A. Brazauskas nesuprato "Istorinės klaidos"

Aug 04, 2010 00:26

Paskutiniame mano redaguotame žurnalo "Kelias" numeryje keletą vien Pauliaus Lileikio nuotraukomis iliustruotų puslapių skyrėme prezidento Algirdo Brazausko (1932-2010) atminimui. Projektuojant publikaciją ta tema man atrodė, jog žurnalo auditorijai būtų įdomu išgirsti Arvydo Juozaičio požiūrį. Susitarėme, kad buvusio populiaraus Sąjūdžio lyderio ( Read more... )

politikai, brazauskas, istorija, lietuva, politika

Leave a comment

Comments 7

rokiskis August 3 2010, 22:17:12 UTC
Žinai, o visgi tai įdomus atvejis. Įdomu, kas jam turi suktis galvoje. Šiaip tai jaučiasi požymių, kad Juozaitis yra vienas iš tų idėjinių. Bet įdomus, bent jau dėl to, kad kuriam laikui buvo tapęs viena iš raktinių figūrų. Čia kaip tik tas atvejis, kai būtų įdomiausia paskaityti jo paties rašytą interpretaciją - tada galima nesunkiai semiotinius metodus pritaikyti.

Reply

ryst1966 August 3 2010, 22:49:42 UTC
Tada priimk tai, kaip jo paties trumpą interpretaciją. Redagavimo prasme jis rankelę pridėjo. Čia gal net labiau labiau AJ autorystė nei mano.

Labai dažnai būna taip, kad praėjus gerokam laiko tarpui žmonės sugeba taip sudėlioti savo veiksmų, pasirinkimų versijas, kad jos atrodo negičijamai sklandžios. Aš šia prasme esu labiau skeptiškas. Pvz., "filosofo su plyta" atvejis ir jo paaiškinimas čia man atrodo so-so.

Bet šiaip man atrodo, kad bet koks autentiškas aiškinimas, versija yra vertingi.

Reply

rokiskis August 4 2010, 01:10:23 UTC
Nesijaučia įvykių tęstinumo, nesimato herojaus pokyčio, nesimato giluminės linijos, būtent šiam, istoriniam atvejui itin turinčios justis kelionės iš A į B, t.y., kontekstualinio rišlumo, aplinkos vientisumo. Paprastai tai vienas iš perstatymo ir neigimo, t.y., antriniškumo (reakcijos į svetimą diskursą) ir makaroninimo požymių. Kita vertus, visgi rankos prikištos, o ir žanras - interviu, kur svetimos rankos padefoltu būna prikišamos, t.y., pasakotojas kišamas į ne savo susikurtą kontekstą, dalyvauja svetimame, interviuotojo naratyve. Tad visgi nedrįsčiau vertinti, net jei ir po paties AJ redakcijos.

O dėl vertingumo - taip, netgi keisčiausios interpretacijos vertingos. Nes ir jos atskleidžia nemažai visokių įdomybių, neretai net pats pasakotojo požiūris pasako labai daug, kartais daugiau, nei pasakojami faktai. Net galim tarti, kad keistesni, neįprastesni pasakojimai yra informatyvesni, kas, beje, jau susisiekia ir su matematine komunikacijų teorija :-)

Reply


xerksas August 4 2010, 06:30:51 UTC
Šitas dvikojis laiko mus durniais be atminties ir žinių. Netgi be google'o :)

Reply

xerksas August 4 2010, 06:33:55 UTC
Ech, pamenu aš, kaip ans 1992-ųjų prezidento rinkimų naktį liuobė su LDDPistais trečiame "Barboros" aukšte, pagarbiai į vidurį ilgo stalo pasodintas ir prašė Beriozovo & Co, kad anie apsaugotų jo gėdą nuo gana gausiai susirinkusių žurnalistų :) Anie saugojo.

Reply

ryst1966 August 4 2010, 14:02:31 UTC
Kažkaip tu jau čia visai loji :)

Reply


courapca August 4 2010, 09:19:33 UTC

Leave a comment

Up