Недeля 13 по Пятидесятнице. ВСЕНОЩНОЕ БДЕНИЕ. ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ. Усекновение главы Иоанна Предтечи.

Sep 09, 2022 21:57


11 сентября́ 2022 гóда. Недéля 13 по Пятидеся́тнице. Усекновéнiе главы́ Прорóка, Предтéчи и Крестúтеля Госпóдня Iоáнна. Глас 4. Послéдованiе Всенóщнаго бдéнiя для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя состоúт из Велúкой вечéрни, ýтрени, тáже канóна и пéрвого чáса. Слýжба мiрскúм чúном.

ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ

Моли́твами святы́х отéц нáших, Гóсподи Iисýсе Хрїстé, Бóже наш, поми́луй нас, ами́нь.

Царю́ Небéсный, Утéшителю, Дýше И҆́стины, И҆́же вездé сый и вся исполня́яй, Сокрóвище благи́х и жи́зни Подáтелю, прiиди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кiя сквéрны, и спаси́, Блáже, Дýши нáша.

Святы́й Бóже, Святы́й Крéпкiй, Святый Безсмéртный, помилуй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнія нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же еси на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжiй, поми́луй нас. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй, (12 раз.)



Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Прiиди́те, поклони́мся Царéви нáшему Бóгу.

Прiиди́те, поклони́мся и припадéм Хрїстý, Царéви нáшему Бóгу.

Прiиди́те, поклони́мся и припадéм Самомý Хрїстý, Царéви и Бóгу нáшему.

Псалом 103, предначинáтельный

Стихú избрáннiи: Благословѝ, душé моя́, Гóспода./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Гóсподи, Бóже мой, возвели́чился еси́ зелó./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Во исповéданiе и в велелéпоту/ облéклся есѝ. Благословéн есѝ, Гóсподи./ Посредé гор прóйдут вóды./ Ди́вна делá Твоя́, Гóсподи./ Вся премýдростiю сотвори́л есѝ./ Слáва Ти, Гóсподи, сотвори́вшему вся.

[Псалом полностью]Благослови, душé моя, Гóспода, Бóже мой, возвеличился есѝ зелó. Во исповéданiе и в велелéпоту облéклся есѝ. Одея́йся свéтом, яко ри́зою, простирáяй нéбо, яко кóжу. Покрывáяй водáми превы́спренняя Своя́, полагáяй óблаки на восхождéнiе Своé, ходя́й на крилý вéтреню. Творя́й Áнгелы Своя дýхи и слугѝ Своя плáмень óгненный. Основáяй зéмлю на твéрди ея́, не преклони́тся в век вéка. Бéздна, яко ри́за, одея́нiе ея́, на горáх стáнут вóды, от запрещéнiя Твоегó побéгнут, от глáса грóма Твоегó убоя́тся. Восхóдят гóры и нисхóдят поля́ в мéсто, éже основáл есѝ им. Предéл положи́л есѝ, eгóже не прéйдут, нижé обратя́тся покры́ти зéмлю. Посылáяй истóчники в дéбрех, посредé гор прóйдут вóды. Напая́ют вся звéри сéльныя, ждут онáгри в жáжду свою. На тых пти́цы небéсныя привитáют, от среды́ кáменiя дадя́т глас. Напая́яй гóры от превы́спренних Свои́х, от плодá дел Твоих насы́тится земля́. Прозябáяй травý скотóм, и злак на слýжбу человéком, известѝ хлеб от землѝ. И винó весели́т сéрдце человéка, умáстити лицé елéем, и хлеб сéрдце человéка укрепи́т. Насы́тятся древá польскáя, кéдри Ливáнстiи, и҆́хже еси насади́л. Тáмо пти́цы вогнездя́тся, еродíево жили́ще предводи́тельствует и҆́ми. Гóры высóкiя елéнем, кáмень прибéжище зáяцем. Сотвори́л есть лунý во временá, сóлнце познá зáпад свой. Положи́л есѝ тму, и бысть нощь, в нéйже прóйдут вси звéрiе дубрáвнiи. Ски́мни рыкáющiи, восхи́тити и взыскáти от Бóга пи́щу себé. Возсiя́ сóлнце и собрáшася и в лóжах свои́х ля́гут. Изы́дет человéк на дéло своé и на дéланiе своé до вéчера. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ, испóлнися земля́ твáри Твоея́. Сié мóре вели́кое и прострáнное, тáмо гáди, и҆́мже несть числá, живóтная мáлая с вели́кими, тáмо кораблѝ преплáвают, змiй сей, eгóже создáл есѝ ругáтися eмý. Вся к Тебé чáют, дáти пи́щу им во блáго врéмя. Дáвшу Тебé им соберýт, отвéрзшу Тебé рýку вся́ческая испóлнятся блáгости, отврáщшу же Тебé лицé, возмятýтся, отъи́меши дух их, и исчéзнут, и в персть свою возвратя́тся. Пóслеши Дýха Твоегó, и сози́ждутся, и обнови́ши лицé землѝ. Бýди слáва Госпóдня во вéки, возвесели́тся Госпóдь о дéлех Свои́х, призирáяй на зéмлю, и творя́й ю́ трясти́ся, прикасáяйся горáм, и дымя́тся. Воспою́ Гóсподеви в животé моéм, пою́ Бóгу моемý, дóндеже есмь, да услади́тся Емý бесéда моя, аз же возвеселю́ся о Гóсподе. Да исчéзнут грéшницы от землѝ, и беззакóнницы, я́коже не бы́ти им. Благословѝ, душé моя́, Гóспода. Сóлнце познá зáпад свой. Положи́л еси тму, и бысть нощь. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа, слáва Тебé Бóже. (3 раза)

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Первая кафизма

Читаем либо кафúсму 1-ю (1-ю cтатию(«Блажен муж» - 1-й антифон.)

[Псалом 1]Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых и на путѝ грéшных не ста, и на седáлищи губи́телей не сéде, но в закóне Госпóдни вóля eгó, и в закóне Егó поучи́тся день и нощь. И бýдет яко дрéво насаждéнное при исхóдищих вод, éже плод свой даст во врéмя своé, и лист eгó не отпадéт, и вся, ели́ка áще твори́т, успéет. Не тáко нечести́вiи, не тáко, но яко прах, eгóже возметáет ветр от лицá землѝ. Сегó рáди не воскрéснут нечести́вiи на суд, нижé грéшницы в совéт прáведных. Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

[Псалом 2]Вскýю шатáшася язы́цы, и лю́дiе поучи́шася тщéтным? Предстáша цáрiе зéмстiи, и кня́зи собрáшася вкýпе на Гóспода и на Хрiстá Егó. Растóргнем ýзы их и отвéржем от нас и҆́го их. Живы́й на Небесéх посмеéтся им, и Госпóдь поругáется им. Тогдá возглагóлет к ним гнéвом свои́м и я́ростiю Своéю смятéт я́. Аз же постáвлен есмь Царь от Негó над Сióном, горóю святóю Егó, возвещáяй повелéнiе Госпóдне. Госпóдь речé ко Мне: Сын Мой еси Ты, Аз днесь роди́х Тя. Просѝ от Менé, и дам Ти язы́ки достоя́нiе Твоé, и одержáнiе Твоé концы́ землѝ. Упасéши я́ жезлóм желéзным, я́ко сосýды скудéльничи сокруши́ши я́. И ны́не, цáрiе, разумéйте, накажи́теся вси судя́щiи землѝ. Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом. Прiими́те наказáнiе, да не когдá прогнéвается Госпóдь и поги́бнете от путѝ прáведнаго, егдá возгори́тся вскóре я́рость Егó. Блажéни вси надéющiися Нань.

[Псалом 3]Гóсподи, что ся умнóжиша стужáющiи ми? Мнóзи востаю́т на мя, мнóзи глагóлют душѝ моéй: несть спасéнiя eмý в Бóзе eгó. Ты же, Гóсподи, Застýпник мой есѝ, слáва моя́ и вознося́й главý мою́. Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз уснýх, и спах, востáх, я́ко Госпóдь застýпит мя. Не убою́ся от тем людéй, óкрест напáдающих на мя. Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой, я́ко Ты порази́л есѝ вся враждýющыя ми всýе: зýбы грéшников сокруши́л есѝ. Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Лúбо поем стiхú избрáннiи

БЛАЖЕН МУЖ

Чтец (или хор): Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Чтец (или хор): Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Чтец (или хор): Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Чтец (или хор): Блажéни вси надéющiися Нань.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Чтец (или хор): Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Чтец (или хор): Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Чтец: Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Хор: И ны́не и при́сно и во вéки векóв, ами́нь.

Хор: Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа.

Аллилýіа, аллилýіа, аллилýіа, слáва Тебé Бóже. (трúжды)

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

ГОСПОДИ ВОЗЗВАХ, ГЛАС 4

Хор: Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Гóсподи./ Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя:/ вонми́ глáсу молéнія моегó,/ внегдá воззвáти ми к Тебé./ Услы́ши мя, Гóсподи.

Хор: Да испрáвится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобóю,/ воздея́ніе рукý моéю/ - жéртва вечéрняя./ Услы́ши мя, Гóсподи.

[В приходской практике пропускается до стихир]Положѝ, Гóсподи, хранéнiе устóм мои́м, и дверь ограждéнiя о устнáх мои́х. Не уклонѝ сéрдце моé в словесá лукáвствiя, непщевáти вины́ о гресéх, с человéки дéлающими беззакóнiе, и не сочтýся со избрáнными их. Накáжет мя прáведник ми́лостiю и обличи́т мя, елéй же грéшнаго да не намáстит главы́ моея́, я́ко ещé и моли́тва моя́ во благоволéнiих их. Пожéрты бы́ша при кáмени судiѝ их: услы́шатся глагóли моѝ, я́ко возмогóша. Я́ко тóлща землѝ просéдеся на землѝ, расточи́шася кóсти и҆́х при áде. Я́ко к Тебé, Гóсподи, Гóсподи, óчи моѝ: на Тя уповáх, не отымѝ дýшу мою́. Сохранѝ мя от сéти, ю́же состáвиша ми, и от соблáзн дéлающих беззакóнiе. Падýт во мрéжу свою́ грéшницы: еди́н есмь аз, дóндеже прейдý.

[В приходской практике пропускается до стихир]Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, глáсом мои́м ко Гóсподу помоли́хся. Пролiю́ пред Ним молéнiе моé, печáль мою́ пред Ним возвещý. Внегдá исчезáти от менé дýху моемý: и Ты познáл есѝ стезѝ моя́: на путѝ сем, по немýже хождáх, скры́ша сеть мне. Смотря́х одеснýю и возгля́дах, и не бе знáяй менé: поги́бе бéгство от менé, и несть взыскáяй дýшу мою́. Воззвáх к Тебé, Гóсподи, рех: Ты есѝ уповáнiе моé, часть моя́ есѝ на землѝ живы́х. Вонмѝ молéнiю моемý, я́ко смири́хся зелó, избáви мя от гоня́щих мя, я́ко укрепи́шася пáче менé.

На 10 Чтец: Изведú из темнúцы дýшу мою́,// исповéдатися и҆́мени Твоемý.

Стiхúры воскрéсные, глас 4: Животворя́щему Твоемý Крестý,/ непрестáнно клáняющеся, Хрiстé Бóже,/ триднéвное Воскресéнiе Твоé слáвим:/ тем бо обнови́л еси́ истлéвшее человéческое естествó, Всеси́льне,/ и и́же на Небесá восхóд обнови́л еси́ нам,// я́ко Еди́н Благ и Человеколю́бец.

Менé ждут прáведницы,// дóндеже воздáси мне.

Стiхúра: Дрéва преслушáнiя запрещéнiе/ разреши́л еси́, Спáсе,/ на дрéве крéстнем вóлею пригвозди́вся,/ и во ад сошéд, Си́льне,/ смéртныя ýзы, я́ко Бог, растерзал еси́./ Тéмже клáняемся éже из мéртвых Твоемý Воскресéнiю,/ рáдостiю вопiю́ще:// Всеси́льне Гóсподи, слáва Тебé.

На 8. Стiх: Из глубины́ воззвáх к Тебé, Гóсподи,// Гóсподи, услы́ши глас мой.

Стiхúра: Вратá áдова сокруши́л еси́, Гóсподи,/ и Твоéю смéртiю смéртное цáрство разруши́л еси́:/ род же человéческiй от истлéнiя свободи́л еси́,/ живóт и нетлéнiе мíру даровáв,// и вéлiю ми́лость.

Да бýдут ýши Твоú// внéмлюще глáсу молéнiя моегó.

И҆́ны стiхúры анатóлiевы: Прiиди́те, воспои́м лю́дiе,/ Спáсово триднéвное востáнiе,/ и́мже избáвихомся áдовых нереши́мых уз;/ и нетлéнiе и жизнь вси воспрiя́хом зовýще:/ Распны́йся, и Погребы́йся, и Воскресы́й,/ спаси́ ны Воскресéнiем Твои́м,// Еди́не Человеколю́бче.

На 6. Стiх: Áще беззакóнiя нáзриши, Гóсподи, Гóсподи, кто постоúт?// Яко у Тебé очищéнiе есть.

Стiхúры Предтéчи, самоглáсны, глас 6: Рождествý сотворя́ему безстýднаго И҆́рода,/ сквéрныя плясáвицы исполня́шеся сложéнiе кля́твы:/ Предтéчева бо главá, отсéкшися,/ я́ко снедь, ношáшеся на блю́де возлежáщим./ О, пи́ра мéрзка,/ непреподóбна дея́нiя/ и убíйства испóлнена!/ Но мы Крести́теля, я́ко в рождéнных женáми бóльша,// достóйно чтýще, ублажáем.

И҆́мене рáди Твоегó потерпéх Тя, Гóсподи, потерпé душá моя́ в слóво Твоé,// уповá душá моя на Гóспода.

Стiхúра: Рождествý сотворя́ему безстýднаго И҆́рода,/ сквéрныя плясáвицы исполня́шеся сложéнiе кля́твы:/ Предтéчева бо главá, отсéкшися,/ я́ко снедь, ношáшеся на блю́де возлежáщим./ О, пи́ра мéрзка,/ непреподóбна дея́нiя/ и убíйства испóлнена!/ Но мы Крести́теля, я́ко в рождéнных женáми бóльша,// достóйно чтýще, ублажáем.

На 4. Стiх: От стрáжи ýтреннiя до нóщи, от стрáжи ýтреннiя,// да уповáет Iзрáиль на Гóспода.

Стiхúра: Плясá учени́ца вселукáваго дiáвола/ и главý твою́, Предтéче, мзду взят./ О, пи́ра, испóлнена кровéй!/ Лýчше бе не кля́тися, И҆́роде беззакóнне, лжи внýче./ Áще ли же и кля́лся еси́,/ но не о добрé кля́лся:/ лýчше бе солгáвшу жизнь получи́ти,/ нéже и҆́стинствовавшу главý Предтéчеву усéкнути./ Но мы Крести́теля, я́ко в рождéнных женáми бóльша,// достóйно чтýще, ублажáем.

Яко у Гóспода мúлость, и мнóгое у Негó избавлéнiе,// и Той избáвит Iзрáиля от всех беззакóнiй eгó.

Стiхúра: Плясá учени́ца вселукáваго дiáвола/ и главý твою́, Предтéче, мзду взят./ О, пи́ра, испóлнена кровéй!/ Лýчше бе не кля́тися, И҆́роде беззакóнне, лжи внýче./ Áще ли же и кля́лся еси́,/ но не о добрé кля́лся:/ лýчше бе солгáвшу жизнь получи́ти,/ нéже и҆́стинствовавшу главý Предтéчеву усéкнути./ Но мы Крести́теля, я́ко в рождéнных женáми бóльша,// достóйно чтýще, ублажáем.

На 2. Стiх: Хвалúте Гóспода вси язы́цы, похвалúте Егó вси лю́дiе.

Стiхúра: Не подобáше ти, о И҆́роде,/ прелюбодея́нiю обличи́теля,/ рáди раче́нiя сатани́нска/ и разжже́нiя неи́стовнаго блуда́/ сме́ртiю осуди́ти./ Не подоба́ше ти того́ всечестну́ю главу́/ пребеззако́нней жене́ ра́ди кля́твы пляса́нiя преда́ти бе́дне./ О, ка́ко дерзну́л еси́ таково́ уби́йство соверши́ти!/ Ка́ко же не опали́ся скве́рная пляса́вица,/ посреди́ пи́ра на блю́де нося́щи сiю́?/ Но мы Крести́теля, я́ко в рожде́нных жена́ми бо́льша,// досто́йно чту́ще, ублажа́ем.

Яко утвердúся мúлость Егó на нас,// и и҆́стина Госпóдня пребывáет во век.

Стiхúра: Пáки Иродíя бéсится,/ пáки смущáется./ О, плясáнiя льсти́вна и пи́ра с лéстiю!/ Крести́тель усекáшеся,/ и И҆́род смущáшеся./ Моли́твами, Гóсподи, Твоегó Предтéчи// мир подáждь душáм нáшим.

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху.

Стiхúра Предтéчи, глас 6: Рождествý сотворя́ему безстýднаго И҆́рода,/ сквéрныя плясáвицы исполня́шеся сложéнiе кля́твы:/ Предтéчева бо главá, отсéкшися,/ я́ко снедь, ношáшеся на блю́де возлежáщим./ О, пи́ра мéрзка,/ непреподóбна дея́нiя/ и убíйства испóлнена!/ Но мы Крести́теля, я́ко в рождéнных женáми бóльша,// достóйно чтýще, ублажáем.

И ныне и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен, глас 4: И҆́же Тебé рáди, богоотéц прорóк Давíд,/ пéсненно о Тебé провозгласи́,/ вели́чiя Тебé сотвóршему:/ предстá Цари́ца одеснýю Тебé./ Тя бо Мáтерь, ходáтаицу животá показá,/ без Отцá из Тебé вочеловéчитися благоволи́вый Бог:/ да Свой пáки обнови́т óбраз, истлéвшiй страстьми́,/ и заблýждшее горохи́щное обрéт овчá,/ на рáмо воспрiи́м, ко Отцý принесéт,/ и Своемý хотéнiю, с небéсными совокупи́т си́лами,/ и спасéт Богорóдице мiр,// Хрiстóс имéяй вéлiю и богáтую ми́лость.

СВЕТЕ ТИХИЙ

Хор: Свéте Ти́хiй святы́я слáвы Безсмéртнаго Ѻтцá Небéснаго, Святáго, Блажéннаго, Iисýсе Хрїстé! Пришéдше на зáпад сóлнца, ви́девше свет вечéрнiй, поéм Ѻтцá, Сына и Святáго Дýха, Бóга. Достóин еси во вся временá пет бы́ти глáсы преподóбными, Сы́не Бóжiй, живóт дая́й; тéмже мiр Тя слáвит.

ПРОКИМЕН ВОСКРЕСНЫЙ

Чтец: Прокíмен, глас шесты́й: Госпóдь воцари́ся, в лéпоту облечéся.

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся. (Пс.92:1А)

Чтец: Облечéся Госпóдь в си́лу и препоя́сася. (Пс.92:1Б)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: И҆́бо утверди́ вселéнную, я́же не подви́жится. (Пс.92:1В)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: Дóму Твоемý подобáет святы́ня, Гóсподи, в долготý днiй.(Пс.92:2Б)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: Госпóдь воцари́ся.

Хор: В лéпоту облечéся.

ПАРИМИИ

Чтец: Прорóчества Исáiина чтéнiе.

(Из глав 40,41,45,48 и 54): Та́ко глаго́лет Госпо́дь: утеша́йте, утеша́йте лю́ди Моя́, глаго́лет Бог. Свяще́нницы, глаго́лите в сéрдцы Iерусали́му, умоли́те его́, я́ко умно́жися смирéнiе его́, разреши́ся бо грех его́, я́ко прiя́т из руки́ Госпо́дни сугу́ба согрешéнiя своя́. Глас вопiю́щаго в пусты́ни: угото́вайте путь Госпо́день, пра́вы твори́те стези́ Бо́гу на́шему. На го́ру высо́ку взы́ди, благовеству́й Сiо́ну, возвыша́й крéпостiю глас твой, благовеству́й Iерусали́му, вознеси́те, не бо́йтеся. Аз Госпо́дь Бог, Аз услы́шу убо́гих, Iзра́илев, и не оста́влю тех. Но отвéрзу от гор рéки и посредé по́ля исто́чники, сотворю́ пусты́ню в луг и жа́ждущую зéмлю во исто́чники водны́я. Да возвесели́тся нéбо свы́ше, и о́блацы да кропя́т пра́вду, да возсiя́ет земля́, и да прозя́бнет ми́лость, и пра́вда да возсiя́ет вку́пе. Глас весéлiя возвести́те, и услы́шано да бу́дет, возвести́те да́же до конéц земли́. Глаго́лите, я́ко изба́ви Госпо́дь раба́ Своего́ Iа́кова, и а́ще вжа́ждут в пусты́ни, источи́т им во́ду из ка́мене. Возвесели́ся, непло́ды неражда́ющая, расто́ргни и возопи́й, неболéвшая, я́ко мно́га ча́да пусты́я па́че, нéжели иму́щiя му́жа.

[Русский синодальный перевод]Утешайте, утешайте народ Мой, говорит Бог ваш; говорите к сердцу Иерусалима и возвещайте ему, что исполнилось время борьбы его, что за неправды его сделано удовлетворение, ибо он от руки Господней принял вдвое за все грехи свои. Глас вопиющего в пустыне: приготовьте путь Господу, прямыми сделайте в степи стези Богу нашему; Взойди на высокую гору, благовествующий Сион! возвысь с силою голос твой, благовествующий Иерусалим! возвысь, не бойся; скажи городам Иудиным: вот Бог ваш! Бедные и нищие ищут воды, и нет ее; язык их сохнет от жажды: Я, Господь, услышу их, Я, Бог Израилев, не оставлю их. Открою на горах реки и среди долин источники; пустыню сделаю озером и сухую землю - источниками воды; Кропите, небеса, свыше, и облака да проливают правду; да раскроется земля и приносит спасение, и да произрастает вместе правда. Я, Господь, творю это. Выходите из Вавилона, бегите от Халдеев, со гласом радости возвещайте и проповедуйте это, распространяйте эту весть до пределов земли; говорите: «Господь искупил раба Своего Иакова». И не жаждут они в пустынях, чрез которые Он ведет их: Он источает им воду из камня; рассекает скалу, и льются воды. Возвеселись, неплодная, нерождающая; воскликни и возгласи, немучившаяся родами; потому что у оставленной гораздо более детей, нежели у имеющей мужа, говорит Господь. (Ис 40:1-3, 9; 41:17-18; 45:8; 48:20-21; 54:1)

Чтец:Прорóчества Малахíина чтéнiе.

(Из главы 3): Та́ко глаго́лет Госпо́дь Вседержи́тель: се Аз посыла́ю А́нгела Моего́ пред лицéм Твои́м, и́же угото́вит путь Твой пред Тобо́ю. И прiи́дет во храм Свой Госпо́дь, Его́же вы и҆́щете. И кто стерпи́т день вхо́да Его́? Занéже Тому́ прiити́, я́ко огнь в горни́ле и я́коже бы́лiе перу́щих, и очи́стит, пояда́я и очища́я, я́ко сребро́ и зла́то. И прiи́дет к вам судо́м, и бу́дет Свидéтель скор на лука́выя, и на прелюбодéйцы, и на клену́щiяся и҆́менем Мои́м во лжу, и на лиша́ющiя мзды наéмника, и на наси́льствующiя вдови́цы, и пха́ющiя си́рыя, и на уклоня́ющiя суд пришéльца, и на не боя́щiяся Его́, глаго́лет Госпо́дь Вседержи́тель. Занé Аз Госпо́дь Бог ваш и не изменю́ Себé. И вы, сы́нове Iа́ковли, уклони́стеся от зако́на и не сохрани́сте. Сего́ ра́ди обрати́теся ко Мне, и обращу́ся к вам, глаго́лет Госпо́дь Вседержи́тель, и ублажа́т вас вси язы́цы. И разумéйте, я́ко Аз Госпо́дь, смотря́яй посредé пра́веднаго и посредé беззако́нника в день он, во́ньже сотворю́ снабдéнiе лю́бящим Мя. Позна́йте у́бо и помяни́те зако́н Моисéов, раба́ Моего́, я́коже заповéда вам в Хори́ве, ко всему́ Iзра́илю повелéнiе и оправда́нiе. И се Аз послю́ вам Илiю́ Фесви́тянина, прéжде да́же не прiити́ дню Госпо́дню вели́кому просвещéнному, и́же напра́вит сéрдце отца́ к сы́ну и сéрдце человéка ко и́скреннему своему́, да не, пришéд, поражу́ зéмлю вско́ре, глаго́лет Госпо́дь Вседержи́тель, Бог Святы́й Iзра́илев.

[Русский синодальный перевод]Вот, Я посылаю Ангела Моего, и он приготовит путь предо Мною, и внезапно придет в храм Свой Господь, Которого вы ищете, и Ангел завета, Которого вы желаете; вот, Он идет, говорит Господь Саваоф. И кто выдержит день пришествия Его, и кто устоит, когда Он явится? Ибо Он - как огонь расплавляющий и как щелок очищающий, и сядет переплавлять и очищать серебро, и очистит сынов Левия и переплавит их, как золото и как серебро, чтобы приносили жертву Господу в правде. И приду к вам для суда и буду скорым обличителем чародеев и прелюбодеев и тех, которые клянутся ложно и удерживают плату у наемника, притесняют вдову и сироту, и отталкивают пришельца, и Меня не боятся, говорит Господь Саваоф. Ибо Я - Господь, Я не изменяюсь; посему вы, сыны Иакова, не уничтожились. Со дней отцов ваших вы отступили от уставов Моих и не соблюдаете их; обратитесь ко Мне, и я обращусь к вам, говорит Господь Саваоф. Вы скажете: «как нам обратиться?» И блаженными называть будут вас все народы, потому что вы будете землею вожделенною, говорит Господь Саваоф. И они будут Моими, говорит Господь Саваоф, собственностью Моею в тот день, который Я соделаю, и буду миловать их, как милует человек сына своего, служащего ему. И тогда снова увидите различие между праведником и нечестивым, между служащим Богу и не служащим Ему. Помните закон Моисея, раба Моего, который Я заповедал ему на Хориве для всего Израиля, равно как и правила и уставы. Вот, Я пошлю к вам Илию пророка пред наступлением дня Господня, великого и страшного. И он обратит сердца отцов к детям и сердца детей к отцам их, чтобы Я, придя, не поразил земли проклятием. (Мал 3:1-3, 5-7, 12, 18, 17; 4:4-6)

Чтец: Премýдрости Соломóновы чтéнiе.

(Из глав 4 и 5) Прáведник, áще пости́гнет скончáтися, в покóи бýдет. Осу́дит же пра́ведник умира́яй живу́щiя нечести́выя. У́зрят бо кончи́ну пра́веднаго и не разумéют, что совеща́ша о нем, я́ко повéржет Госпо́дь нечести́выя безгла́сны ниц и поколéблет их от основа́нiй, и до послéдняго исчéзнут в болéзни, и па́мять их поги́бнет. Прiи́дут бо в помышлéнiе согрешéнiй свои́х ужа́сни, и обличи́т их сопроти́в беззако́нiя их. Тогда́ ста́нет в дерзновéнiи мно́зе пра́ведник пред лицéм оскорби́вших его́ и отмета́ющих труды́ его́. Ви́девше же его́, смяту́тся стра́хом мно́гим и ужа́снутся о пресла́внем спасéнiи его́. Реку́т бо в себé, ка́ющеся, и в теснотé ду́ха воздо́хнут и реку́т: сей бе, его́же имéхом нéкогда в посмéх и в при́тчу поношéнiя, безу́мнiи, житié его́ вмени́хом неи́стово и кончи́ну его́ безчéстну. Ка́ко вмени́ся в сынéх Бо́жiих, и во святы́х жрéбiй его́ есть? У́бо заблуди́хом от пути́ и҆́стиннаго, и пра́вды свет не облиста́ нам, и со́лнце не возсiя́ нам. Беззако́нных испо́лнихомся стезь и поги́бели, и ходи́хом стези́ непрохо́дны, пути́ же Госпо́дня не разумéхом. (Прем 4:7, 16А, 17, 19-20; 5:1-7)

Русский синодальный перевод

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху, и ныне и присно и во вéки векóв, аминь.

СПОДОБИ ГОСПОДИ

Хор: Сподóби, Гóсподи, в вéчер сей без грехá сохрани́тися нам./ Благословéн есѝ, Гóсподи Бóже ѻтéц нáших,/ и хвáльно и прослáвлено и҆́мя Твоé во вéки, ами́нь.

Бýди, Гóсподи, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже уповáхом на Тя./ Благословéн есѝ, Гóсподи, научѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Влады́ко, вразумѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Святы́й, просветѝ мя оправдáнiи Твои́ми.

Гóсподи, ми́лость Твоя́ во век, дел рукý Твоéю не прéзри./ Тебé подобáет хвалá. Тебé подобáет пéнiе,/ Тебé слáва подобáет, Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, ны́не и при́сно и во вéки векóв. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

ЛИТИЯ

Стiхúры Предтéчи, самоглáсны, глас 1: Что тя наречéм, прорóче,/ Áнгела ли? Апóстола ли? Или́ мýченика?/ Áнгела, занé я́ко безплóтен пожи́л еси́;/ апóстола, я́ко научи́л еси́ язы́ки;/ мýченика же, я́ко твоя́ главá за Хрiстá усечéся.// Его́же моли́ поми́ловати дýши нáша.

Отсéченней главé Предтéчеве пáмять совершáем:/ тогдá ýбо на блю́де источáющи кровь,// ны́не же в концéх проливáющи исцелéнiя.

Днесь непреподобноделообрáзная мáти уби́йства,/ éже от беззакóннаго сплетéнiя своегó всесквéрную дщерь/ над всех прорóк богоизя́щна бóльшаго,/ убийственнообрáзным совéтом лукáвствова:/ враждéбному бо И҆́роду творя́щу пир своегó сквéрнаго рождествá,/ с кля́твою испроси́ти устрóи/ чудото́чную Богопроповéдника честну́ю главу́,/ éже и соверши́ пребезу́мный,/ жéнскому плясáнiю дав ту возмéздiе, кля́твенный дар./ Обáче не престá таи́нник Хрiстóва пришéствiя/ богомéрзкое смешéнiе их и по кончи́не обличáти,/ но, обличáя, вопiя́ше:/ не подобáет ти, глагóля,/ прелюбодéйствовати брáта твоего́ Фiли́ппа женý./ О, рождéнiя пророкоуби́йственна/ и кровéй напóлнена пи́ра!/ Мы же благочестному́дренне/ во усекновéнiи Предтéчеве,/ белообразу́юще, прáзднуем,/ я́ко в благонарóчитый день рáдующеся,/ и умóлим сегó благосéрдствовати Трóицу/ от страстéй безчéстiя избáвити нас// и спасти́ ду́ши нáша.

Глас 4: Рождéнiе неподóбно/ и пир безстýднейшiй И҆́род соверши́л есть./ Любодéйством бо жéнским услаждáемь/ и нечести́вым женонеи́стовством подстрекáемь,/ отсечé главý Предтéчеву,/ но не отсечé язы́ка прорóческа,/ обличáющаго безýмiе егó./ Пролiя́ кровь непови́нну,/ покры́ти хотя́ грех беззакóнен,/ но ни о сем скры глáса,/ вопiю́щаго всем покая́нiе./ Он ýбо свеселя́шеся уби́йством,/ мы же спрáзднуем любóвiю/ Крести́теля Iоáнна блажéнное заколéнiе./ Предвари́ бо во áде,/ жизнь проповéдати сýщим во тьме и сéни смéртней седя́щим,/ свы́ше востóк Хрiстá Бóга нáшего,// еди́наго Многоми́лостиваго.

Прорóка, и мýченика, и Крести́теля Спáсова,/ прiиди́те, лю́дiе, восхвáлим:/ сей бо во плóти Áнгел сый,/ И҆́рода изобличи́л есть,/ пребеззакóннаго любодея́нiя содéянiем осуди́в егó./ И беззакóннаго рáди плясáнiя/ честнáя главá отсекáется,/ сýщим во áде благовествýяй из мéртвых воскресéнiе,/ и мóлится прилéжно Гóсподеви// спасти́ся душáм нáшим.

Прорóка, и мýченика, и Крести́теля Спáсова,/ прiиди́те, лю́дiе, восхвáлим:/ я́ко бéгая, в пусты́ни водворя́шеся,/ мед ди́вiй и акри́ды яды́й,/ царя́ беззакóннующа обличи́л есть;/ нáше же малодýшiе утешáше, глагóля:// покáйтеся, прибли́жи бо ся Цáрство Небéсное.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Глас 5: Беззакóннаго дея́нiя обличéнiя/ убежáти И҆́род умы́слив,/ главý твою́, Предтéче,/ беззакóнней женé предадé пáкостно,/ не разумé бо окая́нный, обличáя себé,/ на блю́де обнося́ ю./ Но я́ко чистоты́ дéтельный учи́тель/ и покая́нiя настáвник спаси́тельный,/ моли́ся, Крести́телю Хрiстóв,// от страстéй безчéстiя избáвити нас.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен минéи, глас 5: Воспóйте, лю́дiе, Мáтери Бóга нáшего, воспóйте:/ днесь бо всесвéтлую дýшу Свою́/ в пречи́стыя длáни/ из Нея́ воплóщшагося без сéмене предаéт,/ Егóже и мóлит непрестáнно// даровáти вселéнней мир и вéлiю ми́лость.

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

СТИХИРЫ НА СТИХОВНЕ

Стiхúра воскрéсная, глас 4: Гóсподи, восшéд на Крест,/ прáдеднюю нáшу кля́тву потреби́л еси́,/ и сошéд во ад,/ я́же от вéка ýзники свободи́л еси́,/ нетлéнiе дáруя человéческому рóду,/ сегó рáди пою́ще слáвим// Животворя́щее и Спаси́тельное Твоé Востáнiе.

Стiх: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

И҆́ны по алфавúту, глас 4: Повéшен на дрéве, Еди́не Си́льне,/ всю тварь поколебáл еси́:/ положéн же во грóбе,/ живýщiя во гробéх воскреси́л еси́,/ нетлéнiе и жизнь дáруя человéческому рóду./ Тéмже пою́ще, слáвим// триднéвное Твоé Востáнiе.

Стiх: И҆́бо утвердú вселéнную,/ я́же не подвúжется.

Лю́дiе беззакóннiи, Хрiстé,/ Тебé, предáвше Пiлáту, распя́ти осуди́ша,/ неблагодáрнiи о Благодéтеле яви́вшеся./ Но вóлею претерпéл еси́ погребéнiе:/ самовлáстно воскрéсл еси́ триднéвно, я́ко Бог,// дáруя нам безконéчный живóт, и вéлiю ми́лость.

Стiх: Дóму Твоемý подобáет святы́ня, Гóсподи,/ в долготý днiй.

Со слезáми жены́ дошéдша грóба, Тебé искáху,/ не обрéтша же, рыдáюща с плáчем вопiю́ща глагóлаху:/ увы́ нам, Спáсе наш Царю́ всех,/ кáко укрáден был еси́;/ кóе же мéсто держи́т Живонóсное Тéло Твоé?/ Áнгел же к ним отвещавáше, не плáчите, глагóлет,/ но шéдша проповéдите, я́ко воскрéсе Госпóдь,// подая́ нам рáдость, я́ко Еди́н Благоутрóбен.

Слáва Отцу и Сыну и Святóму Духу.

Стiхúра Предтéчи, глас 8: Предтéче Спáсов,/ ты царя́ изобличи́л еси́ беззакóнiя не дéлати./ Тéмже игрáнiе беззакóнный жены́/ повинý И҆́рода отсещи́ твою́ главý,/ и сегó рáди от востóк сóлнца дáже до зáпад хвáльно и҆́мя твоé./ Дерзновéнiе имéя ко Гóсподу,// прилéжно моли́ спасти́ся душáм нáшим.

И ныне и присно и во веки векóв. Аминь.

Богорóдичен воскрéсен, глас 8: Безневéстная Дéво,/ Я́же Бóга неизречéнно зачéнши плóтiю,/ Мáти Бóга Вы́шняго,/ Твои́х рабóв мольбы́ прiими́, Всенепорóчная,/ всем подаю́щи очищéнiе прегрешéнiй:/ ны́не нáша молéнiя прiéмлющи,// моли́ спасти́ся всем нам.

Молитва святаго Симеона Богоприимца

Ны́не отпущáеши рабá Твоегó, Влады́ко,/ по глагóлу Твоемý, с ми́ром;/ я́ко ви́деста óчи моѝ спасéнiе Твоé,/ éже есѝ уготóвал пред лицéм всех людéй,/ свет во откровéнiе язы́ков,// и слáву людéй Твои́х Iзрáиля.

Трисвятое по Отче наш

Святы́й Бóже, Святы́й Крéпкiй, Святый Безсмéртный, поми́луй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнія нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же еси на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжiй, поми́луй нас. Ами́нь.

Тропáрь, глас 4: Богорóдице Дéво, рáдуйся,/ Благодáтная Марíе, Госпóдь с Тобóю:/ благословéна Ты в женáх/ и благословéн Плод чрéва Твоегó,// яко Спáса родилá есѝ душ нáших. (Двáжды)

Тропáрь Предтéчи, глас 2: Пáмять прáведнаго с похвалáми,/ тебé же довлéет свидéтельство Госпóдне, Предтéче:/ показáл бо ся есѝ вои́стинну и прорóков честнéйшiй,/ я́ко и в струя́х крести́ти сподóбился есѝ Проповéданнаго./ Тéмже за и҆́стину пострадáв, рáдуяся,/ благовести́л есѝ и сýщим во áде Бóга, я́вльшагося плóтiю,/ взéмлющаго грех мíра// и подаю́щаго нам вéлiю ми́лость.

Бýди и҆́мя Госпóдне благословéно от ны́не и до вéка. (Трúжды)

Псалом 33

Благословлю́ Гóспода на вся́кое врéмя,/ вы́ну хвалá Его во устéх мои́х./ О Гóсподе похвáлится душá моя́,/ да услы́шат крóтцыи и возвеселя́тся./ Возвели́чите Гóспода со мнóю,/ и вознесéм и҆́мя Егó вкýпе./ Взыскáх Гóспода и услы́ша мя,/ и от всех скорбéй мои́х избáви мя./ Приступи́те к Немý и просвети́теся,/ и лицá вáша не постыдя́тся./ Сей ни́щiй воззвá, и Госпóдь услы́ша и҆̀,/ и от всех скорбéй егó спасé и҆̀./ Ополчи́тся Áнгел Госпóдень óкрест боя́щихся Егó,/ и избáвит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпóдь;/ блажéн муж, и҆́же уповáет нань./ Бóйтеся Гóспода, вси святíи Егó,/ яко несть лишéнiя боя́щымся Егó./ Богáтiи обнищáша и взалкáша,/ взыскáющiи же Гóспода не лишáтся вся́каго блáга.

И глаголи ýтреню

книга пророка Исаии, лития, 17, Ис.40, всенощное бдение, премсол 3 и 4, Мал.3 и 4, 48 и 54, 45, паремии, Сол., Богородичен воскресен глас 8, пророка Исаии, 41, великая вечерня, 4(3/1) на 6/3 на Господи воззвах, паримии, 4 глас, 4 ukfc, ukfc 4, Прем.4:7, глас 4, пророка Малахии, 19–20;5:1–7, 16А, усекновение главы Иоанна Предтечи, 13 неделя по Пятидесятнице, 11 сентября

Previous post Next post
Up