Луцьк?А чому би й ні!))

Feb 05, 2012 21:01



Так-так,саме в цю столицю Волинської Імперії ми сьогодні і відправимось,хто не проти-прошу з нами!


Приїхали:погода-чудова,як для середини січня,-надто чудова-сонце і тепло,дороги-(після "евротраси"з Тартакова до початку Волинської обл.)-люксові,можна починати "полювання"!
Перша точка-звичайно ж замок Любарта,зведений протягом XIII-XIV ст. Оборонна споруда, символ міста. В одній з веж знаходиться Музей дзвонів. На території замку є Музей книги, Художній музей міста (відділ Волинського краєзнавчого музею), розкопки Кафедральної церкви Іоанна Богослова (вул. Кафедральна, 1).Всім хто зацікавився-інет в поміч ,а ми тут для фотоспоглядань..А ось і він,а точніше вона,-В*їзна вежа:


велична,виглядає навіть привабливіше ніж на 200-гривневій купюрі:


а мур змійкою тягнеться до Владичої вежі


Заходимо на замкове подвіря.."Скільки? 10грн? А туалет? Безплатно? О,то є люкс!" І першою нашою ЦІННОЮ знахідкою став деревяний сортир!Прєлєсть)))(фоти цього чуда не викладуюз етичних міркувань).
А по подвірю то тут то там виднілись прежитки часів наших славетних предків..ух,аж серце мліє,ну прямо зараз можна історичне кіно знімати тут..




Англійський Робін "отдихає"))при виді такого "барашки"))


а ще тут проводять шахматні турніри під відкритим небом,в стилі а-ля Гаррі Поттера(тіко шахи потрібно таскати самому))


а відеречко красивеньке))


Усе тут є,і крамниця:


і вязниця:


і арсенал:


і музей книги, шикарними екземплярами 16-18ст.




і замкова атмосфера


панорамка подвіря-і прощаємось із замком..


Наступна "жертва"фотокамери-Кафедральний костел Святих Апостолів Петра і Павла який знаходяться навпроти замку.


Сьогодні костел є кафедральним собором Луцької дієцезії.Таких бажаних підземель ми не відвідали,так як усе було закрито..


А погода зіпсувалась,похмурніло і небо грозило ось-ось посипати нас снігом...І тому ми швидше "помчали"далі..
Попереду,-і в планах і просто , перед очима-Лютеранська кірха.


Євангелічно-лютеранська(нині баптистська)церква розташована на вул. Лютеранській.Була збудована у 1906 р. як храм Луцької лютеранської громади. З часу побудови вона виконувала роль одного з головних храмів німецьких колоністів Волині. Однак у зв'язку з подіями Другої світової війни занепала. В радянські часи вона належала різним установам, головно архіву. Із розпадом Союзу кірха була віддана громаді баптистів, які належно відреставрували споруду.




а ліворуч від святині-провулочок який веде до р.Стир..та не лише до річки а й до ще однієї цікавинки-будинок скульптора Голованя-такий собі "химерний особнячок" :


місце "чудове" для митця-дорога суцільне болото,берег ріки-закиданий кришечками та якимось мотлохом...чого ще треба для нахнення?)




на подвір*ї-гармидер,на задньому дворі-гори бутилок,недороблених і битих скульптур,дошки...а скульптор-молодчага,творить собі тай все


ну чим не симпатична мордашка?)


надивились,побачили самого майстра(виходив кликати кішку додому)і почимчикували далі...попереду,а точніше-з правого боку,виходячи на місток-синагога


Велика синагога-ренесансна споруда з оборонною вежею,побудована у 1620-их рр.,об'єкт виконував оборонні функції.Храм був частково знищений у1942 р. і в наступні десятиліття. Частково відновлений у 1970-их рр. Зараз використовується як приміщення спортивного клубу.(знаходиться на вул.Д.Галицького)


І розглядаючи її ми запримітили ще одну цікавинку яка сором*язливо ховалась між будинками і деревами-вежа Чарторійських Окольного замку


Вежа являє собою прямокутний паралелепіпед, накритий гонтовим гостроверхим дахом. Між вежею і південним кутом єзуїтського колегіуму стіна замку має бійниці. Із вежі є вихід на бойову галерею цієї ділянки Окольника. Так само є вихід у протилежну сторону -на стіну замку, яка далі тягнеться на південь.. Зараз цей вихід частково замурований і залишений у вигляді вікна. Особливістю збережених частин Окольного замку є фундаментні арки та  орнаментна кладка окремих ділянок стін.


Церква Покрови Пресвятої Богородиці-ось що чекало нас далі


Збудована в сер.XVII ст. Церква реконструйована у 1873-76 рр. Тут знаходилась ікона Волинської Богоматері - шедевр мистецтва XIII-XIV ст.


Колись храм був кафедральною уніатською церквою, тепер - кафедральний собор УПЦ МП.Знаходиться на вул.Д.Галицького,12


Здвиженська церква 1610-их рр.(оборонного типу)-вул.Д.Галицького,2



І коли нарешті остаточно похмурніло і стало сіро на вулиці,коли краски навколо вицвіли від суцільних хмар,коли...одним словом тоді ми нарешті добрались до
сфоткавши по дорозі ляльковий театр..


...добрались до..ні,піццерія була потім,))звичайно ж-Свято-Троїцький кафедральний собор


так-так,це він...а тепер в профіль))


і знову фас


Зведений у 1752-1755 рр. Зведений як монастирський костел Святого Хреста при монастирі бернардинців. Архітектор П. Гижицький.Перебудований у православну церкву у 1877-1879 рр. Нині - кафедральний собор УПЦ КП (пл. Театральна).
Вхідні ворота


Каплиця(?)на території


...і чаша в ній(можливо для хрещення дітей?)


мінімум інтерєру




І як бонус-святкова ялинка на площі і на стіні готелю "Україна"



Веселих свят усім та приємних мандрівочок!

храми, замок, Луцьк, мандрівки, синагога, музей, Волинь

Previous post Next post
Up