Всеукраїнська школа молодіжного лідерства

Dec 12, 2007 12:10


Позавчора я повернувся зі Всеукраїнської школи молодіжних лідерів, яку організовує і проводить вже 6 років „Нова генерація” Ю.Мірошниченка.

З початку був відбір учасників. Я думав, що мене вже не візьмуть, бо підходив час до офіційного запрошення. Але за тиждень до другого заїзду мене повідомили що я пройшов це етап і отримав офіційне запрошення.

Скажу чесно, щастю не було меж.

Другий заїзд на який я потрапив проходив з 6 по 10 грудня. Напередодні занять я думав, що це такий звичайний тренінг, де викладатимуть тренери, де гарно можна відпочити, поспілкуватися з лідерами НКО і отримати непоганий сертифікат.

Але насправді було зовсім по іншому.

Коли всі учасники зібралися в конференц-залі все почалось з того, що нас попросили всіх встати і тим самим привітати керівництво школи. Було трохи дико. Під час знайомства нам пояснили що це буде рольова гра - імітація реальних життєвих ситуації. Я подумав: „Нічого, пограємо”. Але не передбачав що з цього вийде.

Це був реал-, брутал-, тренінг..... полягав у тому, щоб створити громадську організацію, написати проект, пролобіювати його і отримати гроші від держави ,фону та бізнесу. Все як у справжньому житті, для реєстрації організації треба зібрати низку документів,  для проекту так само.

„Держава” веде себе також прискіпливо та нахабно, посилає куди подалі. Таким чином ми починали свій робочій день з 8 ранку (сніданок) і закінчували 4 або 5 годиною наступного ранку.

Я відповідав за громадські зв’язки (комунікатор). На жаль мене всунули в Херсонську команду (за територіальним розподілом). Вона не витримала й доби....3 людини з команди написали заяви і поїхали додому. Мене перевели в іншу команду звідки теж поїхала людина, на ту саму посаду.

Для себе я поставив дві головні мети: витримати до кінця (бо було декілька сот думок про залишення школи), не піддатися умовам перебування в школі, тобто всі механізми були діяльності школи сприяли жорстокої конкуренції та запровадженню у життя двох принципів - чоловік чоловіку вовк, мета виправдовує засоби.  Я намагався зберегти людське обличчя, тому поставив принципи понад результату. І дуже радий що мені це вдалось. Бо коли „у гостях” був Ю.Мірошниченко, то він наполягав саме на вище згаданих принципах і майже всі з цим погодились і прийняли як аксіому.

На жаль, наша команда програла, бо головна умова перемоги - це не шедеврість проекту, а вчасне подання документів. Ми цього не зробили, хоча проект шикарний та ексклюзивний. Але я особисто переміг, бо не відмовився від тих принципів керівництва та лідерства, які закладені у Святому Письмі.

+ школи: 1. Випробування себе, гартування характеру лідера, що готовий долати перешкоди та труднощі; 2. пошук та знайомство однодумців, з якими у майбутньому можна реалізувати цікаві проекти; 3. досвід та знання з приводу реєстрації організації і отримання грантів.

- школи: 1. скотське ставлення деяких лідерів, що ще більше напружує моральну обстановку; 2. запровадження у життя принципів - чоловік чоловіку вовк, мета виправдовує засоби; 3. недоліки у понятійному апараті, тобто лідер - це не керівник НКО або будь якої іншої структури(„кожен лідер може бути керівником, але не кожен керівник може бути лідером”), в Школі саме керівника організації називали лідером. Друге, „тренери”, ті працівники які нами займалися не були тренерами, бо а) методика роботи не тренерська, б) відсутність спеціальної освіти.....їх можна назвати фахівцями, експертами.

Previous post Next post
Up