Лівчиці + ...

Apr 21, 2014 13:55

 Лівчиці-одне з сіл Жидачвського району що на Львівщині,в яке варто завітати хоча б на годинку(на довше там явно немає для чого затримуватись).



 Що є цікавого в селі?Колись тут був палац,власне будівля стоїть і сьогодні,правда функції вона виконує зовсім інші,що й не дивно,-зараз це територія Лівчицької школи-інтернату, де навчається близько 100 дітей.
Фасад будівлі


Власне палац був побудований графом Строжинським(за іншими даними палац звели Глуховські чи Лосі) у 1895р(1870р.?). Будували його майстри спеціально привезені з Європи. Палац являв собою казковий будинок, що мав два поверхи і підвальні приміщення. Всього в будинку було 48 кімнат. Навколо палацу був посаджений парк з алеями. Всі дерева і квіти були завезені із-за кордону. У парку був став, вода до якого поступала з річки через спеціально відведений канал. У ставі плавали лебеді, розводилася риба.
Палац у Лівчицях


За однією з історій(тією,в якій палац будує Строжинський),граф Строжинський взяв собі на виховання хлопця зі своєї родини Короля Глуховського і залишив йому своє багатство. К. Глуховський володів маєтком до 1939 р. Йому належала вся земля. Майже все село працювало на графа.
Герб Глуховецьких


От і вся інформація про палац-інтернат.Небагато,що поробиш.А ще в селі є мурована Миколаївська церква,зведена у 1903-му році за підтримки графа.
Ранок на території


Панорама


Дзвіницю біля храму добудовують вже в наші часи.На час нашого візиту храм реставрувався,судячи з побаченого-він буде рожевим та золотоверхим.У кожного свій смак і право...
Миколаївська церква


Дзвіниця


Храм


Їдемо далі у напрямку Журавно(про нього я звітував раніше).По дорозі в обєктив потрапляє храм у с.Жирівське(?).
Храм


Цікавий деревяний храм в с.Антонівка змушує затриматись на трохи довший час.
Храм Введення Пр.Богородиці


Спорудження деревяного храму у селі тривало з 1862 по 1867рр.У 1950-их рр. церкву закрила радянська влада.
Церква


Хрещата в плані, п'ятиверха. Складається з квадратового в плані зрубу нави, до якого з півночі та півдня прибудовані рівноширокі квадратові зруби бокових рамен, а зі сходу та заходу відповідно прямокутні вівтар і бабинець. Вівтар розбудований у східному напрямку, при його північній стіні знаходиться ризниця. Церква оточена піддашшям на фігурних випустах вінців зрубів, яке біля західної стіни бабинця переходить в опасання.
Дзвіниця


На протилежній стороні вулиці,неподалік від деревяного храму ,громада зводить мурований храм-новобуд.
Фото


Храм-новобуд


Наступна зупинка(власне зупинка на декілька хвилин)-село Смогів із своїм храмом Св.Арх.Михаїла,зведеним у 1850-му році.Власне,нічого особливого споруда собою не являє,але проїжджаючи поруч не могли не приділити їй уваги.
Храм Св.Арх.Михаїла


А от село Млинська і взагалі розчарувало.Шукали обіцяний інфоджерелами костел,а знайшли...ну,на фото нижче-все що знайшли(місцеві підтвердили,-колись це був костел).
Споруда,в минулому-костел


Місто Ходорів вперше згадується у 1394 р. під назвою Ходорів-став, Ходоростав. Як і більшість старовинних поселень, Ходорів розташувався в місці, пристосованому до оборони: в межиріччі Дністра та його притоки Лугу. Як підказує стара назва Ходорова, поблизу міста й справді розташовані кілька великих ставків, зокрема, Ходорівський та Отиневицький стави.
Храм Св.Косми і Демяна з дзвіницею


Джерела вказують що у Ходорові  був замок , колись розташовувався на острові, до якого веде теперішня вул. Замкова.Старі листівки називають «замком» оточений парком палац барона Козіми де Во (Kazim de Vaux), збудований після 1860 р. Під час Першої світової війни палац був спалений в 1915 р., відбудований в 1932-33 рр. князем Євгеном Любомирським. Споруда збереглася, використовується як один з корпусів лікарні (вул. Б. Хмельницького).
Костел Всіх Святих


Костел Всіх Святих зведений у 1777-1779 рр. за проектом, ймовірно, архітектора Флоріана Ріхтера. Реставрація костелу відбулася у 1830 р.
Інтерєр храму


У 1930-тих рр. костел був перебудований архітектором Лаврентієм Дайчаком. Костел в Ходорові розташований в старій частині міста, фактично на околицях.
Костел


Фото

Львівщина, храми, Лівчиці, мандрівки, дзвіниця, Ходорів, палац

Previous post Next post
Up