18 пернатих див Слов'янська

Mar 25, 2015 19:55

Опинившись із культурною місією в Слов'янську (див. По Донеччині - з піснею), я не марнував часу, і наскільки міг, на пару з товаришем, знайомився із містом.  Надибали чимало цікавого, окрім іншого, дізналися про тутешніх Диво-птахів, яких не гріх і прореклямувати.

Почалося все з цікавості - що за здоровенний півень стоїть на центральній площі міста під склом?




Дослідження направили нас в міський парк, до яких я взагалі охочий, і намагаюсь обов'язково побувати в парку кожного міста, куди часом потрапляю.




Доброзичливі сторожи (які на нас, між іншим, чекали ввечері - домовивися за нас тутешній журналіст Сашко) розповіли нам приблизно те саме, про що пише місцевий сайт:

"Міський парк культури і відпочинку в Слов'янську називають у народі Шовковичним. Назва ця має давню історію. У середині XIX століття в рамках розвитку шовківництва в Харківській губернії, в даному районі Слов'янська була висаджена плантація тутових дерев (шовковиці) для вигодовування тутового шовкопряда. Однак ця галузь з різних причин розвитку не отримала, плантація переходила з рук в руки, поки справа не заглохла остаточно. Сліди цієї плантації збереглися в районі 1-го Лиману: там досі ростуть шовковиці. У 1903 р земство викупило парк у міську власність, почався його благоустрій: оформлені головна і центральна алеї,  розчищені бічні доріжки, влаштовано криту естраду,  на якій щовечора грав духовий оркестр, побудовані павільйони літнього читального залу, більярдної, буфетів тощо".

Парк і сьогодні має цілком пристойний вигляд, персонал як може, облаштовує його з підручного матеріялу.







Не знаю, чи це саме слов'янське ноу-хау, але варто взяти на озброєння. Плафони ліхтарів зроблені з пластасових відерець. Найкращий антивандальний захист, причому найдешевший:




А ось і мета нашого візиу - непоказний з виду павільон:







Заходимо і офігіваємо:



















Що це за диво? А от що:

"В небольшом городе-курорте Донецкой области, который известен своими солеными озерами, лечебными грязями и керамикой, 12 октября состоялось настоящее казацкое гуляние. Накануне Покрова Пресвятой Богородицы жители отпраздновали открытие нового туристического объекта. Прямо из «Мистецького Арсенала» в Славянск «прилетели» 18 «чудо-птиц», которые были созданы специально к Дню Независимости Украины представителями различных областей.
Напомним, что во время Парада вышиванок в Киеве именно многочисленная делегация из Славянска (более 700 человек) была признана лучшей, поэтому, кроме кубка и денежного вознаграждения, город получил всех «чудо - птиц», которые принимали участие в конкурсе.
Городской глава Неля Штепа рассказала «Дню», что в павильоне, где расположили «птиц», также будут учить делать глиняные изделия, вышивать, вязать, лепить из соленого теста и расписывать писанки. «Очень хочется привить детям настоящую национальную традицию, научить тому, что умели наши предки. Наш город уже неоднократно доказывал, что у нас есть удивительные художники и мы ценим украинское достояние», - отметила Неля Штепа.
Каждая «курочка» (именно так называют 80-килограммовых гигантских расписанных птиц, сделанных из стекловолокна, жители города) имеет свою душу и особый смысл. Например, в орнаменте «представительницы трипольской культуры» из села Подгорцы Львовской области закодированы символы солнца, луны, воды и ветра. Ивано-франковская птичка воплощает образ голубя, т.е. Святого Духа..." Далі див.  "Победители Парада вышиванок открыли парк "Чудо-птицы Украины на Славянщине"












Згадка колись відомої лише в місцевих колах, а від минулого року прославленої Нелі Штепи може ввести в ступор. Сепаратистка, яка заарештована в липні 2014 харківською прокуратурою із звинуваченням «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей», за рік до того перемагала у всеукраїнському Параді вишиванок, і за її керівництва  в місті влаштували таку патріотичну атракцію...  Думаю,  особливої загадки тут нема. Почитавши біографію цієї пані, робиш висновок, що вона все життя тримала носа за вітром і завдяки цьому зробила непогану кар'єру. Однак одного разу чуйка її сильно підвела... (Вікіпедія каже ще й про таке: "всі мешканці міста Слов'янськ знають, що пані Штепа неодноразово проходила стаціонарне лікування у психіатричних закладах…")

Втім, пам'ять про одіозну мершу в павільйоні з Диво-птахами зберегли. В окремій кімнатці наймасовішому маршуванню в вишиванках та тріумфу переможців присв'ячено фотовиставку:







Павільйон дивом врятувався від мін, які залітали в парк навесні-влітку 2014 року.  Про цю сторінку в житті Слов'янська сьогодні нагадує цей пам'ятний знак:




PS/NB Не минуло й кількох днів після виходу в світ цього посту, як зі Слов'янська прийшли такі новини:

«Курицу Штепы» убирают с площади в Славянске (фотофакт)

Диво-птахи покидают Славянск. Последняя экскурсия в павильон с чудо-птицами

зацени!, Птичьи новости

Previous post Next post
Up