Пізнаємо Рівненщину.День I.Ч 3: Дермань/Дермань Друга + підсумки першого дня

Jul 28, 2012 12:01

Покинувши Дубно ми направились далі.Наступний обєкт був ой яким важким у плані дороги-декілька кілометрів старої бруківки,розбитої "на ніц",здавались нам просто вічністю і встигли просто таки "всю душу витрясти",а заодно і тілом не погребували)).Та на щастя ніщо не вічне,і навіть ця "євро-трасса" повинна була закінчитись...Так на щастя і сталось-ми приїхали!



Населений пункт Дермань Друга,проявивши гостинність,любязно запропонував нам кусок асфальту.
Дермань Друга/Дермань
Велике село (1.1 тис. жителів) 3долбунівського району, розташоване на згладжених північних схилах Мізоцького кряжу біля витоків р. Устя.Назва Дермань загадкова. У ній є рідкісне кінцеве «ань», притаманне тим, що переважно символізують географічну специфіку місцевості, зрідка втілюють наймення осіб. Віднявши «ань», матимемо «Дерм», котре можна зблизити зі словом дерма (дермо) «зарослі непрохідні чагарники»; дермаза «гущавина, хащі», «цілина, облугове поле».
   Територія Дерманя була заселена вже у VIII-V столітті до нашої ери. Про це свідчать сліди осель з майстернею крем'яних знарядь доби ранньої бронзи, залишки давньоруського городища, старовинні могильники, знахідки уламків зброї, речей побуту, культури, ритуалів поховань.
Троїцька церква


Перша писемна згадка про Дермань сягає в сиву давнину - у 1322 рік. Вона зазначена в грамоті луцького князя Любарта Гедиміновича від 8 грудня про дарунок маєтностей Луцькій соборній церкві Івана Богослова. Пізніше писемні згадки про Дермань часів Литви та Польщі пов’язані з князями Острозькими. Вони будують в цій місцевості замок-фортецю, оточену ровом,кам'яним муром з бійницями, триярусною надбрамною вежею з підйомним містком. Дослідники датують споруду першою половиною XV століття. В цей час, за князя Василя Федоровича (Красного), в замку була побудована також і кам'яна церква.
Троїцька церква


Каплиця на території Троїцького храму


Перша датована згадка про Дерманський монастир зазначена у дарчому написі князя Костянтина Івановича Острозького в рукописній книзі "Поученій", дарованої монастирю у 1499 році. Побудова монастиря має своє підґрунтя. Монахи жили в Дермані і раніше. Про це свідчить назва одного з урочищ - Скит. В другій половині XVI століття Дерманський монастир стає одним з культурно-освітніх осередків в Україні.
Троїцька церква


Каплиця(?)на кладовищі


В 1575 році князь Костянтин Костянтинович Острозький запрошує управителем Дерманського монастиря відомого друкаря Івана Федорова (Федоровича), який одночасно почав готувати до друку ряд книг, в тому числі знамениту Острозьку Біблію 1581 року. В монастирі збирається велика і цінна бібліотека, започатковується архів.
Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця .Надрамна вежа-дзвіниця
 

Князь Костянтин Костянтинович Острозький в 1602 році надає Дерманському монастирю відповідні привілеї та засновує духовну школу і друкарню. В кінці XVI на початку XVII століть в Дермані працюють видатні вчені Острозького гуртка - викладачі академії, працівники друкарні: Даміан Наливайко, Кирило Лукаріс, Іов Борецький, Василь Суразький, Антоній Грекович, Ісакій Борискович...
З 1608 року, після смерті К.К.Острозького, опікунами монастиря стають князі Заславські.
В XVI-XVII століттях Дермань зростає. В поселенні за документами 1642 року було вже понад 200 господарств. Посилення гноблення у цей час приводить до селянських заворушень, які переростають у визвольну війну 1648-1654 років і дерманці приймають активну в ній участь.
Дерманський монастир фігурує в переговорах 1649 року Богдана Хмельницького з поляками. При відступі від Берестечка у 1651 році в Дерманському монастирі стояло козацьке військо на чолі з Іваном Богуном.
Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Троїцький храм


В другій половині XVII століття Дерманський монастир підпорядковується князям Любомирським. Вони на захід від монастиря закладають панський фільварок, на якому у 1757 році проживає 130 сімей. В монастирській частині на 1791 рік було 1115 жителів. При третьому поділі Польщі Дермань входить до складу Російської імперії і Дерманський монастир підпорядковується російській православній церкві, а монастирські селяни стають державними.
Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Монастирські келії


В 1829 році в монастирі відкривається школа паламарів, а в 1833 році (проіснувало до 1877 року) повітове та приходське духовне училище, де навчалося до 200 учнів. З 1879 року замість церковно-приходської школи створюється однокласне народне училище.
Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Троїцький храм


З 1906 року в селі починає працювати учительська семінарія, для якої у 1912-1913 роках будується нове гарне приміщення. Слід сказати, що у всіх навчальних закладах викладання велося російською мовою.Революційний період 1917-1920 років вносить в життя дерманців зміни, які поглиблюються у 1920 - 1930 роках. Тяжкі умови життя, малоземелля та національний гніт польської влади піднімають селян, учнів гімназій, інтелігенцію Дерманя, студентів на боротьбу за незалежну Україну. Під час встановлення радянської влади у 1939 році Дермань адміністративно ділиться на Дермань Перший - панський та Дермань Другий - монастирський.
Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Гараж(?) та каплиця(?)


У 1946 році Дермань Перший волею чиновників приймає назву Устенське Перше, а Дермань Другий - Устенське Друге. У 1988 році рішенням Президії Верховної Ради України селу повертається історична назва - Дермань. В 1991 році відновлюється діяльність монастиря, припиненого у 1959 році.
Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Троїцький храм та дзвіниця


Вшановуючи пам’ять своїх видатних односельчан, дерманці встановлюють меморіальні дошки Борису Тену, Мелетію Смотрицькому, Уласу Самчуку, створюють музей видатного українського письменника Уласа Самчука.(інфо з http://irp.rv.ua/resource/dermany)


Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Квіткова композиція на території обителі


Дерманськй Свято-Троїцький монастир-фортеця.Панорама


Учительська семінарія(1912-13рр)/Дерманська гімназія


Ну і підбиваючи підсумки першого дня ,пропоную переглянути решту цікавих обєктів,які попали в наш обєктив.
  Ліричний відступ:десь по дорозі на Лопатин



Лопатин.Костел Непорочного зачаття Діви Марії.(1772р)


Храм збудовано за проектами  архітектора Бернарда Меретина. Освячено його  було у 1828 р. Інтерєр храму прикрасили фрески Станіслава Строїнського, які було відновлено у 1936 році. В радянські часи костел було закрито, а 1990-х рр святиню знову повернули римо-католикам. Колись костел був відомим завдяки чудотворній іконі Матері Божої Лопатинської, яку згодом було вивезено до Польщі (1944 р) У 2005 році розпочався остання реставрація храму,і ,судячи з побаченого-вона вже закінчилась.
Лопатин.Костел Непорочного зачаття Діви Марії.(1772р)


Станіславчик.Церква Св.Арх.Михаїла(1799р)
Церква розташована у центрі Станіславчика, біля правого берега р.Стир. Згідно інвентарів збудована 1799 року (також в присінку була ікона Собору св. арх. Михайла з датою "1799"). У 1877 році ремонтована, а в 1881 р. гонтові покриття бані, дахів та піддашшя замінили бляхою. В міжвоєнний період проект нової церкви (нереалізований) виконав архітектор Євген Нагірний.
На південний-схід стоїть дерев'яна, не фарбована, двоярусна, з частково обдертим покриттям дзвінниця з 1877р.
Церква зовні справляє враження покинутої, адже в південній частині села є новозбудована святиня.

Станіславчик.А ось і новозбудований храм


Птича.Храм,про який я не знайшов ніяких даних.Буду вдячний за інформацію


Птича.Храм


Птича.Храм


Птича.Храм


Птича.Храм


Птича.Камяний хрест біля храму


Малі Загірці.І знову невідома мені святиня(


Малі Загірці.


Мізоч.Церква Різдва Богородиці


Мізоч.Церква Різдва Богородиці


Верхів.Вознесенська церква


Церква була дерев'яна, Вознесенська 1785р. Колись була власністю кн. Острозьких і згідно з поборовим реєстром належала до князівського замку в Степані. Пізніше перейшла до Т. Чацького.
Верхів.Вознесенська церква


В 1831р. була сконфіскована царським урядом до "удільних фундушів". У середині ХІХст. дерев'яна церква згоріла, а на її місці 1875р. була побудована кам'яна церква з дзвінницею.
Верхів.Вознесенська церква


Верхів.Вознесенська церква


Верхів.Вознесенська церква

Далі буде...

храми, Птича, Дермань Друга, монастир, Мізоч, Лопатин, Верхів, Рівненщина, мандрівки, Станіславчик

Previous post Next post
Up