Вінницького пива не зустрінеш в магазинах, бо й сам пивзавод давно вже зрівняли з поверхнею землі.
Причому втрата містом своєї броварні пройшла якось буденно і зовсім непомітно - вінницьке пиво у Вінниці завжди недолюблювали, віддаючи перевагу конкурентам із Бердичева, Чернятина або Микулина...
Але ностальгія за хмільним напоєм місцевого виробництва все-одно продовжує жити. Особливо коли перед очима з'являються артефакти, залишені по собі вінницькими пивоварами. Надто, коли збережені етикетки не від стандартного "Жигулівського", а від унікального власного сорту пива "Вінницьке"! Адже своє - завжди найкраще! :)
1.
Отож, сорт пива "Вінницьке", якщо вірити збереженим етикеткам, з'явився в перші роки незалежності.
Новий продукт отримав привабливу етикетку, яка сповіщала, що пиво було "живим" та зберігалось всього протягом тижня!
Сам напій був трішки "густішим" за "Жигулівське" і, мабуть, трохи міцнішим. За сучасними аналогіями це було щось на зразок "Преміума".
2.
В 95-му році дизайн етикеток кардинально змінюється, причому не в кращий бік.
Крім зовнішнього вигляду, змін зазнає і рецептура варіння, яка регламентується новим технічними умовами від 94-го року.
Не знаю, чи змінились рецептура та смакові якості напою, зате точно на цілу добу збільшився термін зберігання.
3.
В 1997 році Вінницьке пиво знову змінює дизайн етикеток, на яких відтепер зазначається склад напою.
Окрім традиційних для пива складників (води, хмелю та солоду) "Вінницьке" містило ще й рис, несолоджений ячмінь та цукор!
Шкода, що вже не можна перевірити, як смакувало це пиво.
4.
В 1998 році окрім чергової зміни етикеток відбувається зміна рецепту Вінницького пива. Відтепер із списку складників зникають рис та цукор.
5.
Паралельно із "синьою" етикеткою в 1998 році з'являється аналогічна жовта.
Цікаво, чи різнились на смак "жовте" і "синє" "Вінницьке"? Адже окрім кольорового вирішення етикетки повністю ідентичні.
6.
В 2000-му році відбувається легкий ребрендинг "Вінницького". Але головна подія не у зміні зовнішнього вигляду етикеток, а втому, що тепер пиво пастеризується і термін зберігання досягає 30 діб!
7.
Заразом змінюється дизайн "жовтого Вінницького".
До речі, відтепер пивоваріння регламентується не технічними умовами, а держстандартом.
8.
В 2003 році відбувається останній ребрендинг "Вінницького". Дизайн стає більш яскравим та менш професійним (таке враження, що етикетка намальована якимось студентом на першому практичному занятті по вивченню програми MS Paint).
Зате вперше на етикетці вказано масову частку спирту - не менше 3,4%.
Крім того, термін зберігання зростає вдвічі (до 60 діб).
Цікаво, що на етикетці зазначено іще два можливих гарантійних термінии - 45 та 90 діб. Швидкість псування пива залежала від сезону виробництва? для різних регіонів продажу діяли різні гарантії? чи просто сама етикетка була якомога більше уніфікована із етикетками для інших заводів?
9.
На жаль, в 2006 році вінницький пивзавод остаточно припинив своє існування. Обладнання давно вже продане на металобрухт, на місці цехових корпусів споруджено житлові багатоповерхівки... Тож на згадку про вінницьке пиво лишилась тільки невелика колекція етикеток, а також зображення фірмової кронен-пробки, якою закорковувались пляшки "Вінницького"...
P.S.:
Зображення пивних етикеток взято із сайту:
www.beer-labels.com.uaЗображення кронен-пробки взято із сайту:
www.capscollection.ru Ознайомитись з іншими сортами вінницького пива можна в моєму дописі
История винницкого пива в этикетках