Стеля

Dec 17, 2012 09:24

Ще до теми українсько-єврейських і взагалі міжетнічних стосунків на території України. Лист українського священика о. Омеляна Ковча, ув'язненого в Майданеку за захист євреїв, до його родини:

"Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти ( Read more... )

релігії, шляхетне

Leave a comment

Comments 18

oles_maasliouk December 17 2012, 09:26:56 UTC
Щодо «стелі» - так. Ближче до нас такою неможливою людиною, наскільки можна зрозуміти, був В. Стус. Так само ставив собі нелюдську планку моральної поведінки (святість).

Маю великі сумніви, що галичанин Ковч використовував слово «єврей». Ну а виправляти праведника Омеляна Ковча, нмсд, якось не пасує.

Повний офф-топ : зробіть мені ласку, шановна, гляньте, прошу, сюди. Якби була така можливість, був би дуже радий Вас бачити 20го.

Reply

ferike December 17 2012, 09:40:02 UTC
Так, дуже ймовірно, що о. Ковч вживав слово "жид", яке вважалося нейтральним у часі та місці його мешкання.
Як би там не було, думаю, його біографія якраз і показує, які сміховинні сучасні суперечки на тему "єврея"/"жида".

Reply

сміховинні сучасні суперечки oles_maasliouk December 17 2012, 11:01:39 UTC
Не погоджуся, даруйте.

Ця «проблема» не з неба впала, це свідомо створена пастка. Аби зіпсути україно-жидівськи взаємини, чим наполегливо займались більшовики як тільки прийшли до влади. Бо потребували зламати україно-жидівську солідарність часів УНР і перетягнути жидів на свій бік. Примусити їх перейти на бік «Чорної Сотні», як влучно якось назвав більшовиків Володимир Жаботинський.

Соломон Ґольдельман вимагав від укр. редакторів аби ті не міняли українське слово «жид» на зросійщине «єврей» в його статтях. Ґольдельман - бездоганний сіоніст (не галичанин : киянин, а тоді єрусалимець). І не ідіот. Одже - чому ? Бо розумів, що це пастка. Антиукраїнська та антижидівська. Вже на процесі над вбивцею Петлюри, його нещирі захисники перекладали з української «жид» як «youpin». Ну а сьогодні це шахрайство на кожнім кроці. Дуже вдала пастка, кажу Вам. А вихід з неї один - повернути слово жид в українську мову, з нейтральним значенням. Хоч як би складно це не було ( ... )

Reply

Re: сміховинні сучасні суперечки blacklack December 17 2012, 11:22:14 UTC
Тобто Мірошнічєнка назвав Куніс "жидівкою" саме через це? Ой, не робили б ви з українських патріотів посміховиська.
Мірошнічєнка робитиме - йому за це жид з Дніпропетровська платить. Гадаю, платить за кремлівською вказівкою. Але ж вам воно нащо?

Reply


tin_tina December 17 2012, 16:25:03 UTC
Справа в тому, що до 1939 року образливим вважалося саме слово "єврей". Причин точно не знаю, але щось там було зв"язане з емігрантами з РІ.
Але існувало кілька замінників: "старозаконник". "Мойсеєвого обряду", "ізраеліт". Якщо вірити Ірині Вільде, то галицьке духовенство найчастіше вживало саме це останнє слово.

Reply

ferike December 17 2012, 17:13:30 UTC
ох, Тіно, і ви долучаєтесь до теми Є/Ж... Я сподівалася якраз відійти від цієї теми, але всі коментатори чомусь тільки її й торкаються :)

Reply

tin_tina December 17 2012, 17:39:24 UTC
Та я так тільки, внести ясність в справі тодішніх етнонімів :-) Що зробиш, що реагують насамперед на такі ніби й дріб"язкові речі. Симулякр, видно.

А знаєте, що мене з отцем Ковчем розділяє тільки одне рукостискання (була колись теорія про те, що максимум за 6 можна добратися від будь-якої людини до будь-якої іншої)? Я знала жінку, властиво, це була приятелька моєї мами, яка в дитинстві була знайома з отцем Омеляном. Її батько був розстріляний в 1941 році в Перемишлянах, вона тоді малою дівчинкою була... І от саме Омелян Ковч був серед тих, які розбили тоді тюремну браму, але вже було, на жаль, запізно. Йому довелося сповіщати родичів розстріляних...

Reply

ferike December 17 2012, 18:37:00 UTC
Який світ тісний! Так, о. Ковч та інші беатифіковані мученики 20-го сторіччя ще не так давно ходили поруч із нами, топтали ту ж бруківку і жили серед тих самих стін, що й наші сучасники... І від цього їхня жертва стає ще переконливішою.

Reply


shovkova December 17 2012, 22:07:33 UTC
Мій хлопець ще з одним товаришем зараз пишуть книжку спогадів про Ковча. Ще раз переконуються яку правильну і потрібну справу вони роблять.

Reply

ferike December 18 2012, 06:10:39 UTC
Цікаво! Ваш хлопець - історик?

Reply

shovkova December 18 2012, 07:05:25 UTC
Ну так))

Reply


Leave a comment

Up