Різдвяна піраміда

Dec 01, 2010 11:09


         Залишки тих незапам’ятних часів, коли вдома не ставили ялинки, відбиваються на традиціях перед- і різдвяних марктів. Усюди і скрізь можна побачити чудне й незрозуміле вихованому на радянських мультиках про сніговика чи Діда Мороза туристу. У багатьох наметах продають так звані різдвяні піраміди (Weihnachtspyramiden). Насправді піраміду нагадує досить віддалено, але після третього горня глінтвейну можна побачити навіть воскреслих мумій та низько пролітаючих жуків-скарабеїв. Але це все лірика :)



У домівках селян у районі Рурських гір було традиційним до Різдва (а це щось таке на вагу з нашим Новим Роком, лише без олів’є та без «С легким паром») виготовляти з дерева конструкцію у вигляді каруселі. На поверхи ставили фігурки з різдвяними мотивами або гірників, по краях - свічки, зверху майоріла лопасть. Під час горіння свічок тепле повітря обертало лопасть, рурські селяни приходили в екстаз. Така собі міні-ідилія благополуччя в сім’ї.



Ця конструкція, така позбавлена символізму, насправді сягає середньовіччя (здається, з того часу вона мало що втратила в своїй формі). Затуркані постійним будівництвом замків або видобутком вугілля люди вірили в нечисту силу, бісителів, потороччя та іншу нечисть. Захистити домівки у світлий день народження Сина мав вогонь та гілки ялини, сосни. Це зараз кладуть велику лісову красуню у теплих кутках квартир, а раніше така розкіш була дозволена в спрощеному варіанті - пірамідальному. Дерев’яні фігурки всередині - як ляльки вуду - змушені були стійко стояти проти нападів зла, ототожнюючи себе з господарями хати.
         Називали цей девайс спочатку ніякими не геометричними фігурами-пірамідами, навіть не просто «дерево зі свічкою», а «кінний коловорот». Справді, звідки-бо знати селянам Тутанхамона та Анксунамун? Був тільки кінь, який обертав млин там або що. Все крутиться, все працює, тільки такі аналогії. А слово піраміда для позначення форми притусували вже після наполеонівських війн (1797-1801), коли германські воїни забачили єгипетські кам’яні зіккурати. 
         Після загальної парафінізації земної кулі в 1830 році піраміди знову відродилися до життя. Тепер не боліла голова, де дістати дорогі свічки з топленого жиру чи суріпної олії. Різноманітні варіанти від готичного до орієнтал почали завалювати ринки. До слова сказати, голота на видумку гаразда, цим не гребують і нині порадувати спраглий до захисту від духів народ.



На великих різвяних ринках, окрім маленьких пірамідок, споруджують велиииикі піраміди з метою окультурення точок продажу глінтвейну або іншої всячини. Крісткіндлмаркт без піраміди вважається ознакою поганого тону. Най-най прийнято називати ганноверські або дрезденські побудови.



зима, Мюнхен, Æвропа, не та' як у нас, Германия, всякая чушь

Previous post Next post
Up