Фрукт зі смаком сосни

Mar 24, 2010 08:32


       Нині буде фруктова байка про один з найулюбленіших фруктів Заратустри - манго. Були моменти, коли манго просто не виходило з недільного раціону, тому ЩО це за фрукт - знаю добре.
       Батьківщиною манго вважається Індія, де й досі можна зустріти багато плантацій цього дерева. Індуси вважають, що плід манго - це одне з перевтілень бога Праджаяпаті (Творця всього сущого). Дерево вважається священним практично у двох релігіях: індуїзмі та буддизмі. Манго навіть вважають покровителем добра і благополуччя; під час будівництва будинку в фундамент забивають довгим цвяхом стиглий фрукт манго.
      До Європи манго приїхало на бричці Александра Македонського, який привіз цей плід своїй коханій. Від тоді індійська фрукта - ознака величі та заморський делікатес.
      Коли дерево досягає свого десятиріччя, воно вже готове привести у світ мангонят. Якщо пощастить, то можна за рік зібрати аж три врожаї (з сортових дерев). Дереву треба вчасно зацвісти, щоб тропічні зливи не змили увесь пилок. Запилювати дерева можуть кажани (летючі миші), жуки, оси, мурахи і решта рукокрилих і членистоногих, які ласі до солодкого нектару. Тим квітам, яким найбільше пофортунило, через 4-5 місяців доведеться стати 2 кг плодами. Щоб птахи не обдерли дерева (як ворони горіх), манго зривають недозрілим, а потім зберігають десь у погребах
     Поговоримо тепер про смак. Манго буває різного смаку. А чого ж тут дивуватися, якщо в Індії росте близько 1000 сортів цього дерева (а скільки сортів яблук росте в Україні?). Також смак може «відщепитися», якщо вирощувати рослину з кісточки. Обов’язковим має бути щеплення дорослого «чистого» дерева.
     Типовим є обов’язкова наявність хвойної компоненти у смаку. А гармоніка може починатися від сосново-персикового, аж до динних ноток. Часто буває, що на смак настільки захоплює, що вже не відчуваєш запаху глиці. Я просто не уявляю, як би смакувало манго, якщо б не було цього присмаку шишки або сосни.
     У центрі плоду є велика кісточка, яка добре зростається з м’якоттю. Настільки добре, що ніяк її звідти не вибрати. Треба відрізати ножем скибочку, відрізати її спайку з кісточкою. Можна ще обгризати, хоча це так само не надто зручно: кістка велика, плід добре її обгортає. Можна поступити так: очистити зелену шкірку з цілого манго, а потім просто почати нарізати плід поздовжніми смужками різної товщини.
     Поїдаючи манго, треба пильнувати: не переїдати (не більше 2 плодів) і не їсти недозрілих плодів. Можна отримати розлади шлунку.
     Досить близькі родичі манго - це отруйні рослини. Тому й не дивно, що воно так само набралося від своєї рідні дурних звичок. Сік має здатність подразнювати шкіру або викликати набряк. Про це треба пам’ятати і в перше знайомство з плодом провести тест на алергічність.
    Деревина  манго ніколи не використовувалася як дрова, власне, по цій же причині. Дим має різкі подразнюючі властивості.

Все одно манго - це улюблений фрукт Заратустри. І ніякі напої, соки, жуйки і йогурти ніколи не відтворять натурального смаку цього індійського плоду.



фрукти, ніч, фото

Previous post Next post
Up