Спадщина. Виноградів. Замок Канків. Частина 1. Експедиція 2015.

Dec 27, 2015 15:17

Тип споруди: замок, укріплений монастир.Так само відомий як:

Севлюш (рос.) Назва міста до 1946 року, Севлюшский замок (рос.), Севлюшський замок (укр.), Угочанский замок (рос.), Замок Канко (рос.), Замок Канків (укр.), Виноградовский замок (рос.).

Перший етап будівництва: кінець XIII - початок XIV століття (перші кам'яні укріплення, можливо зведені на місці більш раннього дерев'яно-земляного форпосту).

Останній етап будівництва: друга половина XVI - початок XVII століття.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00809_b.jpg

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00796_b.jpg

Укріплення знаходиться в місті Виноградів, заснованому на правому березі річки Тиси (притока Дунаю). В якості місця для будівництва фортифікацій була обрана скеляста тераса Чорної гори («сплячий» вулкан, 656 метрів над рівнем моря), що здіймається на східній околиці міста. Східна сторона укріплень виходила на схил гори, а із західного боку біля підніжжя тераси формувалося місто, прекрасно проглядається з боку замкового пагорба. У наші дні річище Тиси знаходиться в 3-х кілометрах південніше замкових руїн, однак на основі вивчення ґрунту в районі Виноградова був зроблений висновок, що в середньовіччі річище річки було набагато ближче до замку - Тиса тоді протікала прямо під схилами гори. Близьке розташування до річки давало можливість контролювати сухопутні та річкові маршрути в цьому районі.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00797_b.jpg

XIV - XII століття до н.е. В епоху пізньої бронзи (близько 3400 - 3200 років тому) припадає перший етап заселення замкового пагорба. У цей період населяли пагорб представники культури Станово, що залишили після себе потужний культурний шар, виявлений в ході розкопок 2007 року. Цей етап заселення пагорба до 2007 року взагалі не був відзначений в науковій літературі. Місцеперебування поселення (височина з природними укріпленнями) натякає на те, що не останню роль у виборі місця грав фактор обороноздатності. Можна припустити, що крім природних укріплень поселення могли захищати й штучні укріплення, але підтвердити або спростувати цю теорію в наші дні складно, оскільки поселення епохи пізньої бронзи було сильно зруйновано в ході будівельних робіт епохи середньовіччя.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00798_ b.jpg

IX століття. На Закарпаття проникають угорські племена, які покинули свою прабатьківщину в пошуку нових земель для заселення. У літописі «GestaHungarum» угорського літописця Аноніма значиться, що угорський вождь Арпад (850/855 - 907) зі своїми військами захопив «землі між Тисою і Бодрогом, до самої Угочі». Довгий час окремі історики трактували згадку «Угочі» як першу згадку Виноградова, однак, імовірно, під «Угочем» малося на увазі не конкретне поселення, а район. Таким чином, цілком імовірно, що Анонім не згадав у своєму літописі ні про які міста чи укріплення в районі Угочі, оскільки ні того, ні іншого в описуваний період ще не існувало. До того ж в наші дні розкопками поки не виявлено жодних доказів на користь того, що в період IX - XI століть на замковій горі знаходилося якесь поселення. Існування давньоруського городища або поселення, віднесеного до зазначеного періоду, на цей момент вважається нереальним. До того ж ряд істориків в наші дні з недовірою ставляться до повідомлень Аноніма, вважаючи їх або фантазією автора, або навмисною фальсифікацією історії.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00799_b.jpg

XI століття. З укріпленням королівства угорців починається освоєння закарпатських земель. Для захисту кордонів королівства від набігів кочівників в ключових точках будуються укріплені пункти - засіки та форпости. Одним з таких опорних пунктів, можливо, було Угочанське прикордонне укріплення, поряд з яким почало формуватися майбутнє місто.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00800_b.jpg

XII - XIII століття. Поселення Угоча разом з навколишніми землями перебувало у власності угорських королів і входило до складу королівської домінії, центром якої був замок Нялаб, розташований в Кіральхазе (нині - Королево). Можливо, в цей період на замковій горі формуються перші ґрунтовні укріплення, які були представлені, ймовірно, дерев'яно-земляними фортифікаційними спорудами. Втім, про структуру і зовнішній вигляд укріплень цього періоду практично нічого не відомо.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00801_b.jpg

Середина XII століття. У ході активної колонізації порожніх та малозаселених земель угорський король Геза II (1130 - 1162) поселив у районі Угочі фламандських і саксонських ремісників і селян-колоністів. Південніше Виноградова нині знаходиться село Сасово, що несе у своїй назві відлуння тієї колонізації (Сасово - «Саси» - сакси - саксонці). Поселенців наділили земельними наділами та рядом привілеїв, що сприяло зростанню економіки регіону.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00802_b.jpg

Друга половина XII століття. У цей період за розпорядженням Гези II був створений новий комітат (жупа), центром якого стала Угоча, що свідчить про досить непоганий рівень розвитку поселення в XII столітті. Угочанська жупа була самою невеликою по території в Угорському королівстві.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00803_b.jpg

1241 - 1242 роки. У ході навали орд хана Батия Угоча, ймовірно, була зруйнована.

Друга половина XIII століття. Поселення відродилося.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00804_b.jpg

1262 рік. Відповідно до грамоти угорського короля Іштвана V (1239 - 1272) Угоча отримала статус королівського міста, який перейменовують в Севлюш (назва зберігалася до 1946 року). Дані про податкові надходження цього періоду дають підставу припустити, що в Севлюші на той момент проживало близько 2000 осіб. Місцеві колоністи отримали ряд вагомих привілеїв, відомих як «Севлюшське право». Ці привілеї сприяли економічному розвитку міста.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00805_b.jpg

Кінець XIII - початок XIV століття. Севлюшський замок стає важливим форпостом на «соляному шляху», що простягнувся уздовж долини Тиси. Сіль, яку добували в Солотвино і переправляли по Тисі в Центральну Угорщину, приносила королівству величезний дохід, тому контроль «соляного шляху» мав першорядне значення. Уздовж Тиси, крім Севлюшської твердині, захист «соляної дороги» забезпечували ще кілька замків - замок Нялаб, Хустський замок і Вишківський форпост. Севлюш поступово стає важливим торговим центром на «соляному шляху».



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00806_b.jpg

У цей період на замковій горі з'являються перші кам'яні укріплення. У ході розкопок 2007 року в фундаменті каплиці, що знаходилася в 30 метрах на північ від замку, були виявлені залишки стародавньої квадратної в плані будови, імовірно оборонної вежі (товщина стін - 3,5 метра), зведення якої віднесли до кінця XIII - початку XIV століття.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00807_b.jpg

1280 рік. Угорський король Ласло IV Кун (1262 - близько 1290) дарує Севлюш ішпану Міклошу. Ішпаном в угорському королівстві називали магнатів, поставлених королем на чолі фортець і навколишніх територій.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00808_b.jpg

1294 рік. Король Угорщини Андраш III (? - +1301), останній правитель з династії Арпадів, підтвердив Севлюшське право міста.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00810_b.jpg

1307 рік. Угорський король Карл Роберт (1288 - 1342) дарує Севлюш разом із замком біхарському жупану Беке Боршо. Новий власник форпосту з 1308 року (перша письмова згадка замку?) постійно тримає тут гарнізон і в період 1307 - 1308 років займається ґрунтовним укріпленням та перебудовою замку. Можливо, перші ґрунтовні кам'яні укріплення замку були зведені саме в цей період. «Севлюшський замок» - під такою назвою форпост неодноразово фігурує в документах того часу.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00811_00818_b.jpg

?. Беке Боршо приєднався до сильної коаліції феодалів, яка вела запеклу боротьбу проти короля. За іншими даними проти короля виступив не Беке Боршо, а його брат Копас, який займав високу посаду палатина (прем'єр-міністр і верховний суддя королівства). Так чи інакше Севлюш перетворюється в один з центрів фронди.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/DJI00819_00820_b.jpg

1312 рік. Феодали, що виступали проти короля були розгромлені, коаліція була знищена. За наказом короля його війська займають Севлюш і штурмом захоплюють замок, який, ймовірно, був зруйнований. Сам Беке Боршо сховався в сусідньому замку Нялаб, який незабаром також був обложений. Доля Боршо невідома.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1037_b.jpg

?. Місто разом із замком, знову опинився в королівській власності, Карл Роберт подарував його своїй дружині - королеві Марії Битомскій (близько 1295 - 1317). Замкові укріплення, що зазнали пошкодження в ході військових дій, були відремонтовані.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1039_b.jpg

XIV століття. Найчастіше дослідники цим періодом датують зведення замкової каплиці, побудованої в 30 метрах північніше основних укріплень. Невелика каплиця являла собою прямокутну в плані будівлю, до якої зі сходу примикала напівкругла в плані апсида. Вважається, що фундаментом для неї послужив нижній ярус старої оборонної вежі першого кам'яного замку.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1040_b.jpg

1319 год. Король Карл Роберт подтвердил Севлюшское право города.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1042_1048_b.jpg

1329 рік. Повторне підтвердження Севлюшського права міста королем Карлом Робертом. До цього періоду Севлюшське право було бажаним для багатьох поселень, що розвивалися, зокрема, його в якості нагороди надали п'яти мармароським містам.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1042_b.jpg

29 серпня 1399 року. Угорський король Сигізмунд I Люксембург (1368 - 1437) дарує Севлюш разом із замком магнату Петеру Перені, який у 1396 році відзначився у битві з турками при Нікополі (Болгарія). У 1390-х роках король був змушений віддати Хуст і частину Угочанської і Мармароської жупи за борги волоським воєводам Драге і Балці. Зростання впливу воєвод в цьому регіоні Угорщини турбувало короля, тому йому було вигідно протиставити воєводам не менше могутнього магната - Перені, свого довіреного ставленика. Король призначив Петера Перені управителем мармароських соляних копалень, забезпечивши тим самим свій контроль над «соляним шляхом».



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1050_1059_b.jpg

5 листопада 1399 року. У збереженій грамоті того часу засвідчено факт зведення (чи перебудови) замку, спорудженого «для укріплення могутності держави, збереження миру і спокою для дворян і їх підданих, щоб вони могли жити без страху».



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1060_1063_b.jpg

1405 рік. За участь у придушенні заколоту феодалів Перені отримує у своє володіння королівський замок Нялаб з усіма прилеглими до нього селами. Саме в Нялабі знаходилася головна резиденція роду Перені, тоді як значення замку в Севлюші поступово знижувалося.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/VINOGRADOV/ZAMOK/IMG_1064_1069_b.jpg

Початок XV століття. Замок в Севлюші більш не грав значної стратегічної ролі й тому Петер Перені передає укріплення монахам-францисканцям, які перетворили форпост в укріплений монастир. Монастир був досить впливовим, зокрема сюди були перенесені мощі Яноша Капістрана, що прославився в битві з турками під Белградом (21 липня 1456). Церква канонізувала Яноша (за одними даними в 1690-му, за іншими - в 1724-му), і він в період війни з турками швидко став одним з найбільш шанованих католицьких святих. Замок в статусі монастиря пробув орієнтовно півтора століття. За цей час, безсумнівно, перебудовувалися старі споруди комплексу і будувалися нові.

продовження тут ====>>>

джерело - http://zamki-kreposti.com.ua/zakarpatskaya-oblast/vinogradovskij-zamok

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Закарпаття, руїна, замок

Previous post Next post
Up