Хохол. Етимолоґія

Jun 12, 2012 15:11

ориґінал взято звідси: http://www.ukrhistory.narod.ru/texts/floria-4.htm , дякуючи шановному chestnut_ah

Борис Флоря

Кто такой «хохол»?Термин этот, получивший широкое распространение в русском языке XVIII-XIX века и обозначавший «украинца» в своем первоначальном значении был ( Read more... )

історія, документ, мова, цікавинки

Leave a comment

Re: Век учись -- дураком помрешь. iskra75 June 27 2012, 08:59:45 UTC
нажаль, грушевський московські тексти здебільшого подавав у перекладі, що, як на мене, неправильно. тож ориґінал слід шукати по архівах. а ось його переклад:

В Польське королівство і Литовське князівство, синам матери нашої-Грецької церкви: православним грецького закону архієреям, єреям, всьому священству й чернечому чинові і всім православним християнам всякого чину, літ і стану, в містах, місточках і селах! Здавна благано нас від св. Східньої Церкви і всих православних християн Малої Росії, аби ми помогли їм, як годиться щоб вірні вірним помагали. І ми змилувалися: Малу Росію- православних християн постановили прийняти, під державу єдиного пастиря словесних овець-Христа бога нашого. А тепер оповіщаємо, що наше величество, зібравшися з множеством війська, зброїмося на кривдників і нищителів Східньої Церкви-Поляків. Аби господь змилосердився над всіми нами, православними християнами і через нас-св. Церква від гоненія визволилася і грецькими старими законами красувалася... Отже скільки вас, православних християн, Господь на те добре діло напутить, ви ще перед приходом нашим царським відділіться від Поляків як у вірі так і в вигляді: хохли, що маєте на головах - пострижіть, і кождий нехай озброїться против неприятелів божих. Ми ж про всіх котрі добровільно перед приходом нашим до нас відозвуться і вірні нам будуть, дамо війську твердий наказ, щоб їх доми і достатки були охоронені від військового нищення.

Reply

Re: Век учись -- дураком помрешь. nikolamsu June 27 2012, 12:43:48 UTC
Если найду оригинал или хотя бы его следы -- отпишусь :-)

Reply

Re: Век учись -- дураком помрешь. iskra75 June 27 2012, 13:28:23 UTC
буду вдячний

Reply


Leave a comment

Up