Олесько.Зимовий візит

Jan 10, 2015 01:23

 Один з представників "Золотої підкови Львівщини"- Олеський замок...
Випала нагода побувати в селищі Олесько. Щодо історії замку та інших памяток Олеська,- можна почитати тут ,а в даному звіті буде мінімум тексту,просто фото...


Костел Св.Трійці


У самому Львові снігу майже не було,а тут,-на тобі і дорога посипана,і покрівлі прикрашені і дерева біленькі.Гарно... А що дивуватись-календарна зима вже тривала декілька днів..
Дзвіниця


Під замком, там, де є чудернацькі скульптури і  далі - де тече річечка,кажуть, можна почути зітхання душі, що не може знайти спокою. Існує легенда  про нещасливе кохання молодого магната Жолкевського, який сватався до дочки Даниловича.Той, звичайно, хотів  бачити свого зятя багатим і впливовим, а Адам, на його думку, не відповідав цим критеріям. Якось настав той час, коли Адам Жолкевський під час гри в карти захотів отримати чітку відповідь. А коли почув відмову, то в тому ж залі наклав на себе руки...
Троїцький храм.Тил


Храм


Цікавим є те, що в Олеському замку народилися аж два польські  королі - майбутній переможець турків під Віднем Ян ІІІ Собєський (1629 р.) і Корибут Вишневецький (1639 р.)(з інших джерел-він народився у Білому Камені,в замку Вишневецьких).
Шевченко в парку


За легендою Ян ІІІ Собєський народився під час грози. Коли бабця повитуха поклала немовля на чорний мармуровий стіл, вдарив дуже сильний грім. Стіл тріснув,а бабця оглухла. Відразу ж з'явилося пророцтво про те, що новонароджений буде незвичайною людиною.
Монастир капуцинів.Фасад костелу


Двір колишнього монастирського комплексу


Свої привиди є в олеському монастирі капуцинів з костелом Святого Антонія. Ну і, звичайно, без містичного "домочадця" не міг би існувати й Олеський замок.
Св.Марія


Комплекс кляштору капуцинів / фондосховище


За однією із версій, привид, який блукає монастирем, це дух чеського монаха Яна Каспера. Колись давно,в День Св. Антонія, Каспер на очах у тисячі прочан, що приїхали в Олесько на святкову службу, стрибнув у глибоку криницю. Свідчення про цей прикрий випадок зафіксовані у літописі замку.Мешканці Олеська вірять, що Господь простив Касперу тяжкий гріх, оскільки той був душевнохворим. Однак його душа так і не знайшла вічного спокою, тому чорна тінь Каспера й донині бродить пустими келіями.
Фото


Інша легенда розповідає, що ченця замурували живцем десь між стінами монастиря. Своїм життям Ян Каспер поплатився буцімто через те, що, що мав дуже лиху славу і частенько заходив до легковажних жінок. У селищі навіть кажуть, що під час реконструкції монастиря нібито знайшли скелет чоловіка, однак його чомусь спалили.
Монастирський комплекс


Олеський замок.Західна сторона


Натомість працівники музею "Олеський замок" появу в монастирі капуцинів привидів пояснюють на свій лад: в радянські часи у приміщенні чоловічого монастиря було профтехучилище. І коли у 50-х рр. минулого століття тут почали навчати студентів, будівлю повністю переобладнували... Саме тоді й потривожили душі монахів, яких, за традицією, ховали саме у стінах монастиря, тому їхні душі і стали привидами.
Замкова брама та надбрамний герб


Замок на пагорбі


Ну а в замку свій привид-Адама Жолкєвського,про якого ми вже згадували,того бідолаги,що наклав на себе руки через нещасливе кохання.
Контрфорси підпирають споруду...


Жолкєвського,як самогубця, не поховали на кладовищі, а викинули у болото, яке було біля замку. Отож, тепер його тінь снує околицями Олеська. Адамова душа, яку згубила любов, і досі шукає свою кохану...
Герб з декоративною композицією


Існує й інша версія трагедії. Буцімто Маріана також кохала Жолкєвського і через відмову Івана Даниловича дати благословення на шлюб вони обоє наклали на себе руки. Тепер тіні закоханих бродять замком, та ніяк не можуть зустрітися...
Замок з привидами...


"Видумки і легенди" -подумає кожен,хто не стикався з чимось таємничим та незрозумілим...От і я кажу-видумки та легенди!Але ж так хочеться чогось містичного,особливо в таких місцях)!
Леви біля сходів


Скульптури в парку


А навколо замку-італійський парк.З скульптурами.Окремі з них досить дивні,зрозумілі напевне лише самому автору.Та це лише розвиває фантазію у відвідувачів,-хтось бачить у чудернацькій каменюці одне,а другий-зовсім інше..Хфільософія,во!
Парковий експонат а-ля сфінкс


А інші композиції не потребують тлумачення..Правда тут з назвою питаннячко-а чому саме "Юність"?
Композиція "Юність"


Сучасні роботи у парку залишились після з*їзду скульпторів у 1996р. Виходить такий собі контраст-суміш стародавніх та нових(відносно) робіт.
Вид на замок


Сама твердиня збудована на пагорбі висотою бл.50м.В плані овальна,яйцеподібна.Невелика,а внутрішній дворик і взагалі крихітний(по замкових мірках).Зате тут шикарна музейна експозиція.Правда фото вам не продемонструю,бо клацав ще свого часу на плівковий апарат.
Скульптура


Людей навколо не було зовсім.Продавці сувенірів відверто скучали.Трішки розвеселили їх,здійснивши покупку.Поспілкувались,розуміють жарти-нормально.
Зимове...


Їхали додому задоволені.
Олеський замок взимку

Львівщина, храми, замок, монастир, Олесько, мандрівки, парк

Previous post Next post
Up