Марафон заяв: тиждень перший

Nov 12, 2014 09:03

Це допис-звіт про перебіг експерименту “Марафон заяв”. Його мета - перевірити, що може зробити для покращення благоустрою Києва звичайна людина, не наділена привілеями чи будь-якими повноваженнями, лише за допомогою свого права на подання заяв та інформаційних запитів до органів влади. Щотижня я писатиму цікаві звіти про перебіг експерименту.

Станом на 11 листопада у щоденник, який доступний кожному, додано 40 проблем з фотографіями, описами та посиланнями. Поки усі проблеми відправляються у службу 1551, але скоро будуть використані й інші методи тиску на міські служби шляхом написання інформаційних запитів.

Поки, авжеж, зарано говорити про якусь статистику виконання владою заяв, оскльки пройшов лише тиждень з моменту відправлення першої, але вже зараз є перші результати.

Перші результати

Демонтували застарілу рекламну конструкцію на Русанівській набережній, яка своїм неймовірно жахливим виглядом нагадувала Чорнобиль, лякала городян та вганяла їх у депресію.

Було...


Стало.


Демонтували тюрму для кавунів, або, як її політкоректно називають бюрократи, “металеву конструкцію для реалізації баштанних культур” на Русанівській набережній.

Було...


Стало


Незаконна торгівля майже завжди призводить до розведення срачу навколо. Конструкцію прибрали, а сміття довкола - ні! Ну нічого, напишу ще одну заяву, це нескладно.

Демонтували незаконний МАФ, встановлений прямо навпроти церкви на вул. Флоренції. Тут варто зазначити, що це не лише заслуга цього експерименту, а й результат активної позиції місцевої громади та міського депутата від цього мікрорайону. З ним пов’язана історія, як при першій спробі  демонтажу, кіоск з усіх сторін обставили машинами, аби завадити його ліквідації. Також приїхало близько 20-ти тітушок-азіатів, які агресивно захищали цей МАФ та завадили його демонтажу. Біля кіоску на газоні залишили великий кебабний фургон, який мав захищати кіоск. Врешті-решт, законність та порядок перемогли, й евакуатор управління благоустрою благополучно забрав МАФ. Оскільки кіоску більше не стало, то й захищати його кебабним фургоном більше не було жодного сенсу, і він на наступний день поїхав.

Було...


Стало


Також отримав відповідь стосовно того, хто відповідає за демонтаж незаконних рекламних табличок на деревах. Так от, відповідає управління зелених насаджень. Тепер ми знаємо хто винний у загадженні дерев і кому надсилати свої прокльони.


Час

Найцікавіше питання, яке мабуть цікавить усіх: скільки ж часу було витрачено на написання такої кількості заяв?



Насправді дуже мало, я очікував що буде більше. Написання звернень по 40-ка проблемам у мене зайняло рівно 3,5 годин, або 210 хвилин, або 5 хвилин на кожну заяву. Тобто в середньому поки я витрачаю на цей експеримент 20 хвилин на день.

Тепер трохи про проблеми з яким я стикнувся.

Виконавці заяв 1551 ще ті брехуни!

Написав я таку заяву “Навпроти будинку на Плеханова 6, біля паркану школи валяються зламані гілки дерев у великій кількості. Прошу вивезти це неподобство.”


Отримав відповідь: “06.11.21014 року територія, зазначена у Вашому зверненні, була прибрана від зламаних гілок.”

Сповнений щастя й радості, я прибіг до місця де були розкидані гілки. Підійшов із заплющеними очима... затамував подих… повільно розплющив очі в очікуванні дива… і що я побачив?


Брехуни! Ви розбили моє серце!

А якщо без жартів, то це не перша брехня від 1551, тому треба бути дуже уважним і усе перевіряти.

На майже усі звернення щодо МАФів я отримував таке:

УВАГА!!! ЗАНУДНИЙ БЮРОКРАТИЧНИЙ ТЕКСТ. ЧИТАТИ ЛИШЕ НАЙДОПИТЛИВІШИМ!

“За наслідками розгляду повідомляємо наступне, що на даний час на території м.Києва на підставі рішення Київської міської ради 62/62 від 04.09.2014 «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 24.02. 2011 № 56/5443 «Про затвердження порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників ТС торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібно роздрібної торговельної мережі в утриманні об’єктів благоустрою міста Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради» та деяких рішень Київської міської ради» власниками тимчасових споруд проводиться оформлення дозвільної документації на право встановлення ТС, в тому числі і за згаданими адресами.

У разі відсутності дозвільної документації на право розміщення ТС Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища і районі в місті Києві державні адміністрації за кошти міського бюджету проводять демонтаж тимчасових споруд відповідно до етапів проведення демонтажу не раніше, ніж через два місяці після набуття чинності цього рішення.

Перший заступник голови І.Щербак

Вахнюк І.М.

573-21-07”

Що це означає? Фактично це відписка. Аби уникнути простої відповіді, мені надсилають купу зайвого забюрократизованого тексту. Скоро подзвоню Вахнюку і спитаю що це за фігня! Нагадало один анекдот, про ухилення непорядних людей від простих відповідей:


Буду добиватися демонтажу також іншими способами. Наприклад, часто кіоски ставлять дуже близько до дороги, а за законом це має узгоджуватися із ДАІ, тобто треба писати ще й туди. Ще МАФи незаконно підключають до електромережі (вони крадуть електроенергію), тому спробую ще писати в Київенерго. Подивимося що дасть найращий результат.

Ще величезна проблема - це незаконна реклама. Оскільки у блозі я не дозволяю собі сильно матюкатися, то скажу дуже м’яко, що це, шановні, просто грьобаний капець!!! Маленькі картонні та пластикові рекламні таблички висять ледь не на кожному ліхтарному стовпі прив’язавшись павутинням з металевого дроту.

Рахуємо і жахаємося!


Козли не обмежуються стовпами та часто вішають свої таблички й на дерева. Собі на шию вішайте, уроди!!!


Насправді мозок вже підсвідомо абстрагується від усієї цієї незаконної реклами і намагається її просто не помічати. Але якщо зупинитися й подивитися навкруги - ця реклама просто з усіх сторін. Хочеться сісти й заплакати. Але натомість я сідаю й пишу заяви!

Та що саме мені писати? “Шановні відповідальні за прибирання незаконної реклами, приберіть її усюди”? Фотографувати усі стовпи та усі дерева і писати окрему заяву для кожного з позначкою на карті де саме знаходиться конкретна табличка? Це тупо і на це не вистачить усього життя. За демонтаж реклами на стовпах відповідає КиївМіськСвітло, а на деревах - Управління зелених насаджень. На днях подзвоню їм і спитаю, може вони дадуть якусь пораду, як змусити їх працювати…

Перший тиждень експерименту показав, що влада реагує на звернення громадян, і інколи доволі оперативно вирішує проблеми. Авжеж, підсумки ще підводити зарано .

Ну що, господа присяжные заседатели, марафон продовжується! Це лише початок. Найцікавіше попереду.

Попередні дописи про “Марафон заяв”:

Марафон заяв: експеримент, що зробить місто кращим



Остаточні результати Марафону заяв:
Марафон заяв завершено: результати


благоустрій, марафон заяв, експеримент

Previous post Next post
Up