Leave a comment

krystyna9 December 4 2011, 20:37:39 UTC
Faktycznie często używam tych ciastek. Są to ciastka pełnoziarniste, leciuteńko słone i mało słodkie). Tu masz trochę zdjęć : http://www.google.pl/search?q=digestive&oe=utf-8&client=firefox-a&rlz=1R1GGGL_pl___PL363&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=l9jbTriOCaj04QTTprA5&biw=1262&bih=570&sei=m9jbTsGmHsrc4QS0jvHRDQ#um=1&hl=pl&client=firefox-a&rlz=1R1GGGL_pl___PL363&tbm=isch&sa=1&q=digestive+ciastka&pbx=1&oq=digestive+ciast&aq=0&aqi=g2g-S2&aql=&gs_sm=c&gs_upl=3396l4264l0l7755l6l6l0l3l3l1l227l650l2-3l3l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=6b57908a6e6d3182&biw=1262&bih=535.
Makowiec jest tutaj: http://krystyna9.livejournal.com/9245.html. Zrobiony z ciasta krucho-drożdżowego. W tym przepisie dawałam wiśnie na spód, pod masę makową. W tym drugim jest to samo, tylko użyłam frużeliny wiśniowej którą wymieszałam z masą makową. Sama jestem zachwycona tym smakiem
Pozdrawiam bardzo serdecznie - Krystyna

Reply

madasja December 5 2011, 11:00:19 UTC
Teraz już wiem o jakie ciasteczka chodzi, dziękuję :)

Co do makowca - chyba juz rozumiem, na czym polegał mój błąd, robiłam ciasto jak na drożdżówkę, mięciutkie i puszyste. A musi być wlasnie kruche. Dzięki za podpowiedź!

Reply

krystyna9 December 5 2011, 13:41:06 UTC
w tym makowcu jest to ciasto krucho-drożdżowe. Jakoś makowce w samym kruchym cieście nie bardzo mi smakują. Już zdecydowanie wolę te makowce, otulone leciutki i pulchniutkim ciastem drożdżowym. Smak takiej strucli jest najlepszy, tylko ten feler wizualny, gdy odłazi ciasto od maku ........... :)

Reply

madasja December 5 2011, 19:10:22 UTC
nie nie, miałam na myśli, że ma być drożdżowe, ale kruche. Inaczej mówiąc krucho-drożdżowe. Źle sie wyraziłam. Na pewno spróbuję, ale bliżej świąt :)
Ja, jak babcia, robiłam z drożdzowego, zawsze to później traci kształt. Ale u babci nie pękał tak jak u mnie.
W każdym razie na te święta będę próbować z kruchym-drożdżowym. Robię z takiego ciasta rogaliki i nie wiem czemy nie wpadłam na pomysł z makowcem :)
Dziękuję za rady!

Reply


Leave a comment

Up