У чому справа, Праго?

Nov 07, 2010 19:44


         У когось Прага викликає захоплення, інших змушує шаленіти при одній згадці, для ще інших - так і не здійснена за стільки часу мрія. Для когось це місто асоціюється тільки з готикою, для великої кількості - це перша Європа, тому спогади особливо дбалі й коштовні. Мені важко сказати, якими є власні спогади, але точно вже жодними з перелічених. На психологічну відчуженість Праги накладається непогода, холодний дощ та нереальна кількість туристів. Усі перелічені фактори понижують рейтинг чеської столиці до некультурно низького рівня. Зрештою, під час першої мандрівки сформувалися стійкі х-ки своєї нелюбові, які наступні рази вже було важко змінити. Наче на геркулесових стовпах монолітно стоїть гасло - Прагу не люблю. Разом з Краковом і Києвом. Ось такий дисонанс із вподобаннями.

Туманна, егеж :(


Уже потім я побачив у Празі гарні, романтичні трамвайчики, чудні дорожні знаки, совдепівське метро, запльовані жуйками сходи, бомжів на вулицях, бруковані а-ля Львів вулиці та забудовані а-ля Відень вулиці. Типово налаштоване і підлаштоване під туристів місто, в якому неймовірно губляться чеські традиції та смак Богемії. Щодо смаку,  то ось цього разу вже спробував традиційну печену качку з тушкованою капустою та чеськими книдлями. Досить смачна. Пиво треба пробувати різне: від темного Козєла (нагадує квас) до Пілснер Урквель (нагадує пиво). Знаходити пивнушки - як квест, тому що традиційний паб досить рідкісний та замінений ресторанами. Неподалік астрономічного годинника є неабияк чеська пивна лавка «Швейк». Це комусь у вигляді підказки, щоб довго не нишпорили закапелками.

Качка.


І про гроші: поширеними, крім сувенірних лавок, магазинів зі склом та магнітиками, є обмінники. Зрозуміти, який обмінний курс, використовуючи логіку, неможливо. Приміром куплять євро за 24,70 čzk, продадуть за 23,35 čzk, але якщо треба обміняти якусь там десятку, курс паде катастрофічно до 17,25 čzk. А ще кумедно, коли курс на таблиці один, а міняють за іншим. На запитання чому ж так, ось тут пише інше? Міняйло відповів, що на таблиці дані - для інформації. Мабуть, щоб знати величину, на яку тебе лоханули.

Ось така Прага.

Прага, що тут зробиш.


П.С. Раджу тим, хто не читав мої двохрічної давності досить невеличкі замітки з Праги, звернути на них увагу:
         1. Музей іграшок.
         2. Фігура Непомуку.
         3. Карлув мост вночі.
         4. Вітражі з собору св. Вітта.
         5. Празький Град.
         6. Біля музею Кафки.

подорожі, Æвропа, Прага

Previous post Next post
Up