Курыны суп: смачная і карысная страва

Jan 11, 2012 20:44


Курыны суп - адно з найпростых і найболей папулярных страў ва ўсім свеце. Зразумела, у залежнасці ад краіны, яе культурных, гістарычных традыцый вар'іруецца і традыцыйны рэцэпт курынага супу, аднак усе яго разнавіднасці аб'ядноўвае адно: добры густ, пажыўнасць і немалая карысць для здароўя - стагоддзямі курыны булён вядомы як выдатны сродак пры лячэнні прастудных захворванняў.
Курыны суп: кулінарныя традыцыі
Рэцэптаў курынага супу - дзясяткі, калі не сотні. Фактычна, аснова любога курынага супу - гэта курыны булён, аднак на гэтым, часцяком, агульныя рысы страў, якія ў розных краінах носяць адну і тую ж назву курынага супу, і сканчаюцца. Так, напрыклад, у Румыніі рэцэпт курынага супу вельмі падобны на рэцэпт супу ў Расіі: у празрысты, працэджаны курыны булён дадаюць вермішэль і гародніну. А вось у Францыі з курынага булёна гатуюць кансаме - моцны асветлены суп з курыцы, запраўляючы яго свежым кменам, белым сухім віном, часнаком, лаўровым лістом.
У Нямеччыне ў курыны суп замест традыцыйнай вермішэлі дадаюць клёцкі ці адмысловую локшыну пад назвай Spatzle - разнавіднасць хатняй мяккай локшыны, якую пасля прыгатавання не сушаць, а адразу адварваюць. Акрамя таго, у традыцыйнай нямецкай кухні ёсць і адмысловая страва - Huhnereintopf, свайго роду курыная поліўка: кавалачкі разробленай курыцы і разнастайнай гародніны адварваюцца ў курыным булёне, дадаючы разнастайныя заправы, ад солі і перцу да пікуляў. А ў Італіі курыны суп часта падаюць разам з пастай - ён, практычна, уваходзіць у склад некаторых традыцыйных італьянскіх страў, напрыклад, пасатэлі у булёне, капелеці у булёне, тортэліні у булёне.
Вельмі своеасаблівы курыны суп гатуюць у Грэцыі: у курыны булён павольна дадаюць сумесь яйкаў з цытрынавым сокам, дзякуючы якой булён пры падаграванні не гусцее. Акрамя таго, у курыны булён дадаюць рыс ці kritharaki - макароны ў форме буйнага рысу, каб зрабіць суп гусцейшым. У Грэцыі такі суп лічыцца хатнім сродкам ад прастудных захворванняў, болей у жываце і нават пахмелля.
У Японіі курыны суп адмысловай папулярнасцю не карыстаецца, у адрозненне ад, да прыкладу, супаў на аснове булёна ялавічнага - ды і гатуецца зусім не так, як, да прыкладу, у краінах Еўропы. Гатаваць курыны суп, які носіць назву torijiru, пачынаюць зусім не з прыгатавання булёна - а з прыгатавання dashi, булёна, які ў Японіі лічыцца асновай вельмі шматлікіх традыцыйных страў. Dashi - гэта адвараныя ў вадзе водарасці і katsuobushi, сушоная рыбіна габлюшка. А ўжо пасля прыгатавання булёна ў яго дадаюць кавалачкі курыцы і гародніны: моркву, цыбулю, грыбы, бульбу, рэдзьку дайкон.
© Святлана Калтовіч, 2012 г.



кухні, стравы, артыкул

Previous post Next post
Up