Пізнаємо Рівненщину.День II.Ч 4:Великі Межирічі + підсумки другого дня

Aug 26, 2012 01:45



Другий день підходив до свого логічного завершення,та ми ще хотіли вирвати хоч щось в останніх променях сонця,щоб закінчити його гідно..
Нагадаю,цього дня ми вже відвідали: Острог, Межиріч,Новомалин,та Корець.
А зараз відправляємось у Великі Межирічі.

В історичних документах цей населений пункт вперше згадується під 1544 роком - як власність князів Корецьких.На початку XVI століття Корецькі спорудили тут замок, укріпили його кам'яними мурами і обгородили земляними валами. В XVII ст. князь Костянтин Острозький, який володів межирицькими землями на правах застави, побудував невеликий дерев'яний костел. В1601 році ця будівля загинула від пожежі. 18 лютого 1605 року король Сигізмунд ІІІ дарував Межиричам магдебурзьке право.
Костел Св.Антонія(1702-25рр)


Пізніше, в 1650 році містечко стає власністю відомих волинських магнатів Любомирських, які заснували тут римо-католицький колегіум ордена піарів і побудувала в 1702-25рр кам'яний храм - костел Святого Антонія.
Костел Св.Антонія.Вхід


Храм разом з монастирем належав оо. Піарам. Костел був побудований за проектом архітектора В. Ленартовича. В результаті пожару в 1809 р. храм було значно пошкоджено, в 1857 р. його було реконструйовано. Після ліквідації царською владою монастиря Піарів, костел став дієцезіальним. Після ІІ світової війни радянська влада замкнула святиню, були знищені її стіни та інтер’єр.
Костел з цегли, тринавний, чотиристовпний. Середня нава виділена в просторовій структурі інтер’єру; вона значно ширша бічних, відрізняється глибинним відкриттям внутрішнього простору. Ззовні стіни приміщення розчленовані пілястрами; на бічних фасадах їх розташування відповідає внутрішнім опорним стовпам. Вікна з лучковими перемичками розташовані високо. Споруда прикрашена трьома фронтонами пізньобарочного характеру. Вежі мають ніші для скульптур у 2 яруси.
Костел Св.Антонія(1702-25рр)


На даний час стан споруди такий,що не потребує коментарів...
Костел Св.Антонія(1702-25рр)


Зайти досередини на жаль не вдалось,та просунути фотик через щілину ніщо не завадило:
Інтерєр


В1773 році Межиричі перейшли у володіння овручського старости Яна Стецького, який на місці руїн старого замку Любомирських будує прекрасний замок - яскравий зразок волинської садибної архітектури періоду раннього класицизму.
З історією створення цього неординарного архітектурного творіння пов'язане ім'я відомого зодчого Доменіка Мерліні (1730-1797рр.) - одного з головних представників класицизму в Польщі.
Палац Стецьких


В минулі часи до палацу вела широка, гарно облаштована алея, яка починалась з підніжжя пагорба. Колись тут плескались води штучної водойми, яка була обнесена парковою зеленню, були доріжки для прогулянок і бесідки. Після смерті Яна Стецького в 1814 році Межиричі дістались його старшому сину Юзефу. Він діяльно допомагав місцевим школам, підбирав для них вчителів, заснував перший в нашому краї ботанічний сад. При дворі грала власна капела.
Палац Стецьких


Палацовий комплекс має два фасади. Парадний вхід прикрашає портик іонічного ордеру, колони його поставлені в два ряди - шість у внутрішньому й чотири в зовнішньому. Симетрично до нього з обох боків прибудовані галереї-переходи, які є дугоподібними й з'єднують палац та флігелі. З внутрішнього боку галереї прикрашені колонами тосканського ордеру. Палац має французьку систему розташування кімнат. Парадна зала знаходиться на другому поверсі; на сходах стіни розмальовані видами руїн старого замка, а стелю прикрашає зображення нового палацу. Головна зала - в бароковому стилі, тут збереглася ліпнина й архітектурні деталі.
Палац Стецьких


Зараз у приміщенні палацу знаходиться школа-інтернат.
Як бачимо ведуться ремонтні роботи,всередині приміщення наскладана купа пластикових вікон,-напевне в недалекому майбутньому буде проводитись заміна старих.
Палац Стецьких


Палац Стецьких


Можна сказати палацу пощастило більше,ніж костелу....
Палац Стецьких

...
 Вертаючись до пройденого у цей день не можу не відмітити ще одне відвідане нами поселення- смт.Гоща.
Перша згадка у літописах про Гощу датується 1152 роком.Гоща набула статусу міста у XVI ст (Магдебурзьке право).         Володіли Гощею родини Кирдеїв-Гойських. Ще на початку ХХ ст в північній частині міста прослідковувалися вали та рештки старого замку.
 Наприкінці XVIII століття Ленкевичами був закладений парк, що згодом став окрасою міста і був віднесений до десятки найцікавіших парків України.
Гощанський монастир заснований був смоленською каштелянкою, княгинею Регіною Соломирецькою-Гойською в 1639 р.
При монастирі одразу була заснована школа.У XVIII ст. монастир стає уніатським. Тоді первісний вигляд храму монастиря було змінено.
Свято-Михайлівська церква


Свято-Михайлівська церква перебувала під уніатами до 1828р.Відреставрували її вже у 1888р-саме тоді вона й набуває сучасних рис.Хоча хто знає,наскільки "сучасних"-храм реставрували ще й у 2005р,і як відомо з опису очевидців-без особливого бажання щодо збереження історичного вигляду,так що...
Свято-Михайлівська церква


Свято-Покровський жіночий монастир,як бачимо відреставрований на сучасний лад.
Свято-Покровський жіночий монастир


Одразу напроти церкви і монастиря розкинувся парк XVIII ст. Зараз він являється пам'ятником природи.В глибині парку зберігся(спотворений совецкими "митцями") палац Валевських.Парк і палац ми вже фотали на "мобілки",так що всім хто хоче побачити ці обєкти раджу "погуглити")
Далі буде...

храми, монастир, мандрівки, Рівненщина, Гоща, парк, Великі Межирічі

Previous post Next post
Up