Неделя вторая Великoго поста. Святителя Григория Паламы. Глас 2. ВСЕНОЩНОЕ БДЕНИЕ. УТРЕНЯ. КАНОН

Mar 26, 2024 13:26


31 мáрта 2024 гóда. Недéля вторáя Велúкaго постà. Святúтеля Григóрiя Палáмы, архiепíскопа фессалонíтскаго. Глас 2. Воскрéсная прáздничная слýжба для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя. Вся слýжба прáздника по Октóиху и Трióди. Слýжба мiрскúм чúном. Послéдованiе ýтрени (канóн)

Начало зри здесь ( велúкая вечéрня) и здесь ( ýтреня)

(И далее хор продолжает чередовать стiхи 134 псалма и Аллилуиа)

[Псалом 134 Аллилуиа]стоя́щiи во хрáме Госпóдни, во двóрех дóму Бóга нáшего./ Хвали́те Гóспода, я́ко Благ Госпóдь, пóйте и҆́мени Егò, я́ко добрò:/ я́ко Iáкова избрà Себè Госпóдь, Iзрáиля в достоя́нiе Себè./ Я́ко аз познáх, я́ко Вéлiй Госпóдь, и Госпóдь наш над всéми бóги./ Вся ели́ка восхотè Госпóдь, сотворѝ на небесѝ и на землѝ, в моря́х и во всех бéзднах./ Возводя́ óблаки от послéдних землѝ, мóлнiи в дождь сотворѝ, изводя́й вéтры от сокрóвищ Свои́х./ И҆́же поразѝ пéрвенцы Еги́петскiя, от человéка до скотà./ Послà знáменiя и чудесà посредè Тебè, Еги́пте, на фараóна и на вся рабы̀ eгò./ И҆́же поразѝ язы́ки мнóги и избѝ царѝ крéпки:/ Сиóна, царя Аморрéйска, и Óга, царя́ Васáнска, и вся цáрствiя Ханаáнска,/ и дадè зéмлю их достоя́нiе, достоя́нiе Iзрáилю, лю́дем Свои́м./ Гóсподи, и҆́мя Твоè в век и пáмять Твоя́ в род и род:/ я́ко суди́ти и҆́мать Госпóдь лю́дем Свои́м, и о рабéх Свои́х умóлится./ Íдоли язы́к, сребрò и злáто, делá рук человéческих/ Устà и҆́мут, и не возлагóлют, óчи и҆́мут, и не ýзрят,/ ýши и҆́мут, и не услы́шат, нижè бо есть дух во устéх их./ Подóбни им да бýдут творя́щiи я́, и вси надéющiися на ня./ Дóме Iзрáилев, благослови́те Гóспода, дóме Аарóнь, благослови́те Гóспода, дóме Левíин, благослови́те Гóспода./ Боя́щiися Гóспода, благослови́те Гóспода.



Благословéн Госпóдь от Сióна, живы́й во Iерусали́ме.

Аллилýїа (трúжды)

Исповéдайтеся Гóсподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Егò.

Аллилýїа (трúжды)

(И далее хор продолжает чередовать стiхи 135 псалма и Аллилуиа)

[Псалом 135 Аллилуиа]Исповéдайтеся Бóгу богóв, я́ко в век ми́лость Егò./ Исповéдайтеся Гóсподеви господéй, я́ко в век ми́лость Егò./ Сотвóршему чудесà вéлiя еди́ному, я́ко в век ми́лость Егò./ Сотвóршему небесà рáзумом, я́ко в век ми́лость Егò./ Утверди́вшему зéмлю на водáх, я́ко в век ми́лость Егò./ Сотвóршему свети́ла вéлiя еди́ному, я́ко в век ми́лость Егò./ Сóлнце во óбласть дне, я́ко в век ми́лость Егò./ Лунý и звéзды во óбласть нóщи, я́ко в век ми́лость Егò./ Порази́вшему Еги́пта с пéрвенцы eгò, я́ко в век ми́лость Егò,/ и извéдшему Iзрáиля от среды̀ их, я́ко в век ми́лость Егò./ Рукóю крéпкою и мы́шцею высóкою, я́ко в век ми́лость Егò./ Раздéльшему Чермнóе мóре в разделéнiя, я́ко в век ми́лость Егò./ И провéдшему Iзрáиля посредè eгò, я́ко в век ми́лость Егò./ И истря́сшему фараóна и си́лу eгò в мóре Чермнóе, я́ко в век ми́лость Егò./ Провéдшему лю́ди Своя́ в пусты́ни, я́ко в век ми́лость Егò./ Порази́вшему царѝ вéлiя, я́ко в век ми́лость Егò,/ и уби́вшему царѝ крéпкiя, я́ко в век ми́лость Егò:/ Сиóна, царя́ Аморрéйска, я́ко в век ми́лость Егò,/ и Óга, царя́ Васáнска, я́ко в век ми́лость Егò./ И дáвшему зéмлю их достоя́нiе, я́ко в век ми́лость Егò./ Достоя́нiе Iзрáилю, рабý Своемý, я́ко в век ми́лость Егò./ Я́ко во смирéнiи нáшем помянý ны Госпóдь, я́ко в век ми́лость Егò./ И избáвил ны есть от врагóв нáших, я́ко в век ми́лость Егò./ Дая́й пи́щу вся́кой плóти, я́ко в век ми́лость Егò.

Исповéдайтеся Бóгу Небéсному, я́ко в век ми́лость Егò.

Аллилýїа (трúжды)

ТРОПАРИ ВОСКРЕСНЫЕ, ГЛАС 5

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.(Пс.118:12)

Áнгельскiй собóр удиви́ся,/ зря Тебè в мéртвых вмени́вшася,/ смéртную же, Спáсе, крéпость разори́вша,/ и с Собóю Адáма воздви́гша,/ и от áда вся свобóждша.

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.

Почтó ми́ра с ми́лостивными слезáми,/ о учени́цы, растворя́ете?/ Блистáяйся во грóбе Áнгел мvронóсицам вещáше:/ ви́дите вы гроб и уразумéйте,/ Спас бо воскрéсе от грóба.

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.

Зелó рáно мvронóсицы течáху/ ко грóбу Твоемý рыдáющiя,/ но предстà к ним Áнгел и речè:/ рыдáнiя врéмя престà, не плáчите,/ воскресéнiе же апóстолом рцы́те.

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.

Мvронóсицы жены̀ с ми́ры пришéдшiя/ ко грóбу Твоемý, Спáсе, рыдáху,/ Áнгел же к ним речè, глагóля:/ что с мéртвыми живáго помышля́ете?/ Яко Бог бо, воскрéсе от грóба.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Трóичен: Поклони́мся Ѻтцý/ и Егò Сы́нови, и Святóму Дýху,/ Святéй Трóице во еди́ном существè,/ с Серафíмы зовýще:/ Свят, Свят, Свят есѝ, Гóсподи.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Жизнодáвца рóждши,/ грехà, Дéво, Адáма избáвила есѝ,/ рáдость же Éве/ в печáли мéсто подалà есѝ,/ пáдшiя же от жи́зни/ к сей напрáви/ из Тебè воплоти́выйся Бог и Человéк.

Чтец: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебè Бóже. (3 рáза)

Гóсподи, поми́луй. (3 рáза)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв. Аминь.

Ипакоù воскрéсны, глас 2: По стрáсти шéдша во гроб жены̀,/ во éже помáзати тéло Твоè, Хрїстè Бóже,/ ви́деша áнгелы во грóбе, и ужасóшася:/ глас бо слы́шаху от них, яко воскрéсе Госпóдь,// дáруя мíрови вéлiю ми́лость.

СТЕПЕННА, ГЛАС 2

1 АНТИФОН

Хор: На нéбо óчи пущáю моегò сéрдца, к Тебè, Спасè,// спасù мя Твоúм осiя́нiем. (Двáжды)

Поми́луй нас согрешáющих Тебè мнóго,/ на вся́кiй час, о Хрїстè мой,// и даждь óбраз прéжде концà покáятися Тебè. (Двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Святóму Дýху, Éже цáрствовати подобáет,/ освящáти, подвизáти тварь:// Бог бо есть, Единосýщен Ѻтцý и Слóву.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Святóму Дýху, Éже цáрствовати подобáет,/ освящáти, подвизáти тварь:// Бог бо есть, Единосýщен Ѻтцý и Слóву.

2 АНТИФОН

Áще не Госпóдь бы был в нас,/ кто довóлен цел сохранéн бы́ти от врагà,// кýпно и человекоубíйцы? (Двáжды)

Зубóм их не предáждь, Спáсе, Твоегò рабà:// и҆́бо львóвым óбразом на мя подвизáются вразѝ мои. (Двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Святóму Дýху живоначáлiе и честь:/ вся бо создáнная,/ я́ко Бог сый си́лою,// соблюдáет во Ѻтцè, Сы́ном же.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Святóму Дýху живоначáлiе и честь:/ вся бо создáнная,/ я́ко Бог сый си́лою,// соблюдáет во Ѻтцè, Сы́ном же.

3 АНТИФОН

Надéющiися на Гóспода, уподóбишася горè святéй:// и҆́же никáкоже двúжутся прилóги врáжiими. (Двáжды)

В беззакóнiи рук свои́х, да не прóструт божéственне живýщiи:// не оставля́ет бо Хрїстóс жезлà на жрéбiи Своéм. (Двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Святы́м Дýхом тóчится вся́ка премýдрость:/ отсю́ду благодáть апóстолом,// и страдáльчествы венчáются мýченицы, и прорóцы зрят.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Святы́м Дýхом тóчится вся́ка премýдрость:/ отсю́ду благодáть апóстолом,// и страдáльчествы венчáются мýченицы, и прорóцы зрят.

ПРОКИМЕН

Чтец: Прокíмен, глас вторы́й, псалóм Давíдов: Востáни, Гóсподи, Бóже мой, повелéнiем, и҆́мже заповéдал есѝ, и сонм людéй обы́дет Тя. (Пс.7:7Б-8А)

Хор: Востáни, Гóсподи, Бóже мой, повелéнiем, и҆́мже заповéдал есù,/ и сонм людéй обы́дет Тя.

Чтец: Гóсподи Бóже мой, на Тя уповáх, спасѝ мя. (Пс.7:2А)

Хор: Востáни, Гóсподи, Бóже мой, повелéнiем, úмже заповéдал есù,/ и сонм людéй обы́дет Тя.

Чтец: Востáни, Гóсподи, Бóже мой, повелéнiем, и҆́мже заповéдал есѝ.

Хор: И сонм людéй обы́дет Тя.

Чтец: Гóсподу помóлимся.

Хор: Гóсподи, помúлуй.

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Чтец: Вся́кое дыхáнiе да хвáлит Гóспода.(Пс.150:6)

Хор: Всякое дыхáнiе да хвáлит Гóспода.

Чтец: Хвали́те Бóга во святы́х Егò, хвали́те Егò во утвержéнiи си́лы Егò.(Пс.150:1)

Хор: Всякое дыхáнiе да хвáлит Гóспода.

Чтец:Вся́кое дыхáнiе.

Хор: Да хвáлит Гóспода.

ЕВАНГЕЛИЕ

Чтец: От Iоáнна Святáго Евáнгелiя чтéнiе.

Хор: Слáва Тебè, Гóсподи, слáва Тебè.

(Ин.зач.66): Во врéмя óно, яви́ся Iисýс ученикóм Свои́м, востáв от мéртвых, на мóри Тiверiáдстем. яви́ся же си́це. Бя́ху вкýпе Сíмон Петр, и Фомà нарицáемый Близнéц, и Нафанáил, и҆́же бе от Кáны Галiлéйскiя, и сы́на Зеведéова, и и҆́на от учени́к Егò два. Глагóла им Сíмон Петр: идý ры́бы лови́ти. Глагóлаша емý: и҆́дем и мы с тобóю. Изыдóша же и вседóша áбiе в корáбль, и в ту нощь не я́ша ничесóже. У́тру же бы́вшу, ста Iисýс при брéзе: не познáша же ученицы̀, я́ко Iисýс есть. Глагóла же им Iисýс: дéти, едà что снéдно и҆́мате? Отвещáша Емý: ни. Он же речè им: ввéрзите мрéжу о деснýю странý корабля́ и обря́щете. Ввергóша же, и ктомý не можáху привлещи́ ея́ от мнóжества рыб. Глагóла же учени́к той, егóже любля́ше Iисýс, Петрóви: Госпóдь есть. Сíмон же Петр слы́шав, я́ко Госпóдь есть, епенди́том препоя́сася, бе бо наг, и ввéржеся в мóре. А друзíи ученицы̀ кораблецéм прiидóша, [не бéша бо далéче от земли́, но я́ко две сте лактéй,] влекýще мрéжу рыб. Я́коже излезóша на зéмлю, ви́деша огнь лежáщь, и ры́бу на нем лежáщу и хлеб. И глагóла им Iисýс: принеси́те от рыб, я́же я́сте ны́не. Влез же Сíмон Петр, извлечè мрéжу на зéмлю, пóлну вели́ких рыб, сто и пятьдеся́т, и три: и толи́ко сýщим, не протóржеся мрéжа. Глагóла им Iисýс: прiиди́те, обéдуйте. Ни еди́н же смéяше от учени́к истязáти Егò, Ты кто еси́; вéдяще, я́ко Госпóдь есть. Прiи́де же Iисýс, и прiя́т хлеб, и дадé им, и ры́бу тáкожде. Се ужé трéтiе яви́ся Iисýс ученикóм Свои́м, востáв от мéртвых.

[Cинодальный перевод]В те дни явился Иисус ученикам Своим при море Тивериадском. Явился же так: были вместе Симон Петр, и Фома, называемый Близнец, и Нафанаил из Каны Галилейской, и сыновья Зеведеевы, и двое других из учеников Его. Симон Петр говорит им: иду ловить рыбу. Говорят ему: идем и мы с тобою. Пошли и тотчас вошли в лодку, и не поймали в ту ночь ничего. А когда уже настало утро, Иисус стоял на берегу; но ученики не узнали, что это Иисус. Иисус говорит им: дети! есть ли у вас какая пища? Они отвечали Ему: нет. Он же сказал им: закиньте сеть по правую сторону лодки, и поймаете. Они закинули, и уже не могли вытащить сети от множества рыбы. Тогда ученик, которого любил Иисус, говорит Петру: это Господь. Симон же Петр, услышав, что это Господь, опоясался одеждою, - ибо он был наг, - и бросился в море. А другие ученики приплыли в лодке, - ибо недалеко были от земли, локтей около двухсот, - таща сеть с рыбою. Когда же вышли на землю, видят разложенный огонь и на нем лежащую рыбу и хлеб. Иисус говорит им: принесите рыбы, которую вы теперь поймали. Симон Петр пошел и вытащил на землю сеть, наполненную большими рыбами, которых было сто пятьдесят три; и при таком множестве не прорвалась сеть. Иисус говорит им: придите, обедайте. Из учеников же никто не смел спросить Его: кто Ты? зная, что это Господь. Иисус приходит, берет хлеб и дает им, также и рыбу. Это уже в третий раз явился Иисус ученикам Своим по воскресении Своем из мертвых. (Ин.21:1-14)

Хор: Слáва Тебè, Гóсподи, слáва Тебè.

Воскресéнiе Хрїстóво ви́девше, поклони́мся Святóму Гóсподу Iисýсу, еди́ному безгрéшному, Крестý Твоемý покланя́емся, Хрїстè, и святóе Воскресéнiе Твоè поéм и слáвим: Ты бо есѝ Бог наш, рáзве Тебè инóго не знáем, и҆́мя Твоè именýем. Прiиди́те вси вéрнiи, поклони́мся Святóму Хрїстóву Воскресéнiю: се бо прiи́де Крестóм рáдость всемý мíру. Всегдà благословя́ще Гóспода, поéм Воскресéнiе Егò: распя́тiе бо претерпéв, смéртiю смерть разрушѝ.

Псалом 50

Поми́луй мя, Бóже, по вели́цей ми́лости Твоéй, и по мнóжеству щедрóт Твоих очи́сти беззакóнiе моè. Наипáче омы́й мя от беззакóнiя моегò, и от грехà моегò очи́сти мя. Яко беззакóнiе моè аз знáю и грех мой прéдо мнóю есть выну. Тебè Единому согреши́х, и лукáвая пред Тобóю сотвори́х; яко да оправди́шися во словесéх Твоих и победи́ши, внегдà суди́ти Ти. Се бо в беззакóнiих зачáт есмь, и во гресéх родѝ мя мáти моя. Се бо и҆́стину возлюби́л есѝ, безвéстная и тáйная премýдрости Твоея яви́л ми есѝ. Окропи́ши мя иссóпом и очи́щуся, омы́еши мя, и пáче снéга убелю́ся. Слýху моемý дáси рáдость и весéлiе, возрáдуются кóсти смирéнныя. Отвратѝ лицè Твоè от грех мои́х, и вся беззакóнiя моя очи́сти. Сéрдце чи́сто сози́жди во мне, Бóже, и дух прав обновѝ во утрóбе моéй. Не отвéржи менè от лицà Твоегò, и Дýха Твоегò Святáго не отымѝ от менè. Воздáждь ми рáдость спасéнiя Твоегò, и Дýхом Влады́чним утвердѝ мя. Научý беззакóнныя путéм Твоим, и нечести́вiи к Тебè обратятся. Избáви мя от кровéй, Бóже, Бóже спасéнiя моегò, возрáдуется язык мой прáвде Твоéй. Гóсподи, устнè мои отвéрзеши, и устà моя возвестя́т хвалý Твою́. Яко áще бы восхотéл еси жéртвы, дал бых ýбо, всесожжéнiя не благоволи́ши. Жéртва Бóгу дух сокрушéн, сéрдце сокрушéнно и смирéнно Бог не уничижи́т. Ублажѝ, Гóсподи, благоволéнiем Твои́м Сióна, и да сози́ждутся стéны Iерусали́мскiя. Тогдà благоволи́ши жéртву прáвды, возношéнiе и всесожегáемая; тогдà возложáт на олтáрь Твой тельцы̀.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Глас 8 (Трióди): Покая́нiя отвéрзи ми двéри Жизнодáвче,/ ýтренюет бо дух мой ко хрáму святóму Твоемý,/ храм нося́й телéсный весь осквернéн:/ но я́ко щедр, очи́сти// благоутрóбною Твоéю ми́лостiю.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен (Трióди): На спасéнiя стезѝ настáви мя Богорóдице,/ стýдными бо окаля́х дýшу грехмѝ,/ и в лéности все житiè моè ижди́х:/ но Твои́ми моли́твами/ избáви мя от вся́кiя нечистоты̀.

Тáже, глас 6: Поми́луй мя, Бóже,/ по вели́цей ми́лости Твоéй, / и по мнóжеству щедрóт Твои́х,/ очи́сти беззакóнiе моè.(Пс.50:3)

Стiхúра (Трióди), глас 6: Мнóжества содéянных мнóю лю́тых, помышля́я окая́нный,/ трепéщу стрáшнаго дне сýднаго:/ но надéяся на ми́лость благоутрóбiя Твоегò,/ я́ко Давíд вопiю́ Ти:/ поми́луй мя Бóже// по вели́цей Твоéй ми́лости.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

КАНОН ВОСКРЕСНЫЙ, ГЛАС 2

(совмещéнный с канóном Трióди, о блýдном сы́не, глас 8 и канóном Трióди, свт. Григóрiя, глас 4)

ПЕСНЬ 1

Iрмóс: Во глубинè постлà иногдà/ фараонúтское всевóинство преоружéнная сúла;/ воплóщшееся же Слóво всезлóбный грех потребúло есть,/ препрослáвленный Госпóдь,// слáвно бо прослáвися.

Хор (припéв): Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец (тропáрь): Мiрскíй князь Блáже, емýже написáхомся,/ зáповеди Твоея́ не послýшавше, крестóм Твои́м осуди́ся:/ прирази́ся бо Ти я́ко смéртну:/ отпадè же влáсти Твоея́ держáвою,// и немощны́й обличи́ся.

На 12.Хор: Поéм Гóсподеви, слáвно бо прослáвися./ Коня́ и всáдника вéрже в мóре.

Чтец: Избáвитель рóда человéческаго,/ и нетлéнному животý Начáльник/ в мiр пришéл есѝ:/ Воскресéнiем бо Твои́м раздрáл есѝ смéртныя пелены̀,// Éже славослóвим вси: слáвно бо прослáвися.

Хор: Помóщник и Покровúтель бысть мне во спасéнiе,/ Сей мой Бог, и прослáвлю Егò,/ Бог отцà моегò, и вознесý Егò.

Богорóдичен: Превы́шши яви́лася есѝ, Чи́стая Приснодéво,/ вся́кiя неви́димыя же и ви́димыя твáри:/ Зижди́теля бо родилà есѝ,/ я́ко благоволѝ воплоти́тися во утрóбе Твоéй,// Егóже со дерзновéнiем молѝ, спастѝ дýши нáша.

Канон Триоди (о блудном сыне), глас 8

На 10: Госпóдь, сокрушáяй брáни, Госпóдь И́мя Емý,/ колеснúцы фараóновы и сúлу егò вéрже в мóре.

Чтец: Воспрiéмше тéплыми слезáми, блýднаго глас,/ Тебé Отцý всех и Бóгу припáдаем, вопiю́ще:/ я́ко согреши́хом от Тебé удали́вшеся, и блудý рабóтавше,// прiими́ нáше покая́нiе.

Хор: Пучúною покры̀ я́,/ погрязóша во глубинè я́ко кáмень.

Чтец: Цáрское преоби́дев благорóдiе,/ éже даровáл еси́ мне, менé рáди Слóве, Человéк бы́вый:/ лю́те осуди́хся угоди́ти свинiя́м, грехóвным вкýсом,// но пощади́ мя Спáсе, милосéрдiем Твои́м.

На 8.Хор: Тогдà потщáшася влады́ки Едóмстiи, и князéй Моавíтских,/ прiя́т я́ трéпет, растáяша вси живýщiи в Ханаáне.

Чтец: На колéну пáдающа мя,/ я́коже пéрвее блýднаго Влады́ко Гóсподи,/ Ты притéк прiими́, и рукáма объéм,/ подáждь ми óбразы Твоегó спасéнiя,/ вмéсто наéмника Человеколю́бче,// пáки Твоегó сы́на сотворя́я.

Хор: Нападéт на ня страх и трéпет,/ велúчiем мы́шцы Твоея́ да окáменятся.

Богорóдичен: Богоявлéнiя Тобóю сподóбися Богорáдованная, человéческое естествò:/ еди́на бо ходáтаица Дéво, былà еси́ Бóгу и человéком./ Тем я́ко Бóжiю Тя Роди́тельницу вси достóйно слáвим.

Канон Триоди (свт. Григóрия), глас 4

На 6: Дóндеже прóйдут лю́дiе Твоù, Гóсподи,/ дóндеже прóйдут лю́дiе Твоù сíи, я́же стяжáл есù.

Содéлал есù, Гóсподи, святы́ню,/ ю́же уготóвасте рýце Твоù.

Чтец: Ри́торов божéственнiи, и богослóвов изря́днiи, и язы́цы боговещáннiи,/ прiиди́те сни́дитеся в соединéнiе,// воспéти по достоя́нiю духори́тора, божéственнаго Григóрiа. (двáжды)

На 4.Хор: Госпóдь цáрствуяй вéки и на век, и ещè,/ егдà внúде конь фараóнов с колеснúцами и всáдники в мóре.

Сы́нове же Iзрáилевы проидóша сýшею/ посредè мóря.

Чтец: Столп вéры, Цéркве побóрник,/ вели́кiй Григóрiй да восхвáлится мнóю,/ всеизря́дный пáстырь Фессалонíтскiй,// красотà чи́на iерáршескаго вои́стинну. (двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: От младéнства возжелáл еси́ лýчшее житié,/ и совершéнное óтче от ю́ности возлюби́л еси́ мудровáнiе,/ и купнонрáвен, и единомýдрен показáлся еси́// тезоимéнствующаго тебé óтче Григóрiе.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Бýди ми Всенепорóчная животà путь,/ наставля́ющiй мя к Божéственным селéнiем:/ прельсти́хся бо, и к прóпастем злóбы поползнýхся,// от ни́хже мя возведи́ ходáтайством Твои́м.

Катавáсiя Трióди (глас 4): Отвéрзу устà моя́,/ и напóлнятся Дýха,/ и слóво отры́гну Царúце Мáтери,/ и явлю́ся, свéтло торжествýя,/ и воспою́, рáдуяся, Тоя́ чудесà.

ПЕСНЬ 3

Iрмóс: Процвелà есть пусты́ня, я́ко крíн, Гóсподи,/ язы́ческая неплодя́щая цéрковь,/ пришéствiем Твоúм,// в нéйже утвердúся моè сéрдце.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Тварь в стрáсти Твоéй изменя́шеся,/ зря́щи Тя в нищéтне óбразе от беззакóнных поругáема,// основáвшаго вся Божéственным мановéнiем.

На 12.Хор: Утвердúся сéрдце моè во Гóсподе,/ вознесéся рог мой о Бóзе моéм,/ разширúшася устà моя́ на врагù моя́,/ возвеселúхся о спасéнiи Твоéм.

Чтец: От пéрсти по óбразу мя рукóю Твоéю создáл есѝ:/ и сокрушéнна пáки в персть смéртную за грех,// Хрїстè сошéд во ад, совоскреси́л есѝ.

Хор: Я́ко несть свят, я́ко Госпóдь,/ и несть прáведен я́ко Бог наш,/ и несть свят пáче Тебè.

Богорóдичен: Чи́ни удиви́шася áнгельстiи, Пречи́стая,/ и человéческая устраши́шася сердцà о Рождествè Твоéм:// тéмже Тя, Богорóдицу, вéрою чтим.

Глас 8

На 10: Не хвалúтеся и не глагóлите высóкая в горды́ни,/ нижè да изы́дет велерéчiе из уст вáших.

Чтец: Убоя́вся мои́х дел, и далéчнаго отшéствiя,/ и расточéннаго Твоегò богáтства,/ егóже ижди́х в блýдных стремлéнiих,/ в покая́нiи к Тебé зовý, Отцý и Бóгу моемý:// согреши́х, спаси́ мя.

Хор: Я́ко Бог рáзумов Госпóдь,/ и Бог, уготовля́яй начинáнiя Своя́.

Чтец: На земли́ согрешáя, небесé убоя́хся:/ си́це бо ми бýдет суд тогдà препирáяй,/ егдà вся́ческая предстáнут Слóве,// прáведным судóм Твои́м суди́мая.

На 8.Хор: Дая́й молúтву моля́щемуся,/ и благословù лéта прáведнаго.

Чтец: Мрáчная и сквéрная мя помышлéнiя питáху,/ егдà от Тебé Спáсе, далéче бых блýдный,/ ны́не же зовý Ти: согреши́х, согреши́х, спаси́// тéпле прибегáющаго милосéрдiю Твоемý.

Хор: Госпóдь нéмощна сотворù супостáта Егò,/ Госпóдь Свят.

Чтец: Обожи́ся Дéво Адáмово смешéнiе:/ из чрéва бо Твоегò Бог плотонóсец яви́ся,/ И́мже воззвáни бы́хом от дрéвняго осуждéнiя,// солгáни надéждею дрéвле обожéнiя.

Глас 4

На 6.Хор: Да не хвáлится премýдрый премýдростiю своéю,/ и да не хвáлится сúльный сúлою своéю,/ и да не хвáлится богáтый богáтством своúм.

Но о сем да хвáлится хваля́йся,/ éже разумéти и знáти Гóспода/ и творúти суд и прáвду посредè землù.

Чтец: Струи́ Божéственных учéнiй твои́х сохраня́ющiи,/ вся́кiя кóзни злослáвных избегáем,/ и вся избивáем твои́ми свящéнными списáньми// полки́ сих Григóрiе. (двáжды)

На 4: Госпóдь взы́де на Небесà и возгремè,/ Той сýдит концéм землù, прáведен Сый.

И даст крéпость царю́ нáшему,/ и вознесéт рог Хрiстà Своегò.

Чтец: Премýдрости бýiя злослáвных разруши́л еси́ блажéнне,/ премýдрость Бóжiю ипостáсную имéя в сéрдце твоéм,// éюже с шýмом порази́л еси́ гнилáя сих шатáнiя. (двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Умертви́в плóти тлéемыя вся́кое сладострáстiе премýдре,/ пóстнически оживи́л еси́ души́ твоея́ движéнiя,// и сiю́ Божéственный оргáн Богослóвiя показáл еси́.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: В рáзуме умà и произволéнiи,/ стýдное же и блýдное житié прилéжно возлюби́х,/ но любóвiю Божéственною мя свяжи́,// моли́твами Твои́ми, Дéво Богоневéстная.

Катавáсiя Трióди (глас 4): Твоя́ песнослóвцы, Богорóдице,/ живы́й и незавúстный Истóчниче,/ лик себè совокýпльшыя, духóвно утвердù,/ в Божéственней  Твоéй слáве// венцéв слáвы сподóби.

Гóсподи, поми́луй. (3 рáза)

Кондáк Трióди, глaс 4: Ны́не врéмя дéлательное яви́ся, при двéрех суд,/ востáнем ýбо постя́щеся,/ принесéм слéзы умилéнiя,/ ми́лостынями, зовýще:/ согреши́хом пáче пескà морскáго./ Но ослáби Содéтелю всех,// я́ко да прiи́мем нетлéнныя венцы́.

Седáлен Трióди, глaс 4: Прéлесть попали́л еси́ злослáвных премýдре,/ вéру изъясни́л еси́ правослáвных дóбре,/ и мiр просвети́л еси́./ Отонýдуже победонóсный победи́тель показáлся еси́,/ столп Цéркве, и́стинный iерáрх,/ моля́ся не престáй Хрїстý,// спасти́ся всем нам. (двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен Трióди, глас 4: Скóро прiими́ Влады́чице молéнiя нáша,/ и сiя́ принеси́ Сы́ну Твоемý и Бóгу,/ Госпожé Всенепорóчная:/ погаси́ обстоя́нiя злослáвных языковрéдных,/ укроти́ кóзни, и низложи́ дéрзость/ вооружáющихся безбóжных// Пречи́стая, на рабы́ Твоя́.

ПЕСНЬ 4

Iрмóс: Пришéл есù от Дéвы, не ходáтай, ни Áнгел,/ но Сам, Гóсподи, воплóщься,/ и спасл есù всегó мя человéка./ Тем зовý Ти:// слáва сúле Твоéй, Гóсподи.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Предстои́ши суди́щу я́ко суди́мь, Бóже мой,/ не вопiя́ Влады́ко, суд износя́ язы́ком:/ и́мже стрáстiю Твоéю, Хрїстè// вселéнней содéлал есѝ Спасéнiе.

На 12.Хор: Гóсподи, услы́шах слух Твой и убоя́хся;/ Гóсподи, разумéх делà Твоя́ и ужасóхся.

Чтец: Стрáстiю Твоéю, Хрїстè,/ врагý оскудéша орýжiя,/ проти́вным же éже во ад схождéнiем Твои́м, грáды разруши́шася,// и мучи́телева дéрзость низложéна бысть.

Хор: Внегдà смутúтися душù моéй во гнéве,/ мúлость Твою́ помянéши.

Богорóдичен: Тя пристáнище спасéнiя, и стéну недви́жиму,/ Богорóдице Влады́чице, вси вéрнiи свéмы:// Ты бо моли́твами Твои́ми избавля́еши от бед дýши нáша.

Глас 8

На 10: Бог от ю́га прiúдет,/ и Святы́й из горы̀ приосенéнныя чáщи.

Чтец: Отметáтельное отéческих ми повелéнiй богáтство,/ éже ми даровáл еси́, в сладострáстiи ижди́в,/ бых Божéственных даровáнiй нищ окая́нный./ Тéмже кáющася со исповéданiем// не омерзи́ менé Влады́ко Гóсподи.

Хор: Покры̀ Небесà добродéтель Егò,/ и хвалы̀ Егò испóлнь земля́.

Чтец: Боголéпно воспрiи́м нищетý менé,/ далéче Тебé дрéвле бы́вшаго,/ Собóю к Себé присвоя́еши,/ и освящáеши мя к весéлiю Человеколю́бче:/ тéло Твоé Божéственное Слóве,// воззвáнiе моé, весéлiя творя́.

На 8.Хор: Занè смоквь не плодопринесéт,/ и не бýдет рóда в лозáх.

Чтец: Да далéче слезáми непрестáнными,/ вéчныя мýки избáвимся,/ ю́же уготóва Бог лукáвым духовóм,/ я́ко блýдный, вопiéм: согреши́хом Ти Óтче,// но прiими́ вся прибегáющiя ны к Твоéй ми́лости.

Хор: Солжéт дéло мáслинное,/ и поля́ не сотворя́т я́ди.

Чтец: Собезначáльное Отцý Слóво сый и Дýху,/ от Неискусомýжныя Дéвы раждáется кромé закóна:/ пребы́в ýбо éже бе, пребы́в же пáки éже от нас прiя́т./ Во двою́ бо естествý еди́н Сын есть,// во обою́ храня́ естéственное.

Глас 4

На 6: Оскудéша óвцы от пúщи,/ и не бýдет волóв при я́слех.

Аз же о Гóсподе возрáдуюся,/ возвеселю́ся о Бóзе, Спáсе моéм.

Чтец: Отвéрз устà твоя́ óтче премýдре,/ Божéственную премýдрость проповéдал еси́,/ éйже поучáлся еси́ в сéрдце твоéм при́сно,// и Варлаáма сýетнаго несмы́сленна и безýмна показáл еси́. (двáжды)

На 4: Госпóдь Бог мой сúла моя́/ и учинúт нóзе моù на совершéнiе.

И на высóкая возвóдит мя,/ победúти ми в пéсни Егò.

Чтец: Зашéл еси́ сладчáйшiй в зéмлю, сóлнце закóном естествà,/ возсiя́еши же ýтро со Хрїстóм сóлнце невечéрнее,// вся назирáя моли́твами твои́ми. (двáжды)

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Яви́ благодáть тебé блажéнне Бóжiй,/ похвалý и утверждéнiе превéлiе правослáвных,/ и пáстыря благáго, и богослóва вторáго,// и стáда бóдраго храни́теля.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен: Ушесà мне отвéрзи душéвныя Мáти Бóжiя,/ роди́вшая прéжде ушесà Отвéрзшаго глухóму,// и Божéственным внимáти словесéм, и исполня́ти сподóби.

Катавáсiя Трióди (глас 4): Неизслéдный Бóжiй совéт,/ éже от Дéвы воплощéнiя/ Тебè, Вы́шняго,/ прорóк Аввакýм усмотря́я, зовя́ше:// слáва сúле Твоéй, Гóсподи.

ПЕСНЬ 5

Iрмóс: Ходáтай Бóгу и человéком был есù, Хрїстé Бóже;/ Тобóю, бо Влады́ко, к Светоначáльнику, Ѻтцý Твоемý,/ от нóщи невéденiя// приведéнiе úмамы.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Я́ко кéдры, Хрїстè, язы́ков шатáнiе сокруши́л есѝ вóлею, Влады́ко:/ я́ко извóлил есѝ на кипарíсе, и на пéвке, и кéдре,// плóтiю совозвышáемь.

На 12.Хор: От нóщи ýтренюет дух мой к Тебè, Бóже,/ занè свет повелéнiя Твоя́ на землù.

Чтец: В рóве, Хрїстè, преиспóднем положи́ша Тя бездыхáнна мéртва:/ но Твоéю я́звою забвéнныя мéртвыя, и́же во гробéх спя́щiя, уя́звен// с Собóю воскреси́л есѝ.

Хор: Прáвде научúтеся, живýщiи на землù.

Богорóдичен: Молѝ Сы́на Твоегò и Гóспода, Дéво Чи́стая,/ на Тя уповáющим мир даровáти, пленéнным избавлéнiе,// от сопроти́вных настоя́нiй.

Глас 8

На 10: Да вóзмется нечестúвый, да не вúдит слáвы Госпóдни./ Гóсподи, высокà Твоя́ мы́шца, и не вéдеша, разумéвше же постыдя́тся.

Чтец: Богáтства и даровáнiй Божéственных лиши́хся,/ и в странý прiидóх благи́х живóтных глáдом тáя,/ но Ты мя Óтче я́ко Благíй,/ дрéвнiя слáвы и слáдости,// благосéрдiя рáди Твоегò, испóлни.

Хор: Зáвисть прiúмет лю́ди ненакáзанныя,/ и ны́не огнь супостáты поя́ст.

Чтец: Пóмысл блýднаго, в блудè житiè ижди́вша прiи́мше,/ Отцý ми́лостивому притецéм,/ несумнéнною вéрою, и сокрушéнiем сéрдца,// я́ко да согрешéнiй оставлéнiе прiи́мем.

На 8.Хор: Приложù им зла, Гóсподи,/ приложù зла слáвным землù.

Чтец: Не косни́ душè моя́, в дáльней странè пребывáющи,/ но тецы́ вскóре, Бóгу и Отцý исповéдающися,/ да прiи́меши разрешéнiе,// и́хже зле содéлала есѝ житiè изнури́вши.

Хор: Гóсподи, в скóрби помянýхом Тя,/ в скóрби мáле наказáнiе Твоè нам.

Чтец: Свéтлый Тя óблак, нося́й Сóлнце прáвды,/ в Тебè носи́мое, Пречи́стая Дéво вéмы,/ неразýмiя тьму íдольскую отгоня́ющее,// и рáзумом и́стинным просвещáющее.

Глас 4

На 6.Хор: И я́ко боля́щая приближáется родúти, и в болéзни своéй вопiя́ше, тáко бы́хом Возлю́бленному Твоемý.

Не падéм, но падýт живýщiи на землù.

Чтец: Серпóм словéс твои́х, и свящéнными списáньми/ посéкл есѝ éреси тернови́дныя,/ и плéвел лóжная прозябéнiя,/ правослáвiя же благочести́вая положи́л есѝ сéмена,// священноначáльне Григóрiе. (двáжды)

На 4.Хор: Воскрéснут мéртвiи, и востáнут, úже во гробéх,/ и возвеселя́тся, úже на землù.

Росà бо, я́же от Тебè, исцелéнiе им есть,/ земля́ же нечестúвых падéт.

Чтец: Словесà твоя́ всемýдре, и честнáя списáнiя/ суть росà Небéсная,/ мед кáменный, хлеб áнгельскiй притекáющим,/ питié, брáшно, слáдость,// наслаждéнiе, Григóрiе, и истóчник живы́я воды́. (двáжды)

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Óбщаго тя учи́теля познавáет земля́ и мóре,/ столп свящéнный правослáвiя,/ и оружеполóжницу Божéственных догмáт честнýю,/ премýдраго богослóва свящéннаго,// сожи́теля, сопричáстника, апóстолом единонрáвнаго.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен: Струя́ми умилéнiя,/ сквéрны сéрдца моегò Непорóчная отмы́й Дéво,/ и покая́нiя óбразы мне дáруй,/ Твои́ми к щéдрому Бóгу свящéнными молéнiи,// Егóже неизречéнно родилà есѝ.

Катавáсiя Трióди (глас 4): Ужасóшася вся́ческая/ о Божéственней слáве Твоéй:/ Ты бо, Неискусобрáчная Дéво,/ имéла есù во утрóбе над всéми Бóга/ и родилà есù Безлéтнаго Сы́на,/ всем, воспевáющим Тя,// мир подавáющая.

ПЕСНЬ 6

Iрмóс: В бéздне грехóвней валя́яся,/ неизслéдную милосéрдiя Твоегó призывáю бéздну:// от тли Бóже, мя возведù.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Я́ко злодéй Прáведник осуди́ся/ и со беззакóнными на дрéве пригвозди́ся,// пови́нным оставлéнiе Своéю дáруя крóвiю.

На 12.Хор: Возопúх в скóрби моéй ко Гóсподу Бóгу моемý,/ и услы́ша мя.

Чтец: Еди́нем ýбо человéком,/ пéрвым Адáмом дрéвле в мiр вни́де смерть,// и Еди́нем Воскресéнiе Сы́ном Бóжiим яви́ся.

Хор: Отвéргл мя есù во глубины̀ сéрдца морскáго,/ и рéки обыдóша мя.

Богорóдичен: Неискусомýжно, Дéво, родилà есѝ,/ и вéчнуеши Дéва, явля́ющи И҆́стиннаго Божествà,// Сы́на и Бóга Твоегò óбразы.

Глас 8

На 10: Вся высоты̀ Твоя́ и вóлны Твоя́ на мне преидóша.

Чтец: Юнéйшiй бых сын Твой,/ и богáтство Твоè зле ижди́х,/ удалéнiем злáго житiя́,/ и благи́х Твои́х лишáяся Человеколю́бче,/ прихождý Тебè Отцý и Бóгу моемý,// и прошý прощéнiя.

Хор: Едà приложý призрéти ми ко хрáму святóму Твоемý?

Чтец: Стрáнничество безчеловéчное получи́х,/ и пастѝ свинiѝ осуждéн бых,/ я́ко моè расточи́х богáтство,/ éже ми́лостивно вскóре подáл есѝ,/ и бых от всех наг,// но Ты я́ко Бог мой ущéдри.

На 8.Хор: Возлiя́ся водà до душù моея́,/ бéздна обы́де мя послéдняя.

Чтец: Не и́мам дерзновéнiя Человеколю́бче, воззрéти и ви́дети,/ согреши́в на Нéбо, безмéрную высотý,/ ни нарещи́ся сын Твой, блýдный,// но ущéдри мя тýне, имéяй безмéрную ми́лость.

Хор: Хор: Понрè главà моя́ в разсéли гор,/ снидóх в зéмлю, ея́же вереù ея́ заклéпи вéчнiи.

Чтец: Несказáнное Твоè Рождествò,/ и неизречéнный рождествà Твоегò óбраз Деви́це,/ я́ко Бóга вы́ше умà раждáеши,/ дéвство несквéрное имýщи:// тем Тя вси и́стинную Богорóдицу достóйно слáвим.

Глас 4

На 6: И да взы́дет из истлéнiя живóт мой к Тебè, Гóсподи, Бóже мой.

И да прiúдет к Тебè молúтва моя́, ко хрáму святóму Твоемý.

Чтец: Растерзáся сýетное шатáнiе,/ и язы́к Варлаáма безýмнаго,/ словесы́ и велéнiи, и рáзума остротóю// премýдраго царя́, и твоéю, Григóрiе. (двáжды)

На 4: Храня́щiи сýетная и лóжная, мúлость свою́ остáвиша.

Елúка обещáх, воздáм Тебè во спасéнiе моè, Гóсподеви.

Чтец: Божéственную цевни́цу Дýха,/ трубý я́ве проповéдающую Божéственныя тáйны,// Фессалонíтскаго председáтеля, Богослóвскiй язы́к, пéсньми почти́м. (двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Лю́дем иногдà предводи́тель,/ я́ко столп óгненный, вéры врагѝ попали́л есѝ,/ вéрных же состоя́нiя просвети́л есѝ,// богомýдре óтче Григóрiе.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен: Бýди ми Всечи́стая Влады́чице,/ тишинà и пристáнище утешéнiя,/ преводя́щее к Божéственному пристáнищу невлáемому,// бýрю страстéй мои́х укроти́вши.

Катавáсiя Трióди (глас 4): Божéственное сiè и всечестнóе/ совершáюще прáзднество,/ Богомýдрiи, Богомáтере,/ прiидúте, рукáми восплéщим,// от Нея́ рóждшагося Бóга слáвим.

Гóсподи, поми́луй. (Трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Тропáрь Трióди (свт. Григóрiя), глас 8: Премýдрости свящéнный и Божéственный оргáн,/ богослóвiя свéтлую соглáсно трубý,/ воспевáем тя Григóрiе богоглагóльниче,/ но я́ко ум Умý пéрвому предстоя́й,/ к Немý ум наш óтче настáви, да зовéм:// рáдуйся проповéдниче благодáти.

Íкос: Áнгел яви́лся есѝ на землѝ, неизречéнная Бóжiя человéком возвещáя./ Безплóтных бо глáсы, от человéческих сый, и плóтiю употребля́яся, удиви́л есѝ нас,/ и вопи́ти тебè богоглагóливе увещáл есѝ сiя́:/ рáдуйся, и́мже тьма сокры́ся; рáдуйся, и́мже свет взы́де./ Рáдуйся, несоздáннаго Божествà áнгеле;/ рáдуйся, создáннаго и бýяго вои́стинну обличи́телю./ Рáдуйся, высотý невосходи́мую, Божéственное естествò рекíй;/ рáдуйся, глубинý неудóбь ви́димую, дéйство рекíй;/ рáдуйся, я́ко слáву Бóжiю дóбре рекл есѝ;/ рáдуйся, я́ко мнéнiя злодéев отрéкл есѝ./ Рáдуйся свети́льниче, показáвый Сóлнце;/ рáдуйся чáше, питiя́ Божéственнаго подáтельнице./ Рáдуйся, и́мже и́стина просiявáет;/ рáдуйся, и́мже помрачи́ся лжа.// Рáдуйся, проповéдниче благодáти.

ПЕСНЬ 7

Iрмóс: Богопротúвное велéнiе/ беззакóннующаго мучúтеля/ высóк плáмень вознеслó есть;/ Хрїстóс же прострè Богочестúвым отрокóм рóсу духóвную,// Сый благословéн и препрослáвлен.

Продолжéнiе здесь

Во глубине постла, канон триоди о блудном сыне глас 8, канон о блудном сыне, отверзу уста моя кат, Пс.7:2А, утреня.канон, неделя вторая Великаго Поста, отверзу уста моя к, во глубине постла иногда, Ин.зач.66, канон воскресный глас 2, свт. Григория Паламы, Пс.7:7Б-8А, ипакои 2, отверзу уста моя кат. Триоди, глас 2, 2 глас, канон триоди свт. Григория глас 4, неделя вторая великого поста, 31 марта, Ин.21:1–14, святителя Григория Паламы, Григория Паламы

Previous post Next post
Up