Віны Францыі. Бардо

Oct 02, 2011 21:42




Бардо з'яўляецца цэнтрам вінаробнага свету, адным з найвядомых і найболей буйных рэгіёнаў, якія вырабляюць шырокі спектр вінаў, чаму спрыяе марскі клімат, што забяспечвае ўмераную зіму і доўгае цёплае лета. Першым чынам гэты рэгіён вядомы сваімі чырвонымі вінамі, доля выраба якіх даходзіць да 88%, аднак тутака ж вырабляюць выдатныя белыя сухія і дэсертныя віны.

У рэгіёне вылучаюць вобласці левага і правага берага ракі Жыронда. Левы бераг складаецца з раёнаў Мядок, Пессак-Леоньян і Граў. З чырвоных гатункаў тут выгадоўваюць пераважна Кабернэ Савіньён, на аснове якога вырабляюцца багатыя танінамі віна, схільныя да вылучна працяглай вытрымкі. Традыцыйна Кабернэ Савіньён выкарыстоўваецца ў спалучэнні з Мерло, Кабернэ Фран і часам Пці-Вэрдо. Найболей вядомымі вінаробнымі абласцямі Медока з'яўляюцца Сэнт-Эстэф, Пойяк, Сэн-Жульен і Марго. Сярод вытворцаў вылучаюць замкі Кос д’Эстурнэль, Пішон Камтэсс дэ Лаланд, Леовіль Лас Каз, а таксама Пап Клеман, О Брыён, Сміт О Лафіт.

На больш шырокім правым беразе, апроч іншых, вылучаюцца вобласці Сэнт-Эмільён і Памроль. У большай частцы тут выкарыстоўваецца Мерло, часам у спалучэнні з Кабернэ Фран. Віны гэтага рэгіёна дзівяць сваёй разнастайнасцю, абумоўленай шматстатнасцю глеб. Тут можна адзначыць віны Шато Анжэлюс, Шато Канон ля Гаффельер, Шато Ля Консейянт, Шато Газэн.

З белых гатункаў у Бардо пераважаюць Савіньён і Семійён, якія паказваюць цудоўныя вынікі пры вытворчасці сухіх вінаў у Пессак-Леоньяне. Таннейшыя сухія белыя віны (пераважна на аснове Савіньён Блана) можна знайсці ў абласцях Антр-дэ-Мёр і Граў. Нельга не сказаць пра такога вытворцу, як Андрэ Люртон, пачаўшы сваю легендарную дзейнасць у радавым замку ў Антр-дэ-Меры, а затым набыў яшчэ некалькі шато ў розных камунах Бардо. Імя Андрэ Люртона стала сінонімам бардосскіх вінаў, а яго прадукцыя высока шануецца адмыслоўцамі і аматарамі.

Апроч белых сухіх, Бардо вырабляе выдатныя ўзоры салодкіх белых вінаў, асабліва ў вобласці Сатэрн і суседнім Барсаке. Там найболей распаўсюджаны Семійён, які выкарыстоўваецца ў спалучэнні з Савіньён Бланам і збольшага Мюскадэлем. Клімат гэтай зоны таксама спрыяе распаўсюду «высакароднай цвілі» botrytis cinerea, якая надае вінам дадатковую вытанчанасць.

У Бардо кожны год вырабляецца велізарная колькасць віна, якое распаўсюджваецца па ўсім свеце, і яго аб'ёмы не маюць тэндэнцыю памяншацца, асабліва ва ўдалыя гады.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



віно, артыкул

Previous post Next post
Up