Пізнаємо Рівненщину.День III.Ч 2:Клевань

Aug 28, 2012 20:00

День продовжувався,колеса крутились,все йшло за планом.А попереду(за цим же планом) у нас було поселення Клевань.Подивимось чим воно нас зустріне...



Містечко на річці Стублі (якийсь час саме по цій річці проходив польський кордон), Клевань, як стверджують історики, існував вже в в ХІІ ст., під назвою Коливань. В письмових джерелах він вперше згаданий під 1458 роком як власність князя М.Чарторийського.
  Сучасний Клевань при автотрасі Рівне - Луцьк приєднав до себе так званий Клевань Другий - призалізничне село, започатковане десь у 1873 році,що ототожнювалось із залізницею Рівне-Ковель(на даний час такий поділ відсутній).Саме туди спочатку ми й потрапили.Поблукавши-погулявши по вулицях і не знайшовши ні замку ні костелу ні взагалі нічого зрозуміли,щось тут не так...
А,обманюю:був такий от симпатичний деревяний казковий будиночок,як виявилось-це будівля старого клеванського вокзалу:


пройшовши повз який(в сторону коліїї) ми вийшли ще на таку от красуню-станційну водонапірну вежу:


А далі відправляємось на пошуки більш відомих обєктів містечка-замку,костелу та церкви.
Що ж кажуть офіційні джерела?А ось:
  На одному з прибережних мисів, який називають Городище, в другій половині 15 ст. князь Федір Чарторийський, луцький староста, відновив замок, окружив його глибоким ровом, який наповнювався водою Стубли, і міцними кам'яними стінами. Тоді ж по кутам було зведено дві муровані вежі, п'ятикутні в плані. Обидві вежі відносно непогано збереглися, особливо східна. Їх цегляні стіни в деяких місцях досягали небачуваної товщини - 3,8 м! Третя башта, що не збереглася до наших днів, була дерев'яною. Закінчилася побудова замку в 1561 році.
Клеванський замок.Подвіря


З опису Клеванського замку від 1609 р. взнаємо, що головну оборонну функцію виконував західний кам'яний бастіон з влаштованим всередині уступом. Східна башта була меншою за висотою і використовувалася для зберігання пороху та гвинтівок. Через глибокий рів був перекинутий чотириарковий міст на міцних опорах. Цікаво, що міст прикрашали фрески, залишки яких ще було видно на початку ХХ ст.
Клеванський замок.Подвіря


У 1632 р. замок віддали єзуїтам, які влаштували тут свою колегію. Після їх вигнання в 1773 р., коли місцевість відійшла до Австрії, замок довго стояв пусткою, аж поки князь Костянтин Чарторийський, який вирішив створити в Клевані польську гімназію, не перебудував замок в 1817р. Східна стіна була розібрана, а на її місці з'явилися два флігелі, де і розмістилося училище. Цей навчальний заклад російська влада закрила у 1831р. В 1834р. сюди з Луцька було переведено гімназію, та вже через 2 роки вона переходить до Рівного. Замок знову був пустим, розвалювався без належного нагляду. На межі ХІХ та ХХ століть поміщення родового гнізда Чарторийських передали духовому училищу. (інфа взята з http://klevan.at.ua/index/istorija_klevanja/0-4).
Клеванський замок.Заїзд


У 1860р. Чарторийські продали свої тутешні маєтки російському царю Олександру ІІ. У 1915р. під час воєнних дій палац було зруйновано, не вцілів ані дах, ані вікна. Після другої світової війни у приміщенні замку діяло ПТУ.,а потім(за окремими джерелами)-ЛТП...
Клеванський замок.


На сьогодні залишки замку визивають не захоплення а жаль.А чим тут захоплюватись-руїнами,написами на стінах,чи може ставленням державних "мужів"до історичних памяток?
Клеванський замок.Інтерєр "покоїв"


Найкраще зберігся до наших днів замковий міст-віадук над ровом,збудований із цегли(чи їздили по ньому мало,чи цегла якісною була).
Міст-віадук


Одразу ж поряд із замковими залишками знаходиться другий,вартий уваги обєкт Клевані-церква Різдва Христового(1777р).
Церква Різдва Христового(1777р)


Православна церква Різдва Христового знаходиться в центрі Клевані поруч із замком. Заснована в 1777 р. як греко - католицька.
Церква Різдва Христового(1777р)


Кам'яний храм Різдва Христового збудовано на кошти А. Чарторийського . Має характерні форми класицизму, оформлений глухим пілястровим портиком тосканського ордера з трикутним фронтоном , завершено напівкруглим аттиком.Планування характерно для народної архітектури: хрестовий план , одноглавий завершення.
Церква Різдва Христового(1777р)


У 1844 р. поруч з церквою Різдва була зведена кам'яна дзвіниця.Храм(як бачимо на фото)реставрують,ну,не зовсім реставрують(він у нормальному стані)а так,підмальовують.А з назвою я заплутався-чи то церква Різдва Христового,чи то Троїцька церква?Залишу роздуми для зацікавлених)
Церква Різдва Христового(1777р)


Ну і вирушаємо до третьої памятки містечка(чи смт)-Благовіщенського костелу.
Благовіщенський костел


Засновник храму Єжи Чарторийський, отримавши освіту у віленських єзуїтів, перший з цього княжого роду перейшов в католицизм. Зміна віросповідання вимагала матеріального свідоцтва, чим і стало будівництво костелу в Клевані, спочатку дерев'яного, в 1590 році, а потім на тому ж місці - кам'яного. Закінчено будівництво було в 1610 р., та посвячено храм лише в 1637 р.
Благовіщенський костел


Зорієнтований на захід головний фасад розчленований відповідно по трьом нефам. Середня частина, увінчана високим трикутним фронтоном, фланкірується з обох боків високими чотирьохскатними шатрами з невеликими заломами. З фронтоном вежі об'єднуються невисокими стінками криволінійного профілю - слабка, ледве вловима ознака барочного початку. Шість пучків вертикальних пілястр на головному фасаді суттєво скрашують його приземленість, надаючи йому стрункості і навіть певну ступінь величності.
Благовіщенський костел


Особливо вражає єдина полуциліндрична апсида на висоту і ширину середнього нефу з гладко оштукатуреною поверхнею і маленьким, зовсім непримітним розп’яттям посередині.
Апсида з розпяттям


Ще у першій третині ХХст. храм прикрашав чималих розмірів вівтарний образ пензля Карла Дольче, майстра болонської школи XVII ст.
Більш південніше і західніше від костелу розташувалась двохярусна кам'яна дзвіниця з невеликим декоративним ліхтариком на вершині чотирьохскатного шатра, що її вінчає.
Дзвіниця


На початку XX століття костел був відреставрований, а після 1945 року зачинений. Протягом довгого часу у будівлі було розташоване місцеве технічне училище.
Благовіщенський костел


На даний час костел повернено католицькій громаді.
Благовіщенський костел


От в принципі і все про Клевань.Хто буде в цих місцях-виправіть нашу помилку-завітайте ще в одне досить цікаве місце неподалік від поселення-"Тунель кохання",самі б заїхали,та якось в маршрут не внесли..
Далі буде

храми, замок, дзвіниця, палац, міст, Клевань, Рівненщина, вежа, мандрівки

Previous post Next post
Up