Паста

Jul 13, 2011 08:30

 Італьянская паста абавязана сваёй славай асаблівай муке. Яе робяць толькі з цвёрдых гатункаў пшаніцы (дурум), і пры памоле збожжа ператвараюць не ў звычайную «пыл», а ў дробныя крупінкі. У Расіі такую муку называюць крупчаткой, а ў Італіі - «semolina» і «semolato». У 1967 г. там нават быў прыняты спецыяльны закон, які дазваляў рабіць пасту толькі з яе. Савецкія макароны былі мяккімі - з звычайнай пшаніцы. Тлумачылі гэта кліматам: нібыта ў нас дрэнна расце пшаніца цвёрдых гатункаў. Хоць на мяжы XIX-XX ст. самая лепшая пшаніца для пасты паступала ў Італію менавіта з Расіі! Паколькі яе вывозілі праз Таганрогскі порт, прадукт з яе так і называлі «паста Таганрог». Пастаўкі спыніліся ў 1917 г. Якасць пасты на яе радзіме надоўга пагоршылася, італьянцам гэта не спадабалася, і ў атаку на яе нават рынуўся найвядомы пісьменнік-футурыст Піліпа Таммазо Марынэці. У 1930 г. ён выпусціў «Маніфест футурыстычнай кухні", у якім абазваў макароны «абсурднай італьянскай гастранамічнай рэлігіяй» і заклікаў італьянцаў ад іх адмовіцца. На поўначы Італіі вырошчвалі рыс, і прапанова не была такая ужо безгрунтоўная. І хоць Мусаліні прыслухоўваўся да Марынэці, на гэты раз дыктатар, наадварот, пачаў вырошчваць пшаніцу цвёрдых гатункаў ў цэнтральнай і паўночнай Італіі - да гэтага яна культывавалася на поўдні. Краіна стала цалкам забяспечваць сябе спецыяльнай мукой, а паста стала сусветным брэндам.

Марынэці памыліўся не толькі ў гэтым. Макароны з цвёрдай пшаніцы апынуліся карысней рысу, вугляводы з іх засвойваюцца цяжэй і таму менш спрыяюць атлусценню. Вядома, гэта не прадукт для зніжэння вагі, але пры правільным спажыванні ён не толькі не спрыяе назапашванню кілаграмаў, але яшчэ і карысны.

Ёсць два тыпу ўжывання пасты - міжземнаморскі і заходні. Нам бліжэй апошні, калі макароны накладваюць на талерку вялікай купкай і яшчэ «запраўляюць» іх мясам або катлетамі з тлустай падлівай. У такім выглядзе яны карыснымі не будуць. А вось калі іх паліць аліўкавым алеем (ці хаця б сланечнікавым) і ёсць з зелянінай і гароднінай (асабліва добрыя памідоры і соусы на іх падставе), то гэта будзе вельмі карысная страва. І яна застанецца карыснай, калі да яе дадаць, напрыклад, сыр, посную курыцу, рыбу або морапрадукты. Нават нятлустае мяса пасту не сапсуе. Важна, каб страва была з гароднінай і для адной порцыі бралі не больш 80-100 грам сухіх макаронных вырабаў. Зразумела, што гаворка ідзе пра прадукт з цвёрдай пшаніцы, і яшчэ лепш, калі ён будзе зроблены па-італьянску - «аль дэнтэ» («на зубок»): такія макароны ледзь шчыльныя, як бы недавараныя. Гэта робіць засваенне вугляводаў яшчэ больш цяжкім, а пасту - карысней.



артыкул

Previous post Next post
Up