Dziękuję bardzo :) Tarta jest bardzo smaczna i co najważniejsze robi się ją bardzo szybko. Tylko to czekanie aż się schłodzi w lodówce :( Na drugim zdjęciu jest kawałek który ukroiłam przed wstawieniem do lodówki
Dawno mnie nie było w LJ i mam zaegłości :) Czytam po kolei twoje przepisy, jak zawsze niesamowite. Często trafiam na ciastka digestive w opisach. Proszę wytłumacz jakie to są. Albo gdzie je kupujesz, może w jakiejś sieci, to i u nas będą. Zachwycona też jestem makowcem (tym z wiśniami), czy znajdę gdzieś przepis na ciasto? Najczęsciej robie drożdżowe i mi pęka w trakcie pieczenia, mak wypływa. Nadal jest smaczne, ale wygląd na tym traci. Dodam, że wypieki drożdżowe nie są mi obce, ale to pękanie notorycznie jest tylko z makowcem. Zawijać staram się nie mocno.
Teraz już wiem o jakie ciasteczka chodzi, dziękuję :)
Co do makowca - chyba juz rozumiem, na czym polegał mój błąd, robiłam ciasto jak na drożdżówkę, mięciutkie i puszyste. A musi być wlasnie kruche. Dzięki za podpowiedź!
w tym makowcu jest to ciasto krucho-drożdżowe. Jakoś makowce w samym kruchym cieście nie bardzo mi smakują. Już zdecydowanie wolę te makowce, otulone leciutki i pulchniutkim ciastem drożdżowym. Smak takiej strucli jest najlepszy, tylko ten feler wizualny, gdy odłazi ciasto od maku ........... :)
Comments 11
Reply
Tarta jest bardzo smaczna i co najważniejsze robi się ją bardzo szybko. Tylko to czekanie aż się schłodzi w lodówce :( Na drugim zdjęciu jest kawałek który ukroiłam przed wstawieniem do lodówki
Reply
Reply
Oj Sergej, Sergej . Uśmiałam się teraz z tego co napisałeś :)
Dziękuję bardzo
Reply
Reply
Reply
Zachwycona też jestem makowcem (tym z wiśniami), czy znajdę gdzieś przepis na ciasto? Najczęsciej robie drożdżowe i mi pęka w trakcie pieczenia, mak wypływa. Nadal jest smaczne, ale wygląd na tym traci. Dodam, że wypieki drożdżowe nie są mi obce, ale to pękanie notorycznie jest tylko z makowcem. Zawijać staram się nie mocno.
Reply
Reply
Co do makowca - chyba juz rozumiem, na czym polegał mój błąd, robiłam ciasto jak na drożdżówkę, mięciutkie i puszyste. A musi być wlasnie kruche. Dzięki za podpowiedź!
Reply
Reply
Leave a comment