Золочів.Замок і не тільки

Apr 21, 2014 23:12

 Золочів(Злочів) - районний центр Львівської обл., лежить на 70 км на схід від Львова, у долині біля північних схилів височин Гологорів та Вороняків на березі річки Золочівки, що впадає до Західного Бугу.Вже у 1180р. в межах сучасного Золочева існувало місто Радече, яке можна вважати попередником Золочева.


Монастир Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа(Василіанський монастир)


Раніше вважалось, що поселення з назвою Золочів вперше згадувалося в документах у 1441 р., коли польський король Владислав III,  подарував магнату Яну з Сєнни (Сєнєнському) кілька десятків сіл, а серед них і Золочів.Та перша письмова згадка про Золочів, знайдена в архівних документах останнім часом, датується 1423 р. Тоді Золочів перейшов від родини Кердеїв до Яна Мєнжика.
Церква Вознесіння Господнього(монастирська).Сер.19ст.


А в 1523 р. тодішній власник міста Станіслав Сєнєнський добився для Золочева магдебурзького права, яке король Зиґмунт І Старий надав місту 15 вересня. Той же Станіслав Сєнєнський став об'єктом переслідувань з боку католицького кліру. Можливо це і  змусило Станіслава продати у 1532 р. місто Золочів із замком та кільканадцятьма довколишніми селами Познанському каштеляну Андрієві Гурці.
Храм Вознесіння Господнього.Фасад


У XVI-XVII ст. в Золочеві виникають й розвиваються численні цехи. А у 1553 р. король надав місту привілей на проведення щорічних ярмарків.
Від родини Гурків Золочівські маєтності купив люблінський воєвода Марек Собєський, який підтвердив усі привілеї, надані його попередниками місту Золочеву. Його син Якуб закінчив у 1634 р. перебудову Золочівського замку. Також місто було укріплене валами, які проходили вздовж нинішніх вулиць Валової, Сковороди та Бандери. В системі міських фортифікацій укріпленими пунктами були також церква св. Миколая, парафіяльний костел (тепер церква Воскресіння Господнього) та Золочівський двір.
Келії(?) василіанського монастиря


У 1691 р. велика пожежа винищила майже все місто, а 1705 р.Золочів спустошили шведи.З початком XVIII ст. для Золочева та всієї Галичини настали спокійніші часи.
Внаслідок І поділу Речі Посполитої Золочів, разом з іншими землями Руського воєводства, перейшов у 1772 р. до Австрії. Нова влада припинила самоврядування на основі маґдебурського права, а у 1782 р. місто стало центром Золочівської округи.Монастир та колегію піярів ліквідували. Костел перетворили на склад, а інші приміщення пристосували для староства - адміністрації Золочівського округу, а потім повіту.
Храм


За австрійських часів на місці колишніх оборонних валів закладаються так звані «спацери» - прогулянкові сквери. У Кракові такі називають планти, подібні сквери є у Відні, Львові.
Фото


В 1918 р. Австрійська (а з 1804 р. Австро-Угорська) імперія розпалась. Золочів знову потрапив під владу Польщі. Але цього разу панування поляків на Галичині виявилося недовгим - через 21 рік ці землі перейшли до Радянського Союзу. Почались комуністичні репресії та Друга Світова війна...
Воскресенська церква(1624-1627рр.)


При в'їзді у місто знаходиться Василіанський монастир (монастир Вознесіння Господнього), заснований у XVІ ст. (перша згадка у 1567 р.). Зруйнований татарами у 1649 р. монастир відбудували на кошти Яна Собєського,споруди обителі звели дерев'яними. У 1840-1860 рр.на кошти графині Комарницької монастир перебудували - саме тоді було збудовано кам'яну церкву Вознесіння Господнього(якої я,ганьба мені,не побачив((). В радянські часи монастир закрили. В даний час монастир є діючим.
Храм Воскресіння(1624-1627рр.)


Вхід з портиком


Воскресенська церква,що є "сусідкою" костелу Успіння,у минулому була бернардинським костелом Успіння Пр.Діви Марії і Св.Яцека,побудованим Якубом Собєським.У 1838р.храм передали греко-католицькій громаді(зараз ним опікуються православні),освятивши як Вознесенську церкву.
Церква-костел


Центральна площа містечка невелика за розміром,але водночас досить цікава так симпатична.
Ратуша(?)/палацовий комплекс(?)


Будинок ратуші(?)/палацовий комплекс(?)


Найвеличнішою сакральною спорудою Золочева являється,без сумніву,Вознесенський костел(костел Успіння Пр.Богородиці),шикарна барокова памятка архітектури,зведена протягом 1731-1763рр.
Фото


Після ліквідації у місті ордену піярів,ченцям якого належав храм,костел у 1788р. закрили,а в споруді розмістили склади.
Вознесенський костел


У 1838р.у храм із Воскресенської церкви перейшла римо-католицька громада.святиню якої передали греко-католикам.
Костел.Тил


Під час реставрації у 1878р. на головному фасаді зводиться чотирикутна вежа з годинником,в нішах встановлюють пять камяних скульптур.На даний час костел досить цікаво виглядає завдяки наявності лише однієї вежі(друга чи то недобудована,чи то задум такий оригінальний).
Фасад храму


Фото


Скульптури в нішах


Скульптури в нішах-2


Після відвідин центральної частини міста просуваємось в сторону головної атракції Золочева,одного з пердставників маршруту "Золота підкова Львівщини"-Золочівського замку.
Композиція


Золочів ще при Сененських, коли було побудовано велику фортецю і малий замок, вважався форпостом для захисту Львова. Таких форпостів Львів мав ще декілька. Той малий замок і фортеця, що містилися на кемпі, були оточені водою річок Золочівки і Млинівки. Існували ці оборонні споруди протягом XVІ ст. Там постійно мешкала військова дружина.
Скульптура при вїзді на територію замку


Тривають роботи...


Знаючи, що старий замок на Кемпі застарів у всіх відношеннях, Якоб Собеський починає будівництво нового замку згідно фортифікаційних вимог того часу. Цей новий замковий комплекс був розміщений паралельно до валів, які тягнуться вздовж тракту Золочів-Тернопіль. Складається з чотирикутника оборонних мурів з  земляним насипом. Оточений глибоким ровом.
Одна з замкових бастіонних веж


Зі сторони міста в’їзна брама архітектурно прикрашена головою лева. По краях мурів розміщено обсерваційні башти, які служать більше для спостереження, ніж для оборони. На них вибиті букви IS, KK, SK - це криптоніми (ініціали) фундаторів (спонсорів):IS - Якуб Собеський,KK - Крайчик Коронний,SK - староста красноставський.І чотири герби: герб родовий, герб бабці, герб матері, герб матері дружини. На західній стіні муру -  кам’яна плита, на якій вибито АД 16-ZH+G-34. Це скоріше всього дата позначення кінця робіт по укріпленню та перебудові.
Розвідний міст та надбрамна вежа(дах якої впав внаслідок бурі у 2011р.)


Розвідний міст та надбрамна вежа


Замок був перетворений в оборонну цетадель, що відповідала усім вимогам тодішньої фортифікаційної військової стратегії. Така перебудова необхідна була в той час, бо з’явились на теренах Речі Посполитої турки і козаки. Хвиля козацького руху пронеслась через Золочівщину.Польське населення міста після поразки королівських військ під Пилявцями у 1648 р. в паніці почало тікати на Буськ, і багато його там загинуло.
Китайський палац та Великий палац


Замкові мури та один із бастіонів


Перша споруда яка нас зустрічає при вході на території комплексу-надбрамний корпус.Тут свого часу(при Австро-Угорській імперії) розміщувався фортечний гарнізон.У 2011р буря наробила лиха- завалила дах корпусу,роботи по відновленню якого тривають по сьогоднішній час.
"Камінь тамплієрів" із надписами


"Камінь тамплієрів" із терновим вінком та квітами


Оборонні споруди Золочівського замку - це вали, бастіони, надбрамна вежа, міст і равелін.Власне равелін знаходиться з північної сторони від вїзду до замку.Він являє собою окрему захисну одиницю,винесену за межі основних фортифікаційних споруд. Замкові бастіони вінчають муровані сторожові вежі з гербами Собєських.
Китайський палац


Фото


У дворі замку є два палаци. Більший з них має назву Великого палацу, а навпроти виїзної вежі знаходиться Китайський палацик - унікальна пам’ятка архітектури. Таких палациків налічується лише три в Європі (Сан-Сусі, Петергоф, Золочів). Палац має вигляд двоповерхової шпилястої ротонди з одноповерховими бічними прибудовами.
Палац та фонтан


Великий житловий палац Золочівського замку - це двоповерхова будівля 72х22 м з підвалами. У процесі реставрації відтворено розміщення кімнат, віднайдено шість туалетів початку XVIII століття, потайний хід і комини. Втраченими є печі, каміни, підлоги. З порталів внутрішніх дверей зберігся один повністю на першому поверсі і два напівзруйновані на другому поверсі.
Скульптура на території комплексу


Скульптура на території комплексу-2


Китайський палац у Золочівському замку збудовано в кінці XVII ст. Палац має вигляд двоповерхової шпилястої ротонди з одноповерховими бічними прибудовами. Спочатку це була галерея-ротонда з вісьмома колонами з боку головного фасаду і балконом довкола. У XVIII столітті добудовують бічні прибудови і називають будівлю Китайським палацом. Рельєфи над дверима і вікнами другого поверху ротонди збережені.
Великий палац


Великий палац.Вид з валу


У відреставрованому Китайському палаці Золочівського замку у 2004р. відкрито Музей Східних культур. Навколо нього закладено східний парк з альтанкою.
Палац + мури


Після переходу замку у власність Радзивіллів (1737р.) фортеця почала занепадати, а меблі і прикраси  замку потрапляють в Австрію.У 1802 р. Золочів купив поміщик Комарницький, який відреставрував замкові будівлі і перетворив їх на жилі приміщення. В 1840 р. він продав фортецю австрійському уряду під військові казарми.
Фото


З 1939 по 1941 рр. у замку була катівня НКВС, де було закатовано близько 800 чоловік.Поряд із замком у 1995 р. збудували капличку - пам'ятник жертвам НКВС, невинно закатованим у червні 1941р.
Альтанка


Камяні квіти


В'язницею Золочівський замок був до 1953 р. Наступні три десятиліття в ньому розміщувалось ПТУ. І лише у 1986 р. замок передали Львівській галереї мистецтв, яка через три роки розпочала реставрацію пам'ятки.
Замкове подвіря та Китайський палац


Замок відновлено у 1979 та 1989 рр., завдяки ініціативі Б.Г.Возницького,колишнього директора Львівської Галереї мистецтв.Реставраційні роботи на території тривають і зараз(зокрема відновлюють дах вїздного корпусу).
Вали,бастіон та...Китайський палац


Капличка-памятник жертвам НКВС


Фото комплексу


Найцікавішою камяницею у місті є беззаперечно симпатична готична споруда,яка знаходиться неподалік від замку,в минулому-будинок шпиталю(1727р.)
Будинок шпиталю(1727р.)


Неоготика


Власне що цікавого ще можна побачити у містечку,так це будівля арсеналу(15ст.),яка знаходиться в самісінькому центрі,біля ратуші(?),та знаходиться власне не в найкращому стані,а ще згадана вище церква Вознесіння (складова одиниця Василіанського монастиря) та сучасний деревяний храм Миколи Чернецького...а ще є фонтан з лебедями)).
Фонтан з лебедями


Каплиця (поч.19ст.)

Золочів, храми, замок, архітектура, монастир, каплиця, палац, Львівщина, фонтани, мандрівки

Previous post Next post
Up