Dar viena diskusija dėl Libijos

Mar 24, 2011 15:48

Šįsyk - ELTA'oje. Vedė G. Jakavonis, dalyvavo R. Paulauskas, L. Zdanavičius iš LKA ir ašen. Kadangi diskusijos tikslas buvo aiškiai pasmerkti grobuonišką akciją prieš Libiją ir pasakyti, kad ir Lietuvoje gali būti taip pat jeigu tuoj pat jos nepasmerksim, tai diskusija taip ir vyko - smerkimo keliu, kurį L.Z. kartu su manim bandė šiek tiek amortizuoti. Nepasakyčiau, kad sėkmingai.

Didžiąją laiko kalbėjo R. Paulauskas, pasiskelbęs "Žalgirio pasipriešinimo judėjimo žvalgu", kuris buvo nusiųstas į informacinę erdvę surinkti informacijos dviems mėnesiams. Ką sužinojau:
1) Libijoje yra tikra demokratija - nuo gatvės tarybų iki visaliaudinio kongreso. Susidorojimai su taikiais protestuotojais - mitas, niekas to nematė.
2) Kadafį visi palaiko. Moterys ta proga gulasi ant oro uosto takų.
3) Sumbombarduoti tankai ir karinė technika neaišku kieno - kadafistų ar sukilėlių.
4) Libijoje tiek aukštas gyvenimo lygis, kad nėra kam dėl ko protestuoti.
5) Visa tai, žinoma, užvirė JAV "kontroliuojamo chaoso" ribose.
6) JT ST rezoliucija buvo priimta "labai greitai", net per dvi savaites!
7) JT ST turėjo suformuoti kažkokias ten bendras ginkluotąsias pajėgas, įsteigti karinį štabą ir t.t. (ir pan.)
8) Kodėl pasirinkta Libija, žvalgas taip ir nesuprato, bet jo versijos: a) vanduo; b) "auksinis dinaras"; c) kreditai Europai; d) Sarkozy rinkimai.

Na, ir dar daug visko. Su dideliu imamo aplombu. Pasijaučiau, tarsi per BBC klausyčiau Kadafio sūnų. Taip viskas sklandu, aišku ir paprasta. Nors galėtų imti ir emigruoti į Libiją. bei atsigulti and orouosto tako.

Tiesa, turėjau įžūlumo prelegentui priminti:

1) Lockerbio sprogdinimą ir kitus Kadafio pasižymėjimus (tuoj pat buvau nukirstas "neįrodyta", nors dėl to yra net JT ST pasisakius). Deja, neatėjo į galvą priminti, kad dėl Kadafio (ne)susidorojimo su taikiais demonstrantais JT ST kreipėsi į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą.
2) Vieni palaiko, kiti - dreba. (nepasakiau, nespėjau - kai Stalinas mirė, irgi daug kas verkė, ir apskritai - su ta diktatorių meile - sudėtinga).
3) Sukilėliai tankų neturėjo (bet šito nepasakiau). Apskritai, sukilėliai tai ten visiškas nesusipratimas, faktas. Jeigu tai - Al Qaeda, kaip aiškina Kadafis ir Paulauskas, užjaučiu Bin Ladeną.
4) SSRS Pribaltikoje taip pat buvo neblogas pragyvenimo lygis. Alia vat ėmė ir sukilo, idiotai.
5) Prieš porą metų R.Paulauskas pasakojo apie FEMA koncentracijos stovyklas JAV (nukirto - "yra", tada paklausiau - "ir jau užpildytos užpildytos" ir mane užtikrino, kad bus panaudotos), nespėjau priminti, kad jis taip pat pasakojo, kaip JAV stumia Indiją ir Pakistaną branduoliniam konfliktui (toji pati "kontroliuojamo chaoso" teoretikų prognozė), o tai, kad sukilimai neturi vadų - tai naujas reiškinys, open-source insurgency (arba "tinklinio sukilimo/terorizmo") fenomenas. Hierarchiją keičia tinklas. Na, ir JAV jau tiek trypčiojo dėl tos Libijos ir dabar taip nori atsikratyti vadovavimo, kad...
6) JT ST rezoliucija priiminėta ilgai ir nerangiai.
7) JT ST tokias pajėgas buvo suformavusi vienintelį kartą, per Korėjos karą (1956). Nuo to laiko situacija su pajėgomis visiškai pasikeitė ir čia nėra jokio prieštaravimo. Ir apskritai, leidau sau pastebėti, kad ne debilai tas rezoliucijas rašo, kad nežinotų, kas prieštarauja, o kas - neprieštarauja.
8) Niekas net nesiruošia neigti, kad Libijos pasirinkimas buvo nulemtas tam tikrų interesų: ekonominių, verslo ir t.t. Humanitarizmo ten tikrai nedaug. Bet, tiesą sakant, jeigu 1990 m. Lietuva būtų kariavusi su SSRS, man tiktų virš jos paskelbta neskraidymo zona, net jeigu jos tikslas būtų nuversti Gorbačiovą, o ne tik apsaugoti civilius.

Na, o pabaigė diskusiją prelegentas JAV juodųjų islamistų vado pasakytų klausimu: "Hū ze hel du jū tink jū A". Tikiuosi, kad tiksliai parašiau skambesį. Kažką dar sureagavom, bet jau nebepamenu. Bus vėliau atspausdinta "Respublikoje".

P.S. Beje, vos įėjęs į konferencijų salę pamačiau ten M. Murzą. Pagalvojau, kad reikėjo apsisukti ir išeiti jau tada (tiesa, ans išėjo neprasidėjus "diskusijai"). Deja, silpnas esu žmogus, pasilikau. Bet - faktas - daugiau į ELTA kojos nekelsiu.

P.P.S. Ach štai kas! "2011-03-24 12:29 M. Murza steigia naują politinę partiją"!. Alternatyva ir/arba partneris Kundrotui / Čekučiui?

ginkluotas konfliktas, libija, paulauskas, karas, nato, teisė, propaganda, jav, sąmokslo teorijos

Previous post Next post
Up