Рецепт побачила у
mama_fenix.
Джерело:
cookПастила з айви
1 кг айви
1 цитрина
800 г цукру
Айву добре помити щіткою, щоб не було ворсинок. Розрізати на дольки і вирізати серцевину. Цитрину розрізати на 8 частин. Скласти в каструлю, залити водою (щоб покрила фрукти) і варити 30 хв.
Цитрину викинути, воду злити. Я до злитої води додала трохи цукру, довела до кипіння і мала густий ароматний компот.
Але повернемося до айви. ЇЇ потрібно остудити і зняти шкірку-плівочку (вона легко відходить, як у перцю після запікання). Кожну дольку порізати на менші шматочки, засипати цукром і поставити варитися. Часто помішувати.
Коли маса загусне та змінить колір на на червоний пюрувати її блендером (спершу вона буде кремовою, потім коричневуватою, потім відтінки рожево-коричневого, а потім червонітиме) , ще 10-15 хв поварити помішуючи.
Залити отриману масу в форму, змочену водою, розгладити. Форму варто вибрати прямокутну і такого розміру, щоб маса була не товстіше 1,5 см.
Остудити при кімнатній температурі й заховати на 12-14 год у холодильник. Після цього пастила легко відходить від посудини.
Перевернути готову пастилу на дощечку, розрізати на довільні шматки. Кожен загорнути в плівку.
Зберігається у холодильнику кілька місяців.
Але, у мене результат вийшов несподіваний :))
Потрібний колір я отримала десь на 1 год і 50 хв.
Це темніший брусочок зліва і решта брусків з першого фото.
Пастила погано відлипала від стінок. Не знаю в чому справа. Можливо, задовго варила, а може товстим шаром налила у форму. Але вона липка і важко ріжеться. щоб її витягти з форми на дошку довелося чекати 2 доби і трохи нагріти форму.
А кусник справа - те, що я відклала у мисочку десь на 1 год 20 хв варіння і хотіла мати такий мазючий мармелад.
Консистенція та, що треба - гладка, добре ріжеться.Але смак слабкий і колір не той.
Але в темнішої пастили більш виражений аромат айви.
Як би там не було, але вийшла смачна річ.
Куплю ще айви.
На черзі варення і ще одна порція цього прекрасного продукту.
Джерело:
cook