Секретарь ЦК КПСС - мы не должны допустить возрождения украинизации, 1972 г.

Sep 22, 2019 10:31


Продовження того ж засідання ЦК КПРС, що у попередньому дописі. Секретар ЦК КПРС П. Демічев відкрито говорить, що оскільки російська мова головна в СРСР (а значить і в УРСР), то важливо не допустити відновлення «скрипниківщини» (українізації). Через два роки Демічев стане міністром культури СРСР:

Виступ Демічева. «Обстановка на ідеологічному фронті дуже складна і гостра. Прямі виходи за кордон Солженіцина дуже підступні, він небезпечний ворог, потрібно його ізолювати. Націоналізм - зброя наших ідеологічних ворогів. «Праця» Дзюби шкідлива, треба проти нього рішуче виступити, зміцнити ідеологічний фронт. Про російську мову - вона головна мова нашої країни. Не можна допустити, щоб на Україні відродилась скрипниківщина. (У цьому місці промови Демічева прозвучала репліка Підгорного: «Давайте не заходити дуже далеко, тов. Демічев, бо Скрипник був і залишився вірним більшовиком». Демічев після репліки Підгорного знітився і на цьому закінчив свою далеко не розумну промову).

Джерело: Петро Шелест: «Справжній суд історії ще попереду», 2004 р., ст. 367

Для розуміння контексту: на цьому засіданні обговорювали працю Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація», отож Демічев прямо висловився за русифікацію, проти якої виступав Дзюба. 

демичев, шелест

Previous post Next post
Up