(no subject)

Apr 25, 2008 15:18

Chocolate genoise with raspberry mousse and chocolate ganache.
Шоколадный женуаз с малиновым муссом и шоколадной глазурью (ганаж).




Chocolate genoise cake:
3/4 cup cake flour
1/4 cup cocoa powder
1 tablespoon cornstarch
Pinch of baking soda
6 eggs
1 cup sugar
2 tablespoons butter, melted

Preheat oven to 350 degrees F. Butter and flour an 8-inch cake pan.
Into a small bowl sift together flour, cocoa powder, cornstarch and baking soda. In a large metal bowl set over barely simmering water, whisk eggs and sugar with a hand-held electric beater until thick, foamy and doubled in volume. Mixture should form a ribbon when beaters are lifted. Make sure that mixture does not get too hot and curdle eggs. Remove from heat and gently fold in flour mixture until just combined. Fold in melted butter and pour into cake pan. Bake 20 minutes until cake is springy to touch. Cool in pan 10 minutes on a cake rack, turn out and cool completely.

Chocolate ganache:
1 cup heavy cream
12 ounces bittersweet chocolate, chopped
In a small saucepan bring cream to a boil over high heat. Remove from heat and whisk in chocolate. Let cool, stirring occasionally, until thickened, but still pourable.

Raspberry mousse:
1 1/2 cups fresh raspberries or frozen
1 tablespoon unflavored gelatin
1 tablespoon lemon juice
4 cups whipped cream
1/4 cup sugar

In a saucepan combine raspberries and sugar. Heat and stir over medium heat until turn to liquid. Stir in gelatin. Remove from heat and scrape into a large bowl. Let cool for 5 minutes. Remove chilled whipped cream from refrigerator. Mix 1 cup of whipped cream into raspberry mixture until well combined. Fold in remaining whipped cream and chill.

To assemble, cut the cake in halfs crosswise. Take bottom half and spread rapberry mousse over the cake. Cover with the top part. Place cooling rack over a baking sheet, then place assembled cake on the rack and slowly pour ganache over the cake, smoothing it as you go, if necessary. Chill in refrigerator for at least two hours.


Шоколадный женуаз:
3/4 ст. муки с пониженным содержанием клейковины
1/4 ст. какао порошка
1 ст.л. кукурузного крахмала
Щепотка соды
6 яиц
1 ст. сахара
2 ст. л. растопленного сливочного масла

Прогреть духовку до 170С. Форму 23см смазать маслом и присыпать мукой. В миску просеять муку, какао, крахмал и соду. Взбивать яйца с сахаром на водяной бане пока смесь не вспенится и не удвоится в размере. Готовая смесь должна оставлять за собой дорожку. Снять с огня и вмешать муку. Когда смесь станет однородной, вмешать масло и влить тесто в форму для выпечки. Выпекать 20 минут, остудить 10 минут в форме, потом до комнатной температуры на решетке.

Шоколадная глазурь:
1 ст. жирных сливок (33%)
12 унций (340г) горького шоколада

Шоколад покрошить на мелкие куски. В небольшой толстостенной кастрюле нагреть сливки. Снять с огня и вмешать в сливки шоколад. Остудить смесь до густоты сметаны.

Малиновый мусс:
1 1/2 ст. замороженной или свежей малины
1 ст. л. желатина
4 ст. взбитых сливок
1/4 ст. сахара

Взбить сливки и остудить в холодильнике. В небольшой толстостенной кастрюле нагреть малину с сахаром. Прогреть на маленьком огне, помешивая, пока смесь не станет жидкой. Вмешать желатин. Снять с огня и перелить в большую миску. Дать остыть 5 минут. Вмешать 1 ст. взбитых сливок в малиновую смесь. Осторожно вложить оставшиеся сливки и остудить получившийся мусс в холодильнике.

Корж разрезать пополам, промазать нижнюю половину муссом, закрыть верхней. Поставить под решетку противень, на решетку положить торт и аккуратно залить шоколадной глазурью, разглаживая при необходимости. Остудить в холодильнике два часа.

Links to original recipes / ссылки на оригиналы рецептов:
http://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,,FOOD_9936_9087,00.html
http://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,,FOOD_9936_3969,00.html

mousse, ganache, cake, raspberry, chocolate

Previous post Next post
Up