Феодосія.Пагорб Карантинний

Jan 29, 2013 17:46

Головна памятка Феодосії -Генуезька фортеця знаходиться в старому районі-на Карантинному пагорбі,який підноситься в південній частині міста. Цей район був заснований ще в часи Генуезької імперії. Його назва на італійському «Quaranta giorni», що в перекладі означає «40 днів». Саме стільки часу підозрілі кораблі, які могли принести хворобу в місто, були на перевірці...


Друга за розміром після фортеці Солонік в Греції фортеця Кафа була однією з найпотужніших в Європі. Зараз мало хто знає, що зовнішня лінія оборони фортеці мала не одну стіну, а дві, і ними було захищено майже сімдесят гектарів землі.
Вежа Св.Климента(КлиментаVI)


Фортеця Кафа мала дві лінії укріплень: цитадель і зовнішню частину.Цитадель була зведена в 1340-1343 роках на крутих  схилах довкола Карантинного пагорба і добудовувалася ще в протягом десяти років.Схили були  первинною перешкодою для ворогів. Цитадель побудована з вапняку на вапняному розчині. Будівельні матеріали для фортеці зазвичай добувалися на схилах навколишніх гір, в місцях виходу на поверхню скельних порід, або з дна моря.
Вежа Св.Климента(КлиментаVI)-фортечний мур-вежа Криско


Довжина стін цитаделі складала 718 метрів, з яких збереглися лише 469 метрів. Стіни досягали 11 метрів у висоту і 2 метри завширшки.
Периметр зовнішньої фортеці складав майже 5,5 кілометрів і включав більше 30 веж. Глибокий рів що пролягав під фортечними стінами був наповнений водою і виконував функції оборонної споруди та каналу для відведення в море води(наприклад після злив). У плані міська фортеця нагадувала амфітеатр, сценою якого виступала бухта Феодосії.
Вежа Криско


Адміністративний центр Кафи знаходився у внутрішній, добре укріпленій частині міста. У цитаделі розміщувалися будівля суду з балконом для оголошення консульських постанов, казначейство, консульський палац, резиденція латинського єпископа, а також контори для перевірки вагів, магазини особливо коштовних товарів - коштовних каменів, хутра, шовків - і склади.
Вид з фортечного муру


Недалеко від цитаделі знаходиться древній міст, який служить городянам вже майже шість століть. Тут же є руїни ще однієї вежі - Джованні ді Скаффа, її унікальність полягає в тому, що вона була круглою.
Залишки вежі Джованні ді Скаффа(ловив на зум,тому якість...)


Карантин у Феодосії - це район, в якому знаходиться безліч храмів і церков. Зараз діє лише одна церква зі всіх - християнська церква Іверської ікони Божої Матері. Цій церкві вже більше 650 років. Усередині храму збереглися красиві барельєфи, які змальовують святих і їх діяння.
Фортечна стіна та вежа Св.Климента


Тут є ще три церкви, які можна відвідати.Це церкви Святого Георгія, Святого Іоана Богослова і церква Святого Дмитра.Ну,зовні оглянути їх можна ,а от всередину б... Далі прогулянка по комплексу Карантину дасть можливість побачити старовинну Докову Вежу, прикрашену середньовічною гербовою плитою.
Докова вежа


Докова вежа захищала східну частину міста і причал, служила морськими воротами міста.Зараз там щось типу безоплатного туалету..а-і ще місце для переодягання(зразу ж за вежею купаються),але це лише для сміливих і обережних(маю на увазі процес переодягання)-можна "вляпатись"!)
Прибудували...Вежа Криско,внизу-храм Св.Сергія(?)


З Кафою зв'язана і одна з трагічних подій в історії Європи - епідемія чуми в 1347-1351 роках. У 1347 році серед золотоординських військ Дженібека,які тримали в облозі фортецю,спалахнула чума. Не в силах оволодіти Кафою, кочівники за допомогою катапульт стали закидати трупи померлих через оборонні стіни в місто. Хвороба змусила генуезців покинути фортецю, рятуючись на кораблях. У  місцях  де утікачі зупинялися по дорозі до Генуї спалахувала  чума...
Страшна хвороба забрала 75 мільйонів життів - чверть населення середньовічної Європи...
Наскельні написи.Камяний вік.Печерні люди


У XIX столітті більшість споруд були розібрані. До нашого часу збереглася південна стіна цитаделі з двома вежами (вежа Святого Климента і вежа Криско), частина західної стіни, пілони воріт, декілька веж в різних частинах міста (Докова, Костянтина, вежа Фоми). На території цитаделі збереглися також міст, турецькі лазні і декілька церков.
Генуезька фортеця


А зараз трохи докладніше про храми які знаходяться на території фортеці.
Першим розглянемо храм Іоана Богослова- вірменська церква, за припущенням істориків, була побудована у 14-15ст., в період розквіту будівельної діяльності генуезького середньовіччя. До церкви примикає маленький відгороджений дворик із залишками колон. Двері, ведучі всередину храму з дворика, прикрашені орнаментованим різьбленням-плетенкою, над ним вирізаний ряд хрестів. У східній стіні знаходяться ще одні вхідні двері, а лівіше від них видно залишки вівтарної абсиди більш древнього храму.
Для вільних відвідин церква закрита, попасти всередину можна в рамках екскурсії по Старому місту.
Храм Іоана Богослова


Наступний-древній грецький храм св. Димитрія(Св.Стефана)(14ст).Розмірами невеликий і не захоплює багатством архітектури, але зберігає в своїх стінах безцінний скарб: фрески класичного пізновізантійського іконопису(такі факти-сам не бачив,храм також закритий для загалу). Довкола фресок йде багато суперечок. Одна з версій - фрески належать руці преподобного Феофана Грека. Історичні джерела стверджують, що Феофан працював в Кафі і розписав тут три храми - швидше за все, він був запрошений в Кафу багатими грецьким купцями. Часи споруди храму і відвідин Кафи Феофаном збігаються, ймовірно, він розписав храми Кафи по дорозі з Константинополя на Русь.
Храм Св.Димитрія(Святого Стефана)


У церкві було 5 вікон,два з яких знаходилися на північній стіні, два - південній і одне - над дверима. Фрескові розписи покривали весь внутрішній об'єм храму. В даний час збереглася лише мала частина розписів.
Храм Св.Димитрія(Святого Стефана)


Храм реставрували у 1955-56рр.Поряд(десь в тих зарослях з лівого боку від храму) знаходиться Вірменський фонтан(1491р).
Храм Св.Димитрія(Святого Стефана)


Гора Митридат та фортечні мури


Прогулюємось далі територією вишукуючи наступну...церкву).Храм Св.Георгія Побідоносця(14ст)-древня грецька святиня розташована на невеликому піднесенні недалеко від Іверськой церкви.Був у XIV столітті частиною православного монастиря,але з XIX століття служив сховищем для архівних документів. Відновлений в ході реставраційних робіт в 1968 році (у тому числі і зруйнована західна стіна храму).
Храм Св.Георгія Побідоносця


А найбільш збереженим являється церква Іоана Предтечі(1348р),зараз-християнська церква Іверської ікони Божої Матері.Святиня є однією з найстаріших церков, збережених на території Криму.
Церква Іоана Предтечі


Храмо Іоана Предтечі -це квадратна в плані будівля, яку вінчає восьмигранний барабан з вікнами-бійницями і куполом. Головний зал раніше був прикрашений кам'яними статуями Іоана Хрестителя і Миколи Чудотворця та розписаний оригінальними фресками, але до наших днів збереглися лише фрагменти фресок, а фігури святих зникли. З боку основного входу, вже після завершення храму, прибудували приміщення.
Церква Іоана Предтечі та фортечні вежі


З приходом турків в Кафу,у 1475 році, храм Іоана Предтечі був перейменований в Карантинну церкву. Лише у 1875 році храм був знов освячений і отримав ім'я в пам'ять Іверської ікони Божої Матері.
Церква Іоана Предтечі


У цьому храмі в 1906 році вінчалися К.Богаєвський і Ж. Дуранте. К. Ф. Богаєвський (1872-1943 рр.), відомий російський художник-«кіммерієць», народився у Феодосії і жив в Карантині, тут же знаходилася його майстерня. Храм ікони Іверської Божої Матері був його улюбленим.
Інтерєр храму


У радянський період церкву закрили і дали їй статус історіко-архітектурного заповідника. Але звання не врятувало будівлю від запустіння і поступового руйнування, оскільки більше семи років вона простояла в аварійному стані - з дірявим дахом.
Інтерєр храму


Повноцінна реставрація була завершена лише у 1996 р. Були проведені дренажні роботи, рівень землі знизили на 60-70 сантиметрів, церковний двір вимостили каменем. Відновлений купол зі Святим хрестом.
Інтерєр храму


Після закінчення всіх робіт храм  Іоана Предтечі, освячений в пам'ять Іверської ікони Божої Матері, передали православній церкві.
Інтерєр храму


На закінчення ще раз оглянемось..
Вежа Криско,внизу-церква Іверської ікони Божої Матері

Крим, храми, мандрівки, вежа, Феодосія, море, фортеця

Previous post Next post
Up