Chateau Mouton-Rothschild: гісторыя віна і сем'і

Jan 11, 2012 19:38


Так ужо склалася гісторыя клана Ротшыльд, што іх прозвішча ў большасці людзей звычайна выклікае асацыяцыі з велізарнымі грашыма, з мудрагелістымі і не заўсёды ў поўнай меры  адказваючымі маральным прынцыпам фінансавымі аперацыямі, з сусветнай эканамічнай і палітычнай элітай і гэтак далей. Аднак знаўцы вінаў выдатна дасведчаныя пра тое, што прозвішча «Ротшыльд» з'яўляецца яшчэ і брэндам для адной з найболей якасных вінных марак.
Нішто чалавечае Ротшыльдам не чужа
Калі ў чалавека з'яўляюцца істотныя фінансавыя магчымасці, рана ці позна ён пачынае шанаваць тое, што робіць яго жыццё раскошным і вытанчаным. Натаніэль Ротшыльд, прадстаўнік французскай галіны сямейства Ротшыльдаў, у сярэдзіне XIX стагоддзя актыўна займаўся фамільнай справай, гэта значыць банкаўскімі аперацыямі. Атрымаўшы поспех у гэтай справе, ён у вызначаны момант жыцця падумаў, што пара б пажыць і ва ўласнае задавальненне і рэалізаваў гэту думку, набыўшы ў 1853 годзе ў Бардо замак Шато-Мутон, адзін з галоўных замкаў знакамітага рэгіёна. 
Да назвы замка з тых часоў дадалі прозвішча «Ротшыльд», што і паўплывала на ўтварэнне аднайменнага віннага брэнда. Як і ва ўсіх старадаўніх шато Бардо, у Шато-Мутон спрадвеку выраблялі ўласнае віно. Да ліку элітных яно не ставілася, проста таму, што ніхто сур'ёзна не займаўся гэтай часткай жыцця замка, аднак па сваім патэнцыяле гэта віно было вельмі перспектыўным і часта выкарыстоўвалася Ротшыльдам для пачастунка сваіх госцяў як у замку, так і ў парыжскіх апартаментах. Але гэта ўсё толькі пачатак гісторыі, а асноўная заслуга ў з'яўленні знакамітага віна Rothschild прыналежыць унуку Натаніэля, барону Піліпу Ротшыльду, які ў дваццатыя гады мінулага стагоддзя вырашыў засяродзіць свае высілкі на развіцці сямейнага віна, так яму ўпадабанага.
Менавіта Піліп Ротшыльд стаў укараняць у вытворчасць віна новыя прынцыпы, пры якіх уладальнікі вінаграднікаў не аддавалі разліў віна на водкуп негацыянтам, а вялі ўвесь тэхналагічны ланцужок (вытворчасць - разліў па бутэльках - продаж) самастойна. Пасля гэта стала асноўным прынцыпам для ўсіх сучасных французскіх вінаробаў. Апроч гэтага, Ротшыльд актыўна ўжываў новыя тэхналогіі - з іх дапамогай ён узвёў вінныя скляпы, якія знаходзіліся не пад зямлёй, як традыцыйныя, а не яе паверхні. Другая Сусветная вайна вырабіла істотны ўдар па вытворчасці віна маркі Rothschild, аднак пасля вяртання ў раней акупаваныя немцамі свае валадарствы Піліп Ротшыльд здолеў не толькі аднавіць ранейшыя пазіцыі, але і дамагчыся ў сямідзесятыя гады свайму віну вышэйшай катэгорыі якасці для французскіх вінаў. Так што ў 1988 годзе, калі Піліп Ротшыльд сканаў, ён пакінуў сваёй дачцэ Філіпіне зайздросную спадчыну.
50 мільёнаў бутэлек у год
Баранэса Філіпіна Ротшыльд стала годнай спадчынніцай бацькі на пасту часткі сямейнай вінаробнай вытворчасці. Яна не толькі здолела захаваць традыцыі, але і актыўна стала прасоўваць вінны брэнд Rothschild на міжнародным рынку, працягваючы ўзятую на ўзбраенне яшчэ яе бацькам у канцы сямідзесятых гадоў стратэгію. Ужо тады Ротшыльды добра разумелі, што французскі і еўрапейскі вінны рынак насычаны і трэба шукаць новых спажыўцоў. Так, у 2002 годзе Філіпіна Ротшыльд заснавала ў Чылі новую кампанію Philippe De Rothschild Maipo Chile, якая пачала вытворчасць двух марачных вінаў з чылійскага вінаграда, арыентаваных на амерыканскі рынак. Аднак і без заакіянскіх вытворчасцяў маштабы вінаробнай гаспадаркі Ротшыльдаў уражваюць, бо яно дазваляе выпускаць 50 мільёнаў бутэлек віна штогод.
Асноўная ўвага, вядома, да самага вядомага віна, «Шато-Мутон Ротшыльд», асновай якога з'яўляецца вінаград гатунку Кабернэ-Савіньён. За захаваннем найболей карысных і важных уласцівасцяў вінаграда і правільным іх ужываннем пільна сочаць лепшыя адмыслоўцы, якія да таго ж клапоцяцца пра сумяшчэнне старадаўніх вінаробных традыцый з выкарыстаннем найновых тэхналогій і самага сучаснага абсталявання. Увесь вінаград збіраецца вылучна ручным спосабам і адразу змяшчаецца ў драўлянае пакаванне. На перыяд закісання ён трапляе ў адмысловы чан, зроблены з дуба, прычым выкарыстоўваецца асоба каштоўная драўніна, атрыманая з найболей старых дрэў рэгіёна. Вытрымліваецца віно «Шато-Мутон Ротшыльд» у свежавырабленых дубовых бочках.
© Святлана Калтовіч, 2012 г.



віно, артыкул

Previous post Next post
Up