Председатель Совета Министров РСФСР - мова это искажение русского языка, 1972 г.

Sep 22, 2019 09:59


Із спогадів П. Шелеста про одне засідання Політбюро ЦК КПРС, де також обговорювались ідеологічні питання. Голова Ради Міністрів РРФСР Соломєнцев (до того був секретарем ЦК КПРС) ділиться наболілим на тему «зачем нужен этот украинский язык, он же просто искажение русского»:

30 березня 1972 р. Об 11.00 у Кремлі відкрилось засідання Політбюро ЦК КПРС. ...Поза ним - інформація-доповідь Андропова про ворожу пропаганду і її вплив, про загострення класової та ідеологічної боротьби.

[...] Виступ Соломенцева. «Інтернаціоналізм - це наше велике завоювання, нам потрібно більше і предметніше працювати з нашою молоддю. Патріотизм - головна сила у боротьбі за об’єднання нашого народу. Негативні настрої, різні нездорові прояви утворюються на основі націоналізму». Далі він робить якийсь акцент на мові, при цьому каже, що «на Україні багато вивісок і оголошень українською мовою. А чим вона відрізняється від російської? Тільки перекрученням останньої. То для чого це робити?» (Договорився! Отримав інструкцію, але не зміг її навіть добре виконати. Образив український народ, його мову, а значить, і культуру, проявив великоруський шовінізм, і все сходить). Він виступив проти встановлення гербів міст, екскурсій і туризму по старовинних містах і пам’ятних місцях. (Яка ганьба відмовлятися від своєї віковічної культури! Чого можна очікувати хорошого від такого роду «діячів»?)».

Петро Шелест: «Справжній суд історії ще попереду», 2004 р., ст. 365

Продовження: Секретарь ЦК КПСС - мы не должны допустить возрождения украинизации, 1972 г.

В тему: Суслов хочет всех в СССР сделать русскими, 1972 г.

соломенцев, шелест

Previous post Next post
Up