Мозельські виноградники

Dec 07, 2010 10:29

         Темрява невпинно полонила довколишні, зашибкові ландшафти. Потяг помалу котився, купе було порожнім. Зрештою, як і всі вагони. Більшість подорожуючих зійшло в Трірі, дехто ще їхав.
         Опираючись на милицю, до вагону зайшла літня жінка та сіла поряд, хоча могла обрати собі сусідні двері - вагони однак були порожніми. Але вона розмістила свою невелику сумку та всілася сама. Зовнішній її вигляд нагадував американські екранізації міс Марпл. Треба сказати, що такою ж вона була і всередині. Через певну мить ми розговорилися. Слухати її неймовірно тиху німецьку було важко, але я не прогавив жодного слова. Ця жінка була мудрою, старою мандрівницею Райнланду-Пфальцу. Якщо б вона обрала інше купе - хоча я відкидаю цю ідею - я б ніколи не дізнався про мозельські виноградники.
         А потім вона зійшла на перон, і коли потяг набирав ходу, просто помахала рукою. На прощання.

Виноградний вид схилів Мозеля.


Виноград на Мозелі почали вирощувати ще римляни два тисячоліття тому. Гори, які захищали долину від північних вітрів, кам’яні схили, де накопичується сонячне тепло, поверхня води як природний рефлектор - усе це створює в долині Мозелю особливий мікроклімат, який досить сприятливий для дозрівання винограду.

Уночі виноград теж достигає, але повільно.


На Мозелі вирощують тільки білий виноград, червоні сорти вирощувати практично заборонено. Головним сортом є Ріслінг. Посадки і культури білого Ріслінга з’явилися тут завдяки старанням останнього трірського курфюрста - Клеменса Венцелслауса. Після філоксерної виноградної «чуми» ХІХ століття Кенцеслаус насадив на схилах білий виноград, який виявився дуже живучим. Ніде у світі Ріслінг не досяг такої легкості та витонченості, як на Мозелі.
         Вино у цих місцях завжди текло рікою і колись було дуже дешевим, а напій - найдоступнішим. Збережені монастирські документи стверджують, що монаху видавалося на день 5 літрів вина, а монашці - 3 літра. Після такої пайки про богочестивий спосіб уже мало думали.
         Мозельські вина продаються у високих зелених пляшках. Їм притаманний квітковий аромат, м’якість, свіжість, легкість та гармонійність, а також характерна для Ріслінга кислинка. Типовою ознакою усіх мозельських вин є легкий землистий смак.

І настав день, обтяжений плодами...


подорожі, Æвропа, літо, Германия, всякая чушь

Previous post Next post
Up