Хліб на манній крупі

Oct 23, 2010 17:02

Смачний хліб із хрумкою шкоринкою за рецептом Оксани ( форум SAY-7), прочитала вперше на Кукорамі cookorama.net/blog/domxleb/2874.html.
Під катом мої невеличкі зміни.






Закваска:

1 скл. борошна
2/3 скл. теплої води
0.5 ч. ложки цукру
2 гр. свіжих дріжджів

Тісто:

3/4 скл. води(у мене сироватки)
1 скл. борошна (+ ще 1 жменька для формування)
1 і 2/3 скл. манної крупи (дрібної)
12 гр. свіжих дріжджів
1 ч. ложка цукру
1.5 ч. ложки солі
3 ст. ложки рослинної олії

Спочатку потрібно приготувати закваску, робити це краще звечора, а хліб пекти вже ранком. У теплій воді розчинити дріжджі й цукор, залишити на 10 хв. Потім всипати борошно й перемішати, тісто буде як на оладки. Накрити миску тканиною й залишити в місці без протягів на 12 год.
Для тіста розтерти дріжджі з 1 ч.л. цукру, влити до теплої води(сироватки). У мисці змішати борошно й манну крупу.
У закваску додати сіль, влити воду(сироватку) із дріжджами, перемішати, всипати порціями борошно з манкою, замісити спочатку в мисці, тісто буде липким, але нічого страшного, борошно більше не досипати, манка вбере в себе рідину й воно стане еластичним, вимішувати тісто поки воно не стане гладким. Я місила довго, щоб достатньо розвинулася клейковина. Вкінці замісу додала олію. Тісто у мене тягнулося, а не рвалося.
Тісто змазати олією, перекласти в миску, накрити й забрати в тепло на 2 год.

Далі тісто злегка прим'яти (сильно вже не місити), сформувати довгастий хліб, перекласти у довгу форму, змащену олією, накрити серветкою й дати підійти в 2 рази (1 год).*
Гострим лезом зробити кілька надрізів (мені так подобається :))))

Випікати з парою. На нижній рівень духовки поставити піддон або широку ємність, духовку нагріти на 200 градусів.
Потім у нагріту духовку на середній рівень обережно поставити хліб, а в ємність на нижньому рівні обережно вилити склянку гарячої води (окропу) і швидко закрити духовку, так випікати 15 хв, потім через 15 хв. ємність із водою забрати (в мене вода випарувала, тож я нічого не чіпала), а хліб випікати поки він не підрум'яниться.
Готовий хліб остудити на ґратах.

* в оригінальному рецепті сформувати 2 колобки, викласти на пергамент.
Я не ризикнула, щоб не вийшли 2 пляцки
, то ж поклала у форму. Папір теж не стелила, щоб потім не віддирати.

Хлібчик мені сподобався!

манна крупа, хліб

Previous post Next post
Up