Вчимо архітектуру: Фонтан

Feb 10, 2010 22:04

        Поки готуються чергові матеріали, зробимо невеличку паузу, припинивши вивчати (ненадовго) готичні прибаутки. І трошки поштудіюємо різно-буденну архітектуру. 
        Фонтан - споруда, яка служить основою або обрамленням для струменів води, які б’ють угору або стікають униз. Початково фонтани були просто джерелами питної води для спраглих водохльобів, пізніше почали прикриватися зверху портиками та прикрашатися. Зараз фонтани, як правило, використовуються в садово-парковому мистецтві. Своїми коренями фонтани сягають ще Древнього Риму, а зараз стали необхідним елементом регулярних та пейзажних парків. Мета - суто декоративна та освіжаючо-прохолодна.
        Фонтани можуть бути вуличні або інтер’єрні (десь по фойє натикані). А якщо подивитися на динаміку роботи, то можуть бути кольородинамічні (гіпноз кольором), статичні (постійно пісяють водою) або танцюючі (стриб-стриб під рок-данс).

Нині Заратустра покаже фонтани, які залишилися на матриці його фотоапарату. Це франківські (ну як же рідне місто не пропіарити), величний Петергоф, який називають містом фонтанів (про нього взагалі можна окремий пост писати), нічні кольородинамічні в Пітері, а також однин ампірний фонтан у Варшаві.

Танцюючий фонтан. Тільки щось рідко він танцями радує.


Івано-Франківськ.

Фонтан-одуваньчік.


Івано-Франківськ.

Ампірний водограй. 


Варшава.

Нічні фонтани. 


Санкт-Петербург.

Пам’ятаю той драйв, який тоді там був. 


Санкт-Петербург.

Фонтан «Самсон». 


Петергоф.

За задумкою Петра І, в центрі великого каскаду Петергофських фонтанів повинна була знаходитися фігура Геракла, який перемагає Лернейську гідру, що символізувало б перемогу Росії в Північній війні. Однак його спадкоємці знайшли більш вдалу символіку. Ключова битва у тій війні була Полтавська. Вона відбулася в день святого Самсонія, у зв'язку з чим згадали біблійну легенду про Самсона, який голими руками переміг лева (саме леви є ключовими фігурами на шведському гербі). Так і з'явився знаменитий фонтан «Самсон, що розриває пащу лева».

Великий каскад. 


Петергоф.

Двохярусний. 


Петергоф.

Фонтан-розлітайка. 


Петергоф.

Ще якийсь геракл. 


Петергоф.

Римский фонтан. 


Петергоф.

:_архітектура у льорнеті Заратустри_:, Санкт-Петербург, Варшава, Івано-Франківськ

Previous post Next post
Up