Хохол. Етимолоґія

Jun 12, 2012 15:11

ориґінал взято звідси: http://www.ukrhistory.narod.ru/texts/floria-4.htm , дякуючи шановному chestnut_ah

Борис Флоря

Кто такой «хохол»?Термин этот, получивший широкое распространение в русском языке XVIII-XIX века и обозначавший «украинца» в своем первоначальном значении был ( Read more... )

історія, документ, мова, цікавинки

Leave a comment

Comments 10

lvivil June 12 2012, 12:42:50 UTC
<Хохол - это клок волос, оставлявшийся на бритой голове.> - в тому означенні увагу всіх привертає перш за все поняття "брита голова", з акцентом на понятті "брита". Але ключ до розгадки тут може бути не в "бритості", а в тім, що "ГОлова" - верхня частина тіла людини. Дуже багато понять, що позначають "ГОру, верх, висоту" і т.п. в індо-європейських мовах відображено словами, що включають склад "го-". Якщо то зауважити, тоді повторення "го" - го+го - означає верх вершини, в даному випадку "чуб на верхів'ї голови". "Гоголь = Гогол" - початково могло означати "великий вершник", потім "показний чоловік", далі воно нівелювалося вже до значення "той, що привертає увагу, вискочка", а нині вже взагалі ніхто не розуміє значення тих слів... Заміна "х" на "х" в де-яких мовах привела до утворення слова "хохол"... детальніше про це -
http://lvivil.livejournal.com/14186.html
... така от версія... :)

Reply

iskra75 June 12 2012, 13:19:11 UTC
здається сильно притягнутим за вуха в стилі ранніх дев'яностих, типу "Сватья Деві=Свята Діва, тризуб=трійця, а хохол=хох+ул (жовто-блакитний)".

куди вірогідніша спорідненість з "кошлатий, кукла":

... )

Reply


larry_bc June 12 2012, 14:31:56 UTC
Дякую.
Згодом все прочитаю, бо зараз нема коли.

Reply


"А иных, де, они имали русских людей и хохлы им делали" livejournal June 12 2012, 18:05:28 UTC
Користувач yatswish посилається на ваш запис з "А иных, де, они имали русских людей и хохлы им делали" пишучи: [...] ив у тут [...]

Reply


nikolamsu June 26 2012, 14:17:13 UTC
О, спасибо за ссылку!
Очень интересный текст, который я в свое время пропустил... и который так хорошо ложиться на некоторые мои домыслы :-)

Reply

iskra75 June 26 2012, 16:37:32 UTC
перепрошую: спочатку відповід з акаунту дружини

радий прислужитися )))
цікавий уривок також знайшов у Грушевського. коли Олекій Михайлович починав війну у 1654р, до "обивателів" Білорусі було видано універсал, за яким лояльним цареві людям пропонувалося обрити "хохли на головах" - і таких московські вояки не чіпатимуть, яко "своїх", іншим же грозилося смертю.
таким чином, можна стверджувати, що ношення "хохлів" на той час у РП було надзвичайно популярне, причому не лише військовими. чомусь на 18 ст. це залишилося основною ознакою лише в запорожців - дивно...

Reply

Век учись -- дураком помрешь. nikolamsu June 27 2012, 08:44:16 UTC
И про это обращение не знал.
Буду искать, спасибо.

Reply

Re: Век учись -- дураком помрешь. iskra75 June 27 2012, 08:59:45 UTC
нажаль, грушевський московські тексти здебільшого подавав у перекладі, що, як на мене, неправильно. тож ориґінал слід шукати по архівах. а ось його переклад:

В Польське королівство і Литовське князівство, синам матери нашої-Грецької церкви: православним грецького закону архієреям, єреям, всьому священству й чернечому чинові і всім православним християнам всякого чину, літ і стану, в містах, місточках і селах! Здавна благано нас від св. Східньої Церкви і всих православних християн Малої Росії, аби ми помогли їм, як годиться щоб вірні вірним помагали. І ми змилувалися: Малу Росію- православних християн постановили прийняти, під державу єдиного пастиря словесних овець-Христа бога нашого. А тепер оповіщаємо, що наше величество, зібравшися з множеством війська, зброїмося на кривдників і нищителів Східньої Церкви-Поляків. Аби господь змилосердився над всіми нами, православними християнами і через нас-св. Церква від гоненія визволилася і грецькими старими законами красувалася... Отже скільки вас, православних християн, Господь на те добре ... )

Reply


Leave a comment

Up