Спадщина. Віноградів. Замок Канків. Частина 2. Експедиція 2015 року.

Dec 27, 2015 15:20

продовжуємо наши мандри замком Канків...
початок тут ====>>>

XVI століття. У цей період в 40 метрах на південний схід від замку францисканці зводять масивний храм, поряд з яким знаходилися окремі житлові та господарські споруди. Храм являв собою однонавну довгасту в плані будову, витягнуту по осі схід-захід. Зі сходу до нефа примикала гранована апсида. Стіни нефа та апсиди були посилені контрфорсами. Храм був однією з найзначніших споруд Севлюша, а про його високий статус свідчить той факт, що в XVI столітті в храмі відбувся з'їзд всього духовенства францисканського ордену. Храм і прилегла до нього забудова доповнили монастирський комплекс.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1070_1082_b.jpg

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1083_1090_b.jpg

Перша половина XVI століття. У цей період комплекс укріпленого монастиря складався з 3-х основних частин - старого замку, каплиці та храму. Каплиця височіла в північній частині комплексу, його центральну частину займав замок, а на південний схід від нього був зведений храм.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1091_1100_b.jpg

Замок займав невеликий майданчик прямокутної форми. Розміри укріплення становили 44х48 метрів. Оборону замку забезпечували вежі та стіни що їх з'єднували. Можливо, фланкування стін замку на деяких ділянках оборонного периметра забезпечували не повноцінні вежі, а невеликі, прямокутні в плані, виступи стін. Усередині, уздовж стін, розташовувалися житлові та господарські будівлі, що оточували невеликий, квадратний у плані, внутрішній дворик. У зв'язку з незначною кількістю інформації про структуру старих замкових будівель і про споруди, зведені (або перебудовані) в період, коли форпост перетворили на монастир, в наші дні складно точно відновити зовнішній вигляд будов видозміненого ченцями замку.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1101_1108_b.jpg

Крім замку в загальний комплекс будівель були включені каплиця, зведена імовірно в XIV столітті, а також храм XVI століття.
Ймовірно, весь комплекс монастирських будівель був захищений ще однією загальною лінією укріплень. Ця допоміжна лінія побіжно згадується в окремих дослідників, однак, без будь-яких описів цього оборонного поясу.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1109_1131_b.jpg

1427 рік. Сигізмунд I дозволив проводити в Севлюші ярмарки, що сприятливо позначалося на добробуті городян.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1132_1135_b.jpg

1514 рік. У цей період в Угорщині спалахнула селянська війна під керівництвом Дьордя Дожі. Діяли повстанці й в районі Севлюша. Відомо, що володіння барона Перені в Севлюші повстанці розгромили та навіть спробували взяти штурмом замки Нялаб і Хуст, що свідчить про значні сили нападників. Повстанці контролювали Севлюш протягом усього літа 1514 року, але немає жодних відомостей про те, як їх дії відбилися на спорудах монастиря. Після поразки селянської армії під Темешваре (Угорщина) почалася «зачистка» дрібних вогнищ опору, і до осені 1514 року повстання на Закарпатті було придушено, а Севлюш повернувся під контроль Перені.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1136_1148_b.jpg

1544 рік (за іншими даними - 1556 рік). У період реформації Ференц Перені стає ревним протестантом і починає витісняти католиків зі своїх володінь. З озброєним загоном Перені нападає на замок-монастир і захоплює його. Ченці, що чинили опір, були вбиті. Їхні трупи разом з мощами Яноша Капістрана були кинуті в замковий колодязь. Укріплення займають люди Перені, комплекс знову переходить у статус замку.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1149_b.jpg

1556 рік. Ференц Перені змінив імператору Фердинанду I (1503 - 1564) і перейшов на бік його супротивника - трансільванського князя Яноша II Запольяі (1540 - 1571). У відповідь на це Фердинанд відправляє загін військ під керівництвом полководця І. Телекеші у володіння Перені. Імператорські війська штурмом захоплюють замок, ґрунтовно зруйнувавши його будови. За іншими даними замок був зруйнований вже після захоплення - в 1558 році.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1150_1164_b.jpg

1573 Рік. У письмовому джерелі вперше зустрічається назва замку «Канко». Є думка, що назву «Канко» (українською - "Канків") укріплення отримало завдяки ченцям («Канко» - назва чернечого капюшона / накидки).



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1165_1174_b.jpg

Кінець XVI - початок XVII століття. Представники роду Перені, все ще керуючі Севлюшем, остаточно перестають цікавитися замком. У 500 метрах на схід від старих укріплень для Перені зводиться невеликий палац, який в очах магнатів був куди більш пристойним місцем для проживання, ніж стара розвалена фортеця. Таким чином, замок, що втратив в колишні часи військове значення, тепер уже не розглядався і як зручний для проживання об'єкт, а новий палац став символом зміни пріоритетів і стилю життя магнатів. Точно невідомо, чи використовувався замок в цей період або ж знаходився в запустінні.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1175_1180_b.jpg

1611 Рік. У районі Севлюша діяли повстанці-гайдуки, нападники на маєтки дворян. Смуту аристократи воліли перечекати в замку Нялаб.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1181_1184_b.jpg

1698 рік. Зафіксовано особливо сильний сплеск повстанського руху. Севлюш був захоплений повсталими селянами, які розправилися з місцевими представниками знаті та, ймовірно, вчинили погроми магнатської власності.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1185_1191_b.jpg

XVIII - XIX століття. Ймовірно, в цей період замок був практично повністю розібраний на будівельний матеріал. В основному замкові камені використовувалися для будівництва терас на Чорній горі, які створювали для вирощування виноградників.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1192_1198_b.jpg

Кінець XIX - початок XX століття. Угорський військовий історик Шоуша Елемер (1844 - 1929), відомий дослідник фортифікаційних об'єктів, відвідав Севлюш і склав загальний план споруд замкового комплексу (замка, каплиці та храму).





Перша половина XX століття. У цей період каплицю ще завершувала покрівля, увінчана невеликим декоративним ліхтарем. Вся споруда каплиці (принаймні, зовні) знаходилася в досить непоганому стані.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1199_1204_b.jpg

1946 рік. За радянської влади Севлюш перейменували в Виноградов.









1976 рік. На території замку знімали один з епізодів фільм «Табір іде в небо» режисера Еміля Лотяна. Найцікавішою частиною цього епізоду були зйомки в каплиці. На момент зйомок каплиця була перекрита покрівлею (в наші дні споруда стоїть без неї), а всередині, на стінах, були видно значні фрагменти фрескового живопису, від яких в наші дні не залишилося і сліду.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1205_1220_b.jpg

1989 рік. Буферна зона навколо замку була роздана міською владою місцевим жителям, які почали активно забудовувати територію в безпосередній близькості від замкового комплексу.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1221_b.jpg



переросток -https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1222_1232_b.jpg

2007 рік. У рамках програми Інституту карпатознавства Ужгородського Національного Університету з вивчення замків Закарпаття була організована археологічна експедиція, що досліджувала залишки Виноградівського замку. Розкопки повинні були пролити світло на питання хронології замку, дати інформацію про період його зведення.



У загальному складі були закладені 5 шурфів (площею 2х3 метри) - 3 на території замку і по 1-му шурфу на території каплиці та храму.



Шурф 1 заклали в північній частині замкового двору. У ході розкопок тут був виявлений горизонт епохи пізньої бронзи (культура Станово XIV - XII століття до н.е.). На рівні цього горизонту було виявлено частково зруйноване вогнище і фрагменти ліпної кераміки. У цей древній шар середньовічні будівельники врізали стіну, яка згодом була зруйнована аж до фундаменту, що було визначено за виявленими завалами каменів. На підставі виявлених в шурфі знахідок руйнування стіни датували XVI століттям. Ймовірно, після руйнування / розбирання цих кам'яних будівель замковий майданчик в цьому місці було вирівняно шляхом підсипання шару щебінки. Про період, коли було виконано вирівнювання майданчика, судити складно, оскільки в культурному шарі цієї епохи не було виявлено знахідок, які могли б уточнити датування описаних подій. Після вирівнювання майданчика тут (орієнтовно у другій половині XVI - початку XVII століття) були закладені фундаменти кам'яних стін, які фрагментарно збереглися до наших днів. У ході цього будівництва культурний шар епохи бронзи був ще більше знищений і частково перемішаний з шарами епохи середньовіччя. У шурфі було виявлено мало знахідок епохи середньовіччя (підківка, цвях, пара фрагментів кераміки), що суперечить думці про активну життєдіяльність на замчище, а так само ставить під сумнів версію про припинення функціонування споруди після штурму 1556 року.



Шурф 2 був закладений в західному куті північної замкової вежі. Тут, як і в 1-му шурфі, були виявлені в значній кількості фрагменти ліпної кераміки епохи пізньої бронзи, а також древній кам'яний ідол. Середньовічні знахідки представлені невеликою кількістю уламків горщиків (датовані XV століттям), фрагментом обробленої кам'яної плитки, а також залізними цвяхами.



Шурф 3 заклали в південній частині замкового двору, навпроти 1-го шурфу. У загальних рисах структура культурного шару 2-го шурфу була ідентична структурі шару 1-го шурфу. Тут так само спостерігалася велика кількість фрагментів ліпної кераміки епохи пізньої бронзи та вкрай мізерні матеріали епохи середньовіччя - одиничний фрагмент горщика.



Шурф 4 заклали всередині каплиці. Тут, усередині фундаменту, на якому було зведено споруду, були виявлені завали великих каменів і тинькування, а так само фрагменти стін, зруйнованих і звалених в середину будівлі. На основі знахідок був зроблений висновок, що колись на місці каплиці існувала інша споруда, ймовірно, стара оборонна вежа, верхні яруси якої зруйнували, а отриманими уламками забутували внутрішню частину нижнього ярусу. На цьому фундаменті й звели каплицю. На підставі фрагментів виявленої в шурфі кераміки зведення вежі було віднесено до кінця XIII - початку XIV століття.



Шурф 5 був закладений в західній частині храму. Культурний шар на цій ділянці був представлений будівельним сміттям, в якому були виявлені фрагменти середньовічної кераміки та залишки зруйнованих людських кісток. Складний характер шару не дозволив уточнити дату зведення храму і пролити світло на формування культурного шару на цій ділянці.



Аналіз отриманих в ході розкопок матеріалів дозволяє зробити кілька висновків. Перше ґрунтовне заселення замкового пагорба віднесли до епохи пізньої бронзи (XIV - XII століття до н.е.). На основі матеріалів 4-го шурфу зведення першого кам'яного замку датували кінцем XIII - початком XIV століття. Була засвідчена слабка насиченість середньовічного культурного шару на замчище, що свідчить про малоактивну діяльність його жителів. Перебудова замку була датована кінцем XV - початком XVI століття. Знахідки рубежу XVI та XVII століття дозволили зробити висновок, що і після руйнування життя на замчище не завмерло.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1233_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1235_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1236_1246_b.jpg

Квітень 2009 року. Представники Агентства місцевого розвитку Виноградова повідомили, що під контролем агентства був розроблений проект з дослідження, використання та утримання замку. За замовленням агентства львівський інститут «Укрзахідпроектреставрація» почав розробку проектно-фінансової документації. З власниками земельних ділянок, що оточили замок, планували укладати спеціальні охоронні договори, проект яких так само був розроблений.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1247_1248_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1249_1252_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1253_1259_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1260_1262_b.jpg

Наші дні. Замок знаходиться в руїнах, більша частина його споруд ґрунтовно зруйнована, хоча загальний оборонний периметр і контури внутрішніх замкових будівель ще досить чітко простежуються за фрагментами збережених кам'яних стін. Замкові споруди місцями зруйновані та розібрані аж до рівня замкового двору, проте деякі частини комплексу все ще підіймаються на значну висоту. Найкраще збереглися значні фрагменти укріплень північно-східній замкової стіни - тут можна побачити руїни двох веж зі збереженими бійницями, частину яких в ході однієї з перебудов розтесали у вікна. Замкова каплиця, що височіє на південь від замку, дійшла до наших днів у перебудованому вигляді. Як і замок, вона знаходиться в руїнах, але її стіни збереглися на первинній висоті. Каплиця стоїть без покрівлі, внутрішній декор знищений. Замковий храм, колись зведений на південний схід від основних укріплень, нині зруйнований аж до фундаменту, хоча зустрічається згадка про збережені фрагменти цього храму - залишки стін і контрфорсів.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1263_1266_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_3524_3526_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_3529_3532_b.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_3533_3539_b.jpg

Джерело: http://zamki-kreposti.com.ua/zakarpatskaya-oblast/vinogradovskij-zamok

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Закарпаття, руїна, замок

Previous post Next post
Up