Чаму так важны памол кавы: лікбез для каваманаў

Dec 03, 2011 22:27



Ключавы момант падрыхтоўкі кавы - гэта стадыя памолу кававых зерняў. Трэба абавязкова ўлічваць то, як змолатая кава будзе далей гатавацца.
Ключавым момантам ператварэння магічнага прадукта пад назвай кавы з расліны ў напой з'яўляецца момант перамолвання зерняў (памолу). У выніку кава становіцца парашком, гатовым да таго, каб з дапамогай гарачай вады з яго пачалі здабываць (экстрагаваць) змяшчаючыяся ў ім карысныя рэчывы.
Момант памолу - свайго роду мяжа паміж дзвюма выявамі кавы, і ад таго, як гэты памол будзе выкананы, залежыць якасць атрыманага напоя.
Памол павінен абавязкова ўлічваць то, як змолатая кава будзе далей гатавацца. У залежнасці ад спосабу падрыхтоўкі памол павінен быць буйней ці драбней.
Агульнавядома, што самым дробным з усіх існых спосабаў падрыхтоўкі з'яўляецца памол для кавы па-турэцку, умоўна званы вельмі дробны (ці нават пыл).
Наступным па памеры часціц ідзе памол для эспрэса (яго завуць дробны). Мінанню гарачай вады праз яго спрыяе высокі ціск - 9 бар (атмасфер), стваранае кававаркай эспрэса (у той час як амаль усе астатнія спосабы падрыхтоўкі ствараюць 1 бар - такі ціск вырабляе закіпаючая вада).
Каб раўнамерна прапусціць гарачую ваду пад моцным ціскам - памол павінен быць досыць дробным, інакш вада пройдзе праз каву занадта хутка.
Далей ідзе памол для італьянскай кававаркі мока - яго можна назваць сярэдне-дробным.
Для падрыхтоўкі фільтр-кавы патрабуецца сярэдне-буйны памол - у дадзеным выпадку вада пад уласнай вагай без адмысловых высілкаў працякае праз каву ў фільтры, і ўзбуйнены памол спрыяе гэтаму працэсу.
І самы буйны памол (названы буйны ці вельмі буйны) выкарыстоўваецца для варэння кавы ў кавачніку, а таксама для заварвання яго прама ў кубку. Працэдура падрыхтоўкі тут спрошчана да мяжы, а, значыць, памол павінен максімальна палегчыць дарогу гарачай вадзе.
Справядлівасці дзеля трэба сказаць, што ніякай цвёрдай класіфікацыі памолаў у свеце не існуе. І ў большасці выпадкаў пры памылцы з памолам нічога смяротнага не адбудзецца - практычна любы з памолаў можа быць прыгатаваны іншым спосабам (экстракцыя не будзе паўнавартаснай, але кававы напой вы атрымаеце ў любым выпадку).
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



кава, артыкул, кулінарыя

Previous post Next post
Up