Керч.Форт Тотлебен / Фортеця Керч.Ч.1

Nov 13, 2012 20:13

Цього року ми мали на меті відвідати три найбажані для нас фортеці- Тараканівський форт,Брестську фортецю та фортецю "Керч"(форт Тотлебен) у Керчі.З завданням впорались,за що нам тричі "Ура!!")).
Отже,в цьому звіті пропоную вам вірт-тур по одному з вищезгаданих обєктів-фортеці Керч.



По дорозі-вже "щось" видно!


Вид на Аршинцеву косу


Як туди попасти.Варіант перший:підходите до першої кращої бабуськи на автовокзалі(або на Набережній,або де вони ще сидять) я ка пропонує тур.екскурсії,берете прайс,уважно шукаєте-"Крепость Керчь"-цього літа дорога вартувала 60-70грн + 50грн екскурсія,ітого 110-120грн/чол-тривалість екскурсії 2-2,5год.Без геморою та ризику.
Погляд назад


Варіант другий:з автовокзалу сідаємо на маршрутку №42 або №6(якщо не помиляюсь) і їдемо до кінця.Основна наша ціль-добратись на Аршинцево(туди ходить купа маршруток,сісти можна навіть на ту,що йдуть на "Горпляж"-їх безліч).Далі-шукаємо вул.Ульянових-це не складно,і там вже чекаємо на потрібну маршрутку,якою їдемо до кінця(для нетерплячих пропоную 20-ти хвилинну пішу прогулянку).Доїхавши до кінцевої просимо "благословення" у водія(ну,тобто питаємо у який напрямок до фортеці) і отримавши відповідь та налаштувавши себе ще на 15-20хв ходьби-вирушаємо.
Залишки будівлі штабу частини або столової(?)


Плюси варіанту №2:можна більше побачити,немає обмежень у часі,немає "протоптаних" обовязкових маршрутів і контролю,вартість екскурсії складає не 110 а 10грн,немає привязаності;мінуси:потрібно добиратись самому(а хтось може й не знайти!),вас виведуть за межі території(якщо побачуть),є небезпека провалитись у якийсь закнутий колодязь,підірватись на боєприпасі(який залишився з часів війни),тому слід бути дуже обережним обираючи дорогу(бажано по стежці,навіть непримітній),втома(так як у вас -купа часу а нее 2,5год і побачити хочеться все!).Вирішувати вам.
Захисна стіна та рів-потопають у зелені дерев


Свій звіт я розбив на дві частини,так як і візитів у форт Тотлебен було два-за перший раз(бродили по території біля 3-ох год) побачили далеко не все що хотіли,вирішили повернутись через декілька днів(ще близько 3,5год).Тобто в загальному гігантська фортеця забрала у нас 6,5-7 год часу,а тут пропонують екскурсію на 2,5год...
Частина захисної стіни


А тепер можна і про історію.
До створення фортеці на мисі Ак-бурун в Керченській протоці Олександра II в 1856 році спонукала поразку в Кримській війні.
Капівкапонір №3


Фортеця будувалася під керівництвом видатного російського інженера, основоположника російської фортифікаційної школи Едуарда Івановича Тотлебена. У ній він втілив передові ідеї свого часу,перевірені бойовим досвідом-саме тому фортеця вважається зразком військово-інженерного мистецтва.
Інтерєр капоніру №3


Усередині капонір № 3 розділений на два бойові каземати, в кожному з яких свого часу було встановлено чотири пушки, по дві на обидві примикаючі ділянки рову. Крім того в капонірі були каземати для рушничної оборони його головної частини. На знімку видно вихід в потерну,яка веде у внутрішній двір центрального укріплення.
Інтерєр капоніру №3-вихід


Фортеці "Керч" призначалося бути єдиною опорою Російської імперії на Чорному морі. Укріплення розташовувалися таким чином, що усі кораблі, що входять в Азовське море, неодмінно потрапляли під вогонь берегових батарей.
Потерна


Доречі зараз тут знаходиться приміщення...мм...може тут охорона-пластикове віконечко,металеві сучасні двері та собача будка поряд.На щастя ні собаки ні господаря "вдома" не було))
"Однокімнатна" з видом на море)


За проектом 1860 року, Керченська фортеця була оснащена 587 гарматами, запас пороху складав 22 тис. пудів. Гарнізон складався з 5235 чоловік, з них 1860 - артилеристи.
Капоніри


У загальній системі фортечного фронту можна виділити такі складові частини: форт "Тотлебен", декілька бастіонів, равелін, Мінський і Віленнський люнет, Литовська батарея, Ак-Бурунські укріплення, капоніри, редьюіт прикритого шляху, берегові батареї та ін.
На руїнах...


Одне із багатьох приміщень


Система укріплень була змішаною: бастіонна і капонірова. Рови частково висічені в скелі.
Укріплення ховаються в скелі


Загалом, це була ідеальна фортеця. Тут навіть була "голубина станція" - спеціальний підрозділ, який забезпечував зв'язок між військами за допомогою спеціально навчених голубів.
Один з тунелів-переходів


Тут розміщувалися і справжні каземати з камерами тортур, і дисциплінарний батальйон. Довгий час у фортеці розташовувалися склади стратегічної зброї Чорноморського флоту.
Складові приміщення всередині фортеці


З 5 травня 1867 року Керченські укріплення були перейменовані у фортецю "Керч". Фортеця стала важливою ланкою і стратегічним об'єктом Російської Імперії.
На території укріплення


З початку XX століття фортеця стає місцем дислокації резервних військ. У 1907 році на її території розташовувалося до 9 тис. чоловік.
Захисна стіна під шаром грунту


Частина входів/виходів заблокована/засипана


Вищезгаданий капонір з собачою будкою


Під кінець Громадянської війни від фортечного пірсу відходили останні судна білої гвардії. На її території деякий час поміщався концтабір для буржуазії.
Вхід у невідоме(одна з потерн)


Інтерєр


Натюрморт "Приїхали"


16 листопада 1920 року після захоплення Червоною Армією фортеці "Керч" М.Ф.Фрунзе телеграфував про припинення громадянської війни.
Ще трохи інтерєру


...заснованого павутинею


Перед Великою Вітчизняною війною 1941-1945 рр., Фортеця разом з морською батареєю 29-БИС(район оз. Тобечик) стала одним з пунктів берегової оборони Чорноморського узбережжя. Місто Керч стало ареною жорстоких боїв, не дарма місто отримало звання міста-героя.
Світло в кінці тунелю...


Лінія фронту чотири рази проходила через Керч. У результаті німці займали фортецю двічі...
І де тут фортеця?


У кінці жовтня 1941 року німецькі війська, прорвавши оборону частин Приморською і 51 армій на Ішуньских позиціях, вийшли на оперативний простір в рівнинній частині Криму. Наші війська були вимушені відступати. Приморська армія відходила до Севастополя, а 51 - у напрямі Керчі, але зупинити супротивника ні на Ак-Монайському рубежі, ні на підступах до Керчі вона не змогла. Більше того, коли 12 листопада в Керч прибув маршал Г.И. Кулик, управління військами було повністю втрачено.
"Убежище"


У місті спостерігалася паніка, в стрілецьких дивізіях залишалися по 300 чоловік, говорити про яку-небудь оборону було вже неможливо. До того моменту фортеця Керч вже два дні була в руках супротивника. При цьому Керченська військово-морська база зуміла вивезти на Тамань усю матеріальну частину розміщених у фортеці берегових батарей №№ 9 і 48.
Рани від знарядів


Кожна 6-дециметрова артилерійська установка важила без малого 15 тонн, але чомусь ніхто не стурбувався знищенням флотських же складів боєприпасів, де знаходилися три-чотири тисячі тонн знарядів і бомб..
Лабіринти "убежища" вже заняті..


Біженці))


Правда, трохи більше ніж через місяць , після початку Керченсько-Феодосійської десантної операції, німці відступали з Керченського півострова так же поспішно, і склади у фортеці неушкодженими дісталися колишньому власникові.
Полювання на "мишок")


"У тупику"


А потім навесні сталася катастрофа Кримського фронту. Після початку масових авіаційних нальотів на місто більшість підрозділів КВМБ були переведені у фортецю Керч, і до 13 травня 1942 року з підходом супротивника до міста встало завдання евакуації особового складу бази і знищення складів.
Колодязь(вентиляційна шахта) у сховищі


Одна з двох казематних казарм всередині центрального укріплення


Утворивши навколо фортеці рубіж оборони, її імпровізований гарнізон дві доби, 14 і 15 травня, відбивав атаки частин 132 піхотних дивізії супротивника, спрямованої в основному на правий фланг, який оборонявся з боку Бочарки і Солдатської слобідки.
Всередині казарми


А в ніч на 16 травня склади були здебільшого підірвані, а гарнізон в кількості близько трьох тисяч чоловік на плавзасобах КВМБ перевезений на Таманський берег.
В наступні дні німці не проявляли особливої активності, і судна і катери КВМБ ще два дні ходили до фортеці і вивозили з неї підрозділи, що забезпечували прикриття евакуації гарнізону, і окремі частини та підрозділи, що з'явились у фортеці вже після евакуації її гарнізону.
Інтерєр казарми


Казематну казарму(вище на фото) утворювали вісім окремих склепінчастих казематів сполучених в глибині будови загальною галереєю, над якою влаштовані світлові і вентиляційні люки по кількості приміщень.
Стеля


Склепіння, на відміну від більшості інших казематних будівель, виконані з каменю, але по товщині не відрізняються від прийнятих для більшості споруд цегляних - загальна товщина дорівнює 1,1 метра. Колись тут несли службу захисники, а потім ця споруда перетворилася ні в чому не примітне "Сховище "..
Можна "бондіаду" знімати!


У 2002 році рішенням Верховної Ради АРК військове містечко N 1 в Керчі на м. Ак-бурун, де розташована керченська фортеця, передане Міністерству культури Криму.
Ворота,які ведуть із центрального укріплення в редюіт(через ворота видно казарму)


У фортеці можна оглянути різні об'єкти і території, що являють собою історико-архітектурну цінність. Передусім це кріпосний рів завдовжки 3 км, глибиною 5 м і шириною близько 15 м, що оточує фортецю, з добре збереженою кам'яною кладкою; 17 капонірів, з яких 10 збереглося; льохи для зберігання боєприпасів; потайні підземні переходи, що сполучають батареї і капоніри з казармами і пороховими льохами, потерни...
Казематні казарми на території редюіту


Всередині казарми-побілено


У найдовшому підземному тунелі, протяжністю більше 600 м, який сполучає форт Тотлебен з береговими батареями, велика частина доступна для огляду. Непогано збереглися контрмінні галереї - заздалегідь прориті тунелі для ведення підземної мінної війни. Їх близько 80, загальною довжиною більше 1,6км.
Ворота,які ведуть із центрального укріплення в редюіт(вид з сторони редюіту)


Ворота і казарми


Дуже цікава система водопостачання фортеці, яка включає колодязі, водоводи і водопідіймальні машини. На даний час зберігся один колодязь і підземна система для збирання опадів.
Ворота.Надпис: "Курити суворо заборонено!"(по рос.)


Ті ж ворота і казарми.Казарма безпосередньо примикає до воріт, справа видно підпірна стінка валу редюіта


Ворота на виїзд з території редюіту.Вид з двору


Міст,який веде до центрального укріплення


Ворота- вїзд на територію редюіту.Вид з сторони мосту


Ворота- вїзд на територію редюіту.Вид з сторони мосту.Всередині видніють ворота на вїзд з території редюіту в центральне укріплення


Хочу вас попередити ,що територія досить таки заплутана і подібність забудов трохи збиває з пантелику,складається враження що "тут я вже був".Краще поступово переміщатись по території фортеці,а не бігати від тунелю до тунелю і від казарми до воріт.
Вхід в потерну ,ліворуч від воріт


Потерни всередині облицьовані каменем, їх ширина близько 2,5 м, висота до 2,1 м. Декілька потерн мають ширину 5 м і висоту 4,5 м -це викликає думку про використання їх для переміщення кавалерійських частин із складу гарнізону, наприклад, в ході відбиття штурму.
В тунелі-переході


Довжина потерн різна, найбільш поширена довжина тих, що збереглися - 50 -100м. Потернами з внутрішнім двором укріплень зв'язувалися батареї мортир, капоніри і напівкапоніри. Була 600-метрова потерна, що зєднувала внутрішній двір форту "Тотлебен" з береговими батареями Павлівського мису, але нині вона частково зруйнована.
В тунелі-переході-2


Вид на ворота зверху


Вид на ворота зверху-2


Іноді з зарослів перелякано вилітають фазани-не звикли вони що тут їх тривожать-напевне "офіційна" стежинка для відвідувачів проходить мимо їхнього житла,а тут на тобі-хтось таки приперся!
Поміж дерев


А ще палюче сонце ой як докучає.Воно саме піднялось добряче над обрієм і здивовано запитало у нас: "А ви що,без води?"..Ага,без води-не повторюйте нашу помилку!
Інопланетні круги-світло попадає через отвори вентиляційних шахт,створюючи таку цікаву атмосферу


Всередині одного з тунелів.Цегляна кладка вперемішку з блоками виглядає досить таки симпатично!


Ще раз про круги на полі підлозі


Фортеця мала в розпорядженні розвинену систему підземних комунікацій : усі капоніри і напівкапоніри були сполучені потернами з внутрішнім двором укріплень, у капонірів були передбачені виходи в рів, каземати чергових частин в деяких випадках розташовувалися в товщі валу поряд з капоніром або ж у виходів з потерни у внутрішній двір.
І тут живуть!


"Чого тобі?"


П'ять порохових льохів загальною місткістю 22 тисяч пудів пороху забезпечували запас на 56 тисяч пострілів для знарядь, а їх цікавою особливістю стали подвійні стіни із спеціально залишеним повітряним отвором, що було зроблено для підтримки необхідного температурного режиму зберігання пороху.
Відбитки...


У 1875 році були влаштовані казематові цистерни, на 280 тисяч відер, був також і водоопріснювальний апарат. Фортеця мала в розпорядженні розвинену мережу доріг, станом на 1863 рік була кінна залізниця.
Під аркою воріт


Восени 1899 року було почато спорудження кріпосної гілки залізниці нормальної колії протяжністю 15,3 кілометра, що з'єднувалася із вже існуючою гілкою на Камиш-бурун.
Один із...


Арочний вхід


Походивши територією вдосталь ми вирішили-майже все вже оглянули,можна й відпочити.Для цього піднялись на "оглядову площадку"(зверху над якимось дотом) і зрозуміли...
ДОТ з "площадкою"


....що тут ще роботи непочатий край!
Перед нами розкинулась вся територія фортеці,і далеко не все ми обійшли.
"Під прикриттям"


Погляд в сторону міста


Погляд в сторону моря


Та вже не було сил і спека допікала.Та й вражень на перший раз було достатньо.І ми з почуттям "виполненого долга" покинули територію.Щоб повернутись!
Укріплення


Вид на равелін центрального укріплення і Аршинцеву косу Керчі


Панорама


Далі буде...

Крим, мандрівки, Керч, фортеця

Previous post Next post
Up