОВ. Я НИГДА НЕ ВИДІВ.ЖЕ ВУН ПРОУКРАЙИНСЬКЫЙ ВАДЬ ПРОРУССЬКЫЙ....

***

ОСОБО ПІДКРЕСЛЮ ПЕТРОВУ СТОРІНКУ КОТРУ ПОЧИТАВШИ І ДУРИНЬ ПОЙМЕ ЯКУ ПОЛІТИКУ ВЕДЕ НАШ ПРЕМЄР ЗА КОТРОГО ДЕФАКТ 20 ЧОЛОВІК ГОЛОСОВАЛО ЧИ КІЛЬКО ТАМ хотя населення Закарпатської области 1 255 425 ! НАГОЛОШУЮ ПРИ 10 МИНУТНОМУ ПРОСМОТРІ СТОРІНЫКЫ ПЕТРА СТАЄ ЯСНО ЩО ВІН ІДЕНТИЧЕН ПОЛІТИЦІ КРЕМЛЯ, А НЕ РУСИНСЬКОМУ ВОПРОСОВИ!
***
Хлопи що ви в Інтернеті силами міряете, у нас демократия каждий видит путь по свому, ви всі дома на Руських проблеми перекладуете, з Віталіка не чудно вун молодий не тямит, а от з Бобинця чудно, чого ви брешете молодьожі.? Давайте по правді реальне розвітія дустав наш край при СССР, да много там било не правди не будеме спорити, но факт остайеся фактом. Настройелися заводи,колхози, дороги, ітак далі, началося образованіє населиння, спорт, стадіони, кіно, клуби,парки і так далі. Но ми освободилися од Руських і що.? Унічтожили всьо що мош, вигнали народ у ковди по світу, загнали у бідноту унічтожили всьо счо мош, зробили войну, і зашто любити Украінську політичну проститутку.? За ковдуство? За гонениє?
А ви ділите туй в інтерниті кто май патріот або кто з ким має дружити, для нас Руські і Украінці одинакові оден нарід, нас Украінська влада не визнає, говоріт правду, нащо брехати. Нікуди ані Гецко ані ми, чи ви нашу землю не даєме, просто хочеме визнати язик, націоналност, референдум 1991 года і всьо, просто хочеме бити газдами на своюй земли. А не скати фурт виноватих в Руских чи Украінцях. Рас ви так вихваляете Украіцю та най вас визнают, товгди може і ми ід вам прислухаємеся.
А кой вас не визнают, та не мішайте робити, кой не можете помочи. І не скайте виновних кто нич не робит не ошибаєся.!
Я реаліст, но і ваші Украінцькі бандюки, до нині забирают усьо що можут, ужесьме 25 году свободні, но і што ізмінилося, визнают нас? Визнали референдум? І в сему кто виноватий.? Да наші прародичі пострадали, а чого не кажете про квартири, про освіту, про роботу, якусьте мали дома. А що нині власть бандюку з Украйни за 25 году змінила, май лехко вам? Не треба скати далеко виноватих, нас Украйна не признає.!
А кто говорит про Москву, давайте рішати проблеми, а не гристися. Давайте обявиме на Европарламент наші проблеми, Укаіні і Росіі, і най виправляют свої помилки зробимо групу формат: Русини, Украінці,Європейська унія, і Росія. І будеме конкретно іскати виход із ситуації, а не между собов гристися, не маєме що ділити, ми всі жертви бандюку Украінських.
Правда час укаже, тогди робіт ви счо можете, ми будеме робити тоже і псуйте ні кого, каждому нам є що робити.

Некоторые выводы

Сейчас по порядку. Высшая школа. Русины уже давно говорят об открытии кафедры русинского языка и литературы при УжНУ. А воз и ныне там.  Один из вариантов решить эту проблему - открыть в Закарпатье, частный русинский вуз с русинской филологией и литературой, там же можно и полноценную кафедру русского языка и литературы открыть, с русинской историей, с современными  инженерными специальностями: авионика, робототехника, энергетика. Такие предложения уже несколько раз поступали. Часть из них уже в работе. Они абсолютно реальные и скорее всего в 2017 году именно этот вариант и будет принят за основу, чтобы не воевать из всякими филфаками УжНУ, за свое право на существование. Русины не собираются ни с кем спорить и тратить энергию на споры. Русинам нужна плодотворная работа и результат.
Средняя школа. Опыт работы русинских классов в Закарпатье, за предыдущий период, взять за основу и начать с открытия таких классов в каждом селе. Впоследствии усилить эти классы углубленным изучением точных наук - математики, физики, химии, биологии. Почему русины защищают русских в Закарпатье можно ответить известным немецким стихотворением Ма́ртина Фридрих Густав Эмиль Нимёллера

«Когда нацисты пришли за коммунистами, я молчал, я же не коммунист.
Потом они пришли за социал-демократами, я молчал, я же не социал-демократ.
Потом они пришли за профсоюзными деятелями, я молчал, я же не член профсоюза.
Потом они пришли за евреями, я молчал, я же не еврей.А потом они пришли за мной, и уже не было никого, кто бы мог протестовать».
Относительно декана филфака УжНУ. Так там ведь не только она такая, там есть еще такой Белей, и еще целый ряд русинофобов! Это целое кубло, как и на историческом факультете, которое ведет системную антирусинскую работу уже длительное время. За ними всеми уже давно наблюдают. Всех знают и пофамильно, и в лицо, и где живут, и все такое. Антирусинской работе в УжНУ будет положен край. И это насущный вопрос, который уже перезрел!
Аналогия с Венгрией, по части закрытия в Ниредьгазе русинистики, очень не кстати. Венгрия по отношению к русинам Закарпатья имеет точно такие же планы, как и Украина. поэтому ничего удивительного.

В обсуждениях подняли вопрос, чтобы к защищаемым международным сообществом языкам был включен и русинский. Как это сделать технологически никто пока конкретно ничего не предложил. На уровне Украины бесполезно, на уровне ЕС непонятен механизм, скорее всего только на региональном уровне. Но и то только после начала работы русинского высшего учебного  заведения. Надеяться на помощь государства по любому бесполезно. Не удивлюсь если государство совсем скоро срежет финансирование тому же филфаку УжНУ полностью.

Отдельно поднят вопрос о том что нельзя дискриминировать русинов из других стран, как это предлагают некоторые. Ни по какому признаку. Особенно в Закарпатье, т.к. Закарпатье материнская земля всех русинов мира! Нельзя замалчивать, любые случаи, даже попытки отдельных выскочек в этом направлении.

Отдельный вопрос о маргиналах-провокаторах под личиной русинов. Речь шла о одном  из них, который сначала сказал о том, что Гецко себя сам назначил премьером, после когда ему предоставили доказательства запел новое, ну тогда 20 человек избрало его.  Видимо он не в курсе, что на 2-м Европейском Конгрессе Подкарпатских Русинов были делегаты с мандатами от 95% русинских организаций Закарпатья. Да и зачем маргиналу - провокатору заморачиваться этим? Он, ни за что не отвечает, не несет ни за что ответственность. Его задача провокации, даже если он и сам не осознает этого, он именно это и делает! Ему это в кайф. На радость бандеровцев и СБУ! Это приведен частный пример. Но именно потом ссылаясь на подобное бандеровцы из этого раздувают слона!

ПРЕЗИДИЯ СЕТЕВОГО РУСИНСКОГО ДВИЖЕНИЯ

Прощание с классиком русинской литературы Иваном Юрьевичем Петровцием
Previous post Next post
Up