Зал слави (Ruhmeshalle)

Nov 29, 2010 11:19

          На пагорбі Терезієвізе (луг Терези), з яким ми познайомилися, коли відвідали пивний фестиваль Октоберфест, є ще одна цікавинка. Майже домінанта. Здалеку видніються парадні сходи, які ведуть до Залу слави (Ruhmeshalle). Цей відкритий зал збудував у 1848-1853 роках відомий будівничий Мюнхена - Лео фон Кленце. А замовником стояв король Людовік І Баварець.
          За колонадою ховаються 77 бюстів видатних баварців. До них чомусь завжди закриті ґрати, а час роботи - не сповіщається. Для митців становить інтерес, для роззяв - достатньо поглянути здалеку. Людовік І ще кронприцем почав збирати мармурові голови. Король хотів створити щось видатне в Мюнхені, тому склав список бюстів, які були, на його думку, достойними. Проект спорудження цієї валхали був поставлений на конкурс, перемогу в якому здобув фон Кленце.
          Король сказав: «Нерон і я є єдиними, хто зробив найбільше, після Нерона - більше ніхто».

Пагорб слави.


Не скупляться на освітлення.


Бюсти.


Перед залом встановлена величезна, майже гігантська фігура Баварії з левом біля ніг. До її створення приклав руки також фон Кленце, взявши на допомогу Людовіка Шванталера. Баварія вилита з чавуна і молодша від Статуї Свободи Нью-Йорка на цілих 30 років. У музеї історії міста можна поглянути замальовки, як відливали цю велетенську жінку.

Баварія.


Мені так само не щастило потрапити всередину статуї. Кажуть, її голова обладнана у вигляді площадки, звідки можна побачити місто. Хоча я не вірю в значну оглядовість, не такий вже й високий помост для споглядання.
          Інформтабло пише, що Баварія відкрита з квітня по 15 жовтня з 9:00 до 18:00, а протягом Октоберфесту - до 20:00. В інші місяці року - за незрозумілих обставин туристу надається змога побачити зачинені двері.



Мюнхен, Æвропа, Германия

Previous post Next post
Up