Вчимо архітектуру: Цегла

Jun 01, 2010 10:53


       Ну погодьтеся, що говорити про різні храми з контрфорсами, арками і тимпанами, але не мовити ні слова про матеріал, з якого то все побудовано, то було б якось непрактично. Хоча випуски «льорнети...» завжди такі непередбачувані, що в будь-який момент може виникнути божевільна ідея написати про щось кардинально інше. І от нині бесідуємо про цеглу. Та, що кірпічь в російській, і ціґель - в німецькій. Ціґель-ціґель, поїхали на будову...
       Цегла - будівельний матеріал у вигляді прямокутного бруска з міцного матеріалу. Відомими є два види цегли: червона (з глини) і біла (з піска і вапна).
      Як із атомів побудований Всесвіт, так і з цегли побудовано практично все довкола нас. Зрозуміло, що цегла виникла дуже давно, тому модифікацій їй є сила-силенна: від клінкерної (перепалена цегла) та облицювальної до саману (висушена на сонці глина для будівництва хібар в Середній Азії).

Частинка архі-всесвіту.


Івано-Франківськ.

Заратустра пригадує той час, коли він малим потрапив вперше на цегольню. Перед його очима вперше відкрився той технологічний процес. Тому описи будуть зі справді побаченого, а не з цеглопедичних довідників.
        Спочатку глина подається через глиномялку на стрічку-транспортер (як правило, цегольні будуть поблизу кар’єрів, щоб зменшити витрати на доставку сировини). На кінці цієї стрічки є квадратний формувач довгої прямокутної ковбаски з водним оприскувачем. Металічна лєска покроково ріже однакові шматки глини (як хліб на хліборізці). Порізані бруски складуються на вагонетку для просихання (інакше глина при прожарюванні потріскається). Цей етап виробництва знаходиться просто під шиферним дахом, сполучаються гілки між собою рейками, по яким рухаються маленькі возики з цеглою.
        Окремим великим приміщенням є піч. Вони має багато камер-келій, куди вискладують цеглу на випал. Випалюється цегла кілька днів (може й менше) при температурі десь 1000°С. Вугілля підсипають кочегари з горища, через дірку в підлозі (для келій ця дірка, відповідно, у стелі). Келія-ґрот замуровується тимчасовим перестінком, і глиняні брусочки тушкуються на вогні, щоб стати цеглою для побудови котеджу, школи чи складу під бурякопункт.

Цегла різних років.


Брест.

Процес виготовлення цегли зараз дуже спрощений та уніфікований. Раніше кожне підприємство чи артіль мало свою марку, технологію, секрет виготовлення. Усе це покривав штамп або клеймо, які ставилися на готовій цеглині.
        Клеймування цегли сформувалося в окрему галузь прикладного мистецтва, яка мала свої регіональні та стилістичні риси.
        Клеймо одного і того ж цегляного заводу могло з часом змінюватися. Причиною слугувала не тільки зміна власника, що траплялося доволі часто. Бувало, що клейма, якими маркували продукцію, довгий час залишалися без змін.

Австрійські продукція J.U.i.S.


Івано-Франківськ.


На фабриці цеглу складають.


Привезену цеглу складають в стіни.


Івано-Франківськ.

Можуть з цегли робини навіть колони.


Поморяни.

Викладати фронтони і ніші.


Мишків.

Навіть стіни замку.


Плоцьк.

Або сходові доріжки.


Ландсхут.

Градієнтний перехід між сирцем і штукатуркою.


Полтва.

Або загорожі: відома буква У на Маяковського.


Івано-Франківськ.

Цегла може бути декоративною, тоді вона не потребує оштукатурювання і довгий час залишається гарною.


Osnabrüсk.

Також кірпічь, хоча й не архітектурний.


Івано-Франківськ

Віденська продукція виглядає так.


Продукція фабрики ZMV.


Французька дахова цегла. 1857.


Французька серцевидна цегла використовувалася як черепиця. 1856.


костел, Тернопілля, Львівщина, замок, :_архітектура у льорнеті Заратустри_:, Річ Посполита, Білорусь, Івано-Франківськ

Previous post Next post
Up