10 рэцэптаў салата аліўе

Dec 30, 2011 17:25


Адным з атрыбутаў навагодняга стала расейцаў вось ужо шмат гадоў з'яўляецца салат аліўе. Ён жа - "Зімовы", "Сталічны", "Рускі" (за мяжой) і проста салат, які па традыцыі вымяраецца "тазікамі". Як яго гатаваць, ведаюць у нашай краіне ўсё. Тым часам, сучасны аліўе моцна адрозніваецца ад той стравы, якую ў XIX стагоддзі вынайшаў для маскоўскага рэстарана французскі кухар, які даў імя папулярнаму навагодняму пачастунку.
Па-"буржуйску"
Тыя, хто ў надыходзячую навагоднюю ноч жадае адчуць сябе арыстакратам, могуць скарыстацца арыгінальным рэцэптам, які ў 1860-я гады стварыў Люсьен Аліўе.
Інгрэдыенты: 2 адварных рабца, 1 адварны цялячы язык, 100 г паюснай ікры, 25 адварных ракаў, 200 г свежага салата, 10-15 дробных марынаваных агурочкаў, 2 свежых агурка, палова слоіка соі кабуль (адмысловая соевая паста), 100 грам каперсаў, 5 звараных укрутую яйкаў.
Усе інгрэдыенты дробна наразаліся кубікамі і змешваліся. Салат запраўляўся адмысловым соусам, рэцэпт якога ведаў толькі сам Люсьен Аліўе. Сваю кулінарную хітрасць ён панёс у магілу. У гэтым салаце няма бульбы, якая ў Францыі лічылася ежай для бедных.
Па-савецку
Пасля рэвалюцыі 1917 года "буржуйскіх" рабцоў, ракаў і каперсаў змянілі інгрэдыенты прасцей - бульба, доктарская каўбаса і зялёны гарошак.
Інгрэдыенты: адварная бульба - 4-5 шт., вараная каўбаса - 300 г, салёныя агуркі - 3-4 шт., вараная морква - 1 шт., кансерваваны зялёны гарошак - 1 слоік, звараныя ўкрутую яйкі - 4 шт., цыбуля рэпчатая - 1 шт., маянэз, зеляніна па жаданні.
Бульбу, каўбасу, агуркі, моркву, цыбулю і яйкі нарэзаць кубікамі, дадаць гарошак, заправіць салат маянэзам (у яго можна дадаць трохі воцату і цукру). У кожнай гаспадыні ёсць свае фірмовыя варыянты аліўе - адны дадаюць у яго свежую капусту, іншыя - яблыкі, трэція запраўляюць часночным соусам ці гарчыцай.
"Новы рускі" аліўе
Рэцэпт для тых, хто паважае навагоднія традыцыі, але любіць вынаходства.
Інгрэдыенты: адварная бульба - 4-5 шт., 1 невялікі свіны язык, курынае філе - 150 г, звараныя ўкрутую перапёлчыны яйкі - 20 шт., кансервы "Крабавае мяса" - 1 слоік, свежы агурок - 1 шт., марынаваныя агуркі - 3 шт., вараная морква - 1 шт., кансерваваны зялёны гарошак - 1 слоік, маянэз, зеляніна па жаданні.
Мяса, яйкі і гародніну дробна нарэзаць, злучыць з гарошкам, перамяшаць, пасаліць і заправіць маянэзам.
Вегетарыянскі
Ў сучасным свеце налічваецца сотні мільёнаў вегетарыянцаў, яны складаюць каля 5% насельніцтвы Землі, і з кожным годам іх лік няўхільна расце. У рускіх вегетарыянцаў ёсць свой рэцэпт аліўе.
Інгрэдыенты: адварная бульба - 4-5 шт., вараная морква - 3-4 шт., кансерваваны зялёны гарошак - 1 ст., кансерваваная салодкая кукуруза - 1 слоік, марынаваныя агуркі - 2-3 шт., тафу (соевы сыр) - 50-100 г, чорны перац, соль, маянэз (смятана) - 1 ст., зеляніна па жаданні.
Бульбу, моркву, агуркі і сыр нарэзаць кубікамі, заправіць адной шклянкай смятаны ці маянэза (можна соевага). Можна заправіць сумессю смятаны з маянэзам.
Сытны аліўе
Ў прынцыпе салат аліўе каларыйны практычна ў любой яго варыяцыі, але ў навагоднюю ноч яго сытнасць важная як ніколі - бо гэта галоўная закуска на святочным стале.
Інгрэдыенты: спагецці -150 г, адварное курынае філе ці адварная ялавічына - 100 г, сыр - 100 г, салёны агурок (ці кіслы яблык) - 1 шт., зялёны кансерваваны гарошак - 1 ст., памідор - 2 шт. (ці 1 ст. лыжка таматавага пюрэ), звараныя ўкрутую яйкі - 2 шт., маянэз (смятана) - 1 ст., зеляніна кропу ці пятрушкі.
Спагецці адварыць у падсоленай вадзе, адкінуць на друшляк і астудзіць, нарэзаць кавалачкамі даўжынёй у 1-1,5 см. Мяса, агурок, сыр, памідоры і яйкі нарэзаць кубікамі, сыр нацерці. Усе прадукты змяшаць са шклянкай маянэза ці смятаны.
Рыбны аліўе
Інгрэдыенты: адварная бульба - 4 шт., звараныя ўкрутую яйкі - 5 шт., салёная чырвоная рыба - 200-300 г, замарожаны зялёны гарошак - 200 г, салёныя агуркі - 3-4 шт., маянэз, зеляніна па жаданні.
Гарошак адварыць і астудзіць. Бульбу, агуркі, яйкі і рыбу нарэзаць дробным кубікам, выкласці ў міску, дадаць гарошак, заправіць маянэзам. Упрыгожыць можна чырвонай ікрой.
Грыбны аліўе
Інгрэдыенты: адварная бульба - 3-4 шт., кансерваваныя шампіньёны - 200 г, звараныя ўкрутую яйкі - 3 шт., цыбуля рэпчатая - 1 шт., кансерваваны зялёны гарошак - 1 слоік, маянэз, зеляніна па жаданні.
Бульбу і яйкі нарэзаць кубікамі, цыбулю дробна здрабніць. Шампіньёны адкінуць на друшляк, нарэзаць (калі яны яшчэ не нарэзаныя). Усе інгрэдыенты змяшаць і заправіць маянэзам.
Хрумсткі аліўе
Інгрэдыенты: адварная бульба - 3-4 шт., вараная морква - 2 шт., звараныя ўкрутую яйкі - 3 шт., цыбуля рэпчатая - 1 шт., кансерваваны зялёны гарошак - 1 слоік, свежы агурок - 1 шт., пакуначак жытніх сухарыкаў з беконам, смятана, зеляніна.
Бульбу, моркву, яйкі, цыбулю і агурок здрабніць, змяшаць з гарошкам, заправіць шклянкай нетлустай смятаны. Незадоўга да падачы на стол дадаць трохі зеляні і сухарыкі.
Востры аліўе
Інгрэдыенты: адварная бульба - 3-4 шт., вараная каўбаса - 150 г, салёныя агуркі - 2 шт., вараная морква - 1 шт., звараныя ўкрутую яйкі - 4 шт., кансерваваны зялёны гарошак - 1 ст., часнок - 6 зубчыкаў, маянэз, зеляніна па жаданні.
Каўбасу і гародніну нарэзаць кубікамі, змяшаць з гарошкам. Часнок прапусціць праз часнокавыціскалку, змяшаць з маянэзам у асобнай ёмістасці, заправіць салат, пакінуць на гадзіну ў халадзільніку.
Антыкрызісны аліўе
Аліўе, несумнеўна, - самы "пралетарскі" салат. Больш эканомным можа быць толькі вінегрэт.
Інгрэдыенты: адварная бульба - 2 шт., сардэлькі (ці сасіскі) - 2-3 шт., кансерваваная белая фасоль - 0,5 ст., вараная морква - 1 шт., салёны агурок - 1 шт., звараныя ўкрутую яйкі - 2 шт., маянэз, зеляніна пятрушкі па жаданні.
Выкласці слаямі нарэзаную кубікамі бульбу, моркву, затым сардэлькі. Зверху выкласці фасоль, потым агуркі і яйкі. Кожны слой змазваць маянэзам.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



салат, стравы, артыкул

Previous post Next post
Up